Mohsen Shekari (foto 1) a fost spânzurat joi dimineață, după condamnarea sa la moarte din data de 23 octombrie, potrivit agenției de știri Mizan Online.
Tânărul de 23 de ani ar fi fost condamnat pentru „războiul împotriva lui Dumnezeu”, imputându-i-se de asemenea că a înjunghiat un membru al forței paramilitare Basij în timpul unui protest desfășurat la Teheran pe 25 septembrie. A fost prima execuție raportată de presa de stat în cazul actualelor proteste.
Un tribunal revoluționar a zis că Shekari a folosit o macetă pentru a ataca un membru al forței Basij, structură paramilitară ce are legătură cu temutul Corp al Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), adesea folosit de Teheran pentru a înăbuși protestele.
Omid Memarian, analist iranian al organizației Democracy for the Arab World Now (DAWN), a precizat că acest caz va avea cu totul alt efect decât cel așteptat de regimul de la Teheran.
„Aceste execuții politice și utilizarea sistemului de justiție ca instrument în scopuri politice vor alimenta și mai mult protestele, respectiv ura împotriva guvernului”, a spus acesta pentru Newsweek.
Acesta a mai reliefat despre comunitatea internațională că „nu ar trebui să se rezume la condamnarea unor astfel de execuții, ci să folosească toate instrumentele disponibile pentru a le opri. Ar trebui să transmită Iranului că astfel de decizii pripite, respectiv luarea de vieți nu sunt tolerate”.
Sarah, o profesoară de 30 de ani din Karaj, oraș din provincia iraniană Alborz, care nu și-a dat numele complet, a zis pentru Newsweek că execuția lui Shekari a fost „foarte dureroasă”.
Ea a fost printre membrii unităților de rezistență ale Mojahedin-e-Khalq (MEK), o organizație politico-militantă care urmărea să răstoarne guvernul.
„Europa și SUA trebuie să pună capăt tăcerii lor. Ar trebui să facă ceva pentru ca, în istoria rezistenței Iranului, să nu fie amintite drept complici în uciderea oamenilor”, a precizat aceasta.
Artin, un tânăr de 35 de ani din Teheran, care la rândul său și-a dat doar prenumele, a declarat pentru Newsweek că execuția lui Shekari „nu face decât să alimenteze hotărârea oamenilor de a-i răsturna și să ne sporească unitatea, respectiv puterea de a realiza răsturnarea regimului”.
Execuția a avut loc la o zi după ce mii de studenți au protestat în universitățile din întreaga țară. Cunoscută inclusiv drept Ziua Studenților, 7 decembrie a fost marcată pentru multă vreme de lansarea unor apeluri publice pentru democrație.
Diana, o studentă de 21 de ani din Teheran, a declarat că forțele Basiji au încercat să perturbe mitingurile de miercuri de la Universitatea Amirkabir și Universitatea din Teheran.
Universitățile și studenții au jucat un rol-cheie în cele mai recente proteste din Iran.
„Știm cu toții că studenții, universitățile și cei care caută libertatea unei țări sunt cea mai importantă parte a unei revoluții”, a spus ea pentru Newsweek.
„Vom rămâne în prima linie a acestei revolte pentru a ne recâștiga libertatea”, a continuat aceasta.
Studenții au vorbit despre confruntările cu forțele Basij, cu ofițerii de securitate ai universității și cu agenții în civil.
Freshteh, o studentă de 19 ani din Teheran, a spus că ea și colegii săi protestatari vor folosi oțet sau fum de țigară pentru a încerca să neutralizeze gazele lacrimogene lansate de forțele de securitate. Ea a descris, de asemenea, solidaritatea multor cetățeni care își vor deschide ușile și vor permite protestatarilor să se adăpostească.
Amnesty International a declarat că autoritățile iraniene solicită pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane pe fondul protestelor actuale declanșate de moartea în custodia poliției a tinerei Mahsa Amini, asta după ce a fost arestată în baza acuzației că purta hijab-ul în mod corespunzător cu normele fundamentaliștilor islamici.
Cererile pentru acordarea de mai multe libertăți pentru femei s-au transformat în proteste ce s-au extins în 160 de orașe din toate cele 31 de provincii ale țării.
Conducerea de la Teheran, inclusiv președintele extremist Ebrahim Raisi, le-a descris drept „revolte” ce sunt coordonate de inamicii străini ai Iranului. Cel puțin 475 de protestatari au fost uciși și 18.240 au fost reținuți, potrivit Agenției de Știri a Activiștilor pentru Drepturile Omului (HRANA).
Alte grupuri au spus că numărul morților și numărul arestărilor sunt mult mai mari, la care se adaugă numeroase reportaje privind brutalitatea forțelor de securitate și a relatărilor de cazuri de agresiune sexuală față de femeile reținute.
Mai trebuie menționat că publicația The Guardian a informat joi că forțele iraniene de securitate vizează femeile de la proteste cu focuri de pușcă în față, sâni și organe genitale, potrivit declarațiilor mai multor medici. (sursa: Newsweek)