joi, septembrie 12, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneContinuă decuplarea Ungariei de la fondurile europene. Ultima lovitură de miliarde de...

Continuă decuplarea Ungariei de la fondurile europene. Ultima lovitură de miliarde de euro primită de Guvernul de la Budapesta

Comisia Europeană a anunțat joi că va reține toate cele 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Ungariei până în momentul în care Guvernul de la Budapesta va îndeplini condițiile legate de independența justiției, libertățile academice, drepturile LGBTQI și sistemul de azil.

Instituțiile UE au decis deja pe 12 decembrie să înghețe 6,3 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei până în momentul în care Guvernul populist al lui Viktor Orban va adopta măsurile cerute de Bruxelles în cadrul unui set de 17 condiții legate de justiție și de abordarea problemei corupției de la nivel înalt.

Cele 22 de miliarde de euro reprezintă suma fondurilor europene de coeziune pe care Ungaria ar trebui să le obțină din bugetul pe termen lung al UE între 2021 și 2027. Aceste sume sunt menite să egalizeze standardele de viață între cei mai bogați și cei mai săraci membri ai UE și sunt plătite în principal ca rambursări pentru banii cheltuiți de guvernele individuale pentru obiectivele convenite.

Cele 22 de miliarde de euro destinate Ungariei sunt alocate pentru programe precum educația pentru copiii defavorizați, modernizarea transportului feroviar, accesul la internet în bandă largă și ajutoare pentru regiunile afectate de închiderea minelor pe cărbune.

Decizia de reținere a întregii sume ce era destinată Ungariei a fost luată deoarece Comisia Europeană și Guvernul de la Budapesta au semnat joi un așa-numit acord de parteneriat care detaliază atât modul în care vor fi cheltuiți banii din bugetul UE, cât și în ce constau 11 programe operaționale din cadrul politicii de coeziune.

„Comisia Europeană consideră despre condiția orizontală de autorizare din Carta Drepturilor Fundamentale că nu este încă îndeplinită. Asta înseamnă că Executivul European nu poate rambursa cheltuielile. Vom continua să lucrăm cu autoritățile maghiare pentru a depăși această situație”, a declarat comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.

O lege maghiară controversată anti-LGBTQI+, care limitează predarea în școli despre homosexualitate și problemele transgender, dar și „riscurile grave pentru libertatea academică și dreptul la azil” arată că Ungaria nu respectă Carta Drepturilor Fundamentale a UE, a precizat Comisia.

Guvernul Ungariei a declarat că legea care limitează educația privind genul și identitatea sexuală este concepută pentru a proteja copiii.

Ceea ce Ungaria va putea obține fără nicio acțiune prealabilă constă în 1,5% din fonduri sub formă de prefinanțare, precum și o parte din bani sub formă de asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor.

Ungaria și UE au fost de mult timp în dezacord cu privire la statul de drept, corupție, tratamentul minorităților sexuale, educație și politicile de migrație.

Pe lângă fondurile de coeziune, UE reține, de asemenea, granturile de 5,8 miliarde de euro destinate Ungariei din fondul de redresare al UE. Pentru a primi această finanțare, Guvernul de la Budapesta trebuie să rezolve problemele legate de independența instanțelor. (sursa: Reuters)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare