miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneAnul în care e cel mai probabilă o invazie chineză asupra Taiwanului....

Anul în care e cel mai probabilă o invazie chineză asupra Taiwanului. Evaluarea ministrului taiwanez de Externe

Ministrul taiwanez de Externe a declarat că devine din ce în ce "mai probabil" ca Beijingul să decidă invadarea Taiwanului, asta pentru a distrage atenția de la problemele interne cu care se confruntă liderul Xi Jinping. Vorbind în exclusivitate pentru Sky News, Joseph Wu a indicat și anul în care este cel mai probabil ca Beijingul să declanșeze războiul în cauză.

Este vorba despre anul 2027, ministrul taiwanez explicând în cele ce urmează motivele care stau la baza acestei evaluări.

Cuvintele sale vin într-un moment în care tensiunile din strâmtoarea Taiwan au escaladat la cel mai înalt nivel din ultimii ani, China trimițând acum zi de zi avioane de luptă către spațiul aerian taiwanez.

Wu a mai precizat că actualul aranjament pentru „status quo”, în care Taiwanul se autoguvernează, dar nu își declară oficial independența, „s-ar putea să nu dureze pentru totdeauna”, într-o recunoaștere rară a faptului că insula ar putea fi într-o zi fie asimilată de China, fie să devină o țară independentă.

Taiwan este o insulă democratică, autonomă, pe care China o consideră parte din teritoriul ei.

În ciuda faptului că insula nu a fost niciodată guvernată de Partidul Comunist, aducerea Taiwanului sub controlul chinez a fost descrisă de președintele Xi Jinping ca fiind „nucleul intereselor de bază ale Chinei”.

Wu a recunoscut că „situația din ultimul an în comparație cu cei doi ani anteriori este mult mai proastă”, dar a menționat: „Pentru mine, 2027 este anul la care trebuie să fim atenți”.

„În 2027, Xi Jinping este probabil să intre în al patrulea mandat și, dacă în cele trei mandate anterioare nu poate pretinde vreo realizare, ar putea fi nevoit să se gândească la altceva care să fie revendicat ca realizare sau moștenire”, a precizat acesta.

„Dacă te uiți la situația chineză în acest moment, economia este în scădere. Oamenii nu sunt mulțumiți, afacerile imobiliare par să se prăbușească”, a continuat Wu.

„Dacă Xi Jinping nu poate schimba situația pe plan intern în China, s-ar putea să dorească să recurgă la utilizarea forței sau la crearea unei crize în exterior pentru a distrage atenția internă sau pentru a le arăta chinezilor că a realizat ceva”, a reliefat ministrul taiwanez de Externe.

„Suntem îngrijorați că Taiwanul ar putea deveni țapul lui ispășitor”, a mai zis acesta.

Avioanele chineze de luptă zboară spre spațiul aerian taiwanez și traversează așa-numita „linie mediană” – granița maritimă neoficială – în fiecare zi.

Numărul acestor acțiuni ale Beijingului a crescut de cinci ori între 2020 și 2022, cel mai mare număr din istorie de astfel de zboruri desfășurate într-o singură zi fiind înregistrat în urmă cu doar trei săptămâni.

Wu a descris cât de precară poate fi situația.

„Uitați-vă la apropierea aeronavelor chineze de aeronava noastră”, a spus acesta.

„Dacă traversează zona de 24 de mile marine, unele dintre sistemele noastre de arme ar putea fi nevoite să țintească acele aeronave chineze, iar asta ar putea provoca un accident, chiar dacă piloții chinezi ar putea să nu traverseze intenționat respectiva bornă”, a declarat Wu.

„De foarte multe ori, se poate observa că un mic accident poate duce la un război major. Ne facem griji că asta s-ar putea întâmpla”, a avertizat ministrul taiwanez.

Singurul lucru care poate preveni acum această escaladare bruscă este „auto-cumpătarea”, a zis Wu.

„Piloții noștri sunt foarte bine pregătiți; ei știu că nu pot fi cei ce trag primul foc”, a completat acesta.

Mai trebuie precizat că experții militari au avertizat că Taiwanul nu este suficient de bine pregătit pentru scenariul unui război.

Taiwan alocă doar 2,4% din PIB pentru Apărare. Potrivit unei analize, Taiwanul nu dispune de suficiente muniții, are probleme în a îndeplini cotele de recrutare în cadrul forțelor armate și nu s-a concentrat suficient pe tipul de capabilități asimetrice de care ar avea nevoie pentru a lupta cu China.

Ministrul de Externe a respins ideea că Taiwanul se complace cu situația, dar a recunoscut că anterior a fost lent în privința pregătirilor.

„Înțelegem că în anii precedenți, s-ar putea să nu fi achiziționat suficientă muniție”, a zis Wu.

„În anii precedenți, s-ar putea să nu fi avut suficientă pregătire pentru personalul nostru militar. Înțelegem totodată că numărul soldaților noștri ar putea să nu fie suficient, dar uitați-vă la măsurile de reformă anunțate recent de președinte”, a continuat acesta.

Taiwanul a extins recent serviciul militar obligatoriu de la patru luni la un an, a mărit bugetul pentru apărare și încearcă să demareze producția internă de drone și rachete.

„Încercăm tot ce putem pentru a pregăti Taiwanul, pentru a face Taiwanul capabil să se apere”, a spus Wu.

Deși a insistat că Taiwanul ar fi dispus să negocieze cu China, el a fost clar că nu acceptă precondiții politice.

„Acceptarea acestor precondiții chineze înseamnă că ne supunem Chinei, iar aceasta este o chestiune pe care oamenii de aici din Taiwan nu ar accepta-o niciodată. Dar ușa noastră este deschisă”, a conchis Wu. (sursa: Sky News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare