vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDatele care-i vor irita pe promotorii destrămării UE. Cât de mult a...

Datele care-i vor irita pe promotorii destrămării UE. Cât de mult a crescut economia Poloniei datorită aderării la Uniunea Europeană

Dacă nu ar fi participat la piața unică europeană, PIB-ul Poloniei pe cap de locuitor ar fi fost în 2021 la nivelul din 2014. Astfel, datorită aderării la UE, creșterea PIB-ului Poloniei pe cap de locuitor a fost mai rapidă cu aproape 1,5 puncte procentuale / an.

Doar în perioada 2004-2018, ponderea țărilor UE la configurația PIB-ului polonez a crescut de la 15,6% la 21,2%, potrivit raportului Institutului Economic Polonez (PIE) intitulat „Beneficiile Poloniei de pe urma pieței unice”.

Polonia are acum un PIB pe cap de locuitor cu aproximativ 31% mai mare, ajustat în baza parității puterii de cumpărare, decât ar fi avut dacă nu ar fi aderat la UE.

„Acesta este un indicator foarte tangibil care se traduce în salarii, venituri corporative și de la bugetul de stat și, în consecință, într-un nivel mai ridicat de prosperitate pentru polonezi”, a declarat Jan Markiewicz, de la echipa PIE pentru economie globală.

Polonia are un excedent ridicat în comerțul cu mărfuri cu statele membre UE. Valoarea sa în 2021, în funcție de cum sunt contabilizate importurile, a fost de 24 de miliarde de euro (importuri în funcție de țara de expediere) sau de 60 de miliarde de euro (importuri în funcție de țara de origine). Exporturile au crescut mai repede decât importurile – între 2004 și 2021 au crescut de 4,5 ori, în timp ce importurile per țară de expediție au crescut de 3,2 ori și per țară de origine de 3,5 ori. Exporturile de mărfuri ale Poloniei către UE, care au cumulat 75% din exporturile totale poloneze, s-au ridicat în 2021 la 216 miliarde de euro.

„Mai ales exporturile au contribuit la creșterea PIB-ului polonez după aderarea la Uniunea Europeană. Două treimi din creșterea economică a Poloniei s-a datorat exporturilor. Datorită cererii de bunuri și servicii care conțin valoare adăugată poloneză, au existat peste 3,3 milioane de locuri de muncă în Polonia în 2018. În prezent, deja unul din cinci locuri de muncă în Polonia depinde de cererea creată în țările UE”, a declarat Lukasz Ambroziak, consilier principal în echipa PIE pentru economie globală. (sursa: The Warsaw Voice)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare