vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneFost șef al NATO: Victoria Ucrainei, cea mai bună cale de a...

Fost șef al NATO: Victoria Ucrainei, cea mai bună cale de a descuraja un atac al Chinei asupra Taiwanului!

O înfrângere militară suferită de Rusia în Ucraina ar descuraja un atac chinez asupra Taiwanului, a declarat joi Anders Fogh Rasmussen, fost șef al NATO, îndemnând totodată liderii occidentali să nu repete greșelile care l-au încurajat pe președintele Vladimir Putin să declanșeze războiul împotriva țării vecine.

„Cea mai importantă modalitate de a descuraja o mișcare chineză asupra Taiwanului e de a asigura o victorie ucraineană în conflictul actual”, a spus Rasmussen.

„Dacă Rusia poate câștiga teritoriu și poate stabili un nou status quo prin forță, va crea un precedent. Dictatorii de pretutindeni vor afla că, în cele din urmă, agresiunea militară funcționează”, a continuat acesta.

Un război fierbinte în strâmtoarea Taiwan ar avea „repercusiuni globale”, a spus Rasmussen.

„Așadar, avem un interes global în a preveni escaladarea acestor tensiuni într-un conflict armat”, a mai spus fostul șef al NATO.

Rasmussen, care a fost secretar general al NATO între 2009 și 2014, a salutat angajamentele repetate ale președintelui Joe Biden de a veni în apărarea Taiwanului. Fostul premier al Danemarcei a salutat de asemenea decizia Taiwanului de a prelungi serviciul militar obligatoriu.

„De-a lungul strâmtorii Taiwan, vedem o autocrație agresivă care amenință un stat democratic mai mic. Paralelele cu Rusia și Ucraina sunt greu de ignorat”, a spus Rasmussen la o zi după întâlnirea cu președintele Tsai Ing-wen.

„Nu trebuie să facem aceleași greșeli cu Xi Jinping pe care le-am făcut cu Vladimir Putin”, a reliefat acesta.

Președintele Rusiei nu se aștepta ca Occidentul să se unească pentru a se opune invaziei sale asupra Ucrainei, a punctat fostul șef al NAT.

Acum, liderul Chinei urmărește îndeaproape situația, a continuat acesta.

„Orice încercare a Chinei de a schimba status quo-ul din Taiwan prin forță ar trebui să declanșeze un răspuns la fel de unificat și trebuie să clarificăm acest lucru Chinei acum”, a mai reliefat fostul lider al NATO.

„China se bazează mult mai mult pe lanțurile globale de aprovizionare decât Rusia. Evidențierea consecințelor economice grave ale oricărui atac ar fi un factor de descurajare puternic”, a continuat acesta.

Atacul lui Putin împotriva Ucrainei a fost „un apel de trezire”, a spus acesta.

„Am construit o Europă bazată pe securitatea oferită de Statele Unite, mărfuri ieftine din China și gaz ieftin din Rusia. Modelul ăsta nu mai funcționează”, a explicat Rasmussen.

„În general, am fost prea naivi când vine vorba de Rusia. Am subestimat ambițiile și brutalitatea președintelui Putin. În același timp, am supraestimat efectiv puterea armatei ruse”, a spus Rasmussen pe parcursul unei conferințe de presă la Taipei.

„Dar cred că cea mai importantă lecție de învățat este că autocrații precum Putin nu respectă moliciunea. Ei respectă doar fermitatea și unitatea între aliații democratici”, a subliniat acesta.

Taiwanul, inspirat de lupta Ucrainei pentru libertate, a promis milioane de dolari ca sprijin pentru a ajuta la susținerea infrastructurii critice a națiunii est-europene, astfel încât să poată supraviețui atacului Rusiei.

Relațiile neoficiale ale Taipeiului cu Moscova, bazate în mod tradițional pe legături economice, au fost, de asemenea, afectate de război și de dorința crescândă a lui Putin de a susține deschis revendicarea politică a Chinei asupra insulei.

Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan a declarat miercuri că a extins domeniul de aplicare al sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului prin oprirea exportului către aceste țări de piese de înaltă tehnologie, de uz militar, inclusiv anumite materiale, precum și piese de mașini și computere.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare