joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneÎncepe lupta pentru putere în cadrul Alianței Maghiare din Transilvania, după ce...

Începe lupta pentru putere în cadrul Alianței Maghiare din Transilvania, după ce János Mezei fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj

În urmă cu opt ani, DNA începea urmărirea penală împotriva lui János Mezei, lider al Alianței Maghiare din Transilvania și fost primar al orașului Gheorgheni. Procurorii îl acuzau de abuz în serviciu și șantaj, după ce, în calitatea lui de primar, a vândut în numele orașului un teren de lângă Lacul Roșu, aflat deja în proprietatea unei societăți comerciale. Apoi acesta l-a șantajat pe directorul executiv al societății, care depusese plângere împotriva sa, obligându-l să demisioneze.

Pe data de 13 ianuarie, instanța de judecată, în speță, Curtea de Apel Mureș, l-a condamnat pe János Mezei la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj și i-a interzis folosirea drepturilor publice timp de cinci ani.

Reacția lui János Mezei a fost, în ciuda sentinței, una care nu indică faptul că ar fi înțeles pe deplin consecințele faptelor sale. Acesta susține că după 110 audieri, verdictul dat în cazul său nu e despre dreptate, ci despre un stigmat pus asupra lui și familiei sale. Mai mult, el se declară fericit că instanța a eliminat acuzațiile de corupție și delapidare, susținând că acuzația de șantaj rămasă în dosar este „îndoielnică”.

Deoarece aceasta este o hotărâre judecătorească irepetabilă, nu pot face altceva decât să accept sentința care mi-a fost impusă. Cu toate acestea, intenționez să continui munca mea în beneficiul comunității noastre și al maghiarilor din Transilvania, în limita capacităților mele. Mulțumesc tuturor celor care au fost solidari cu mine și m-au susținut până acum. Atâta timp cât valorile noastre trăiesc în noi, voința noastră va găsi o cale!„, a scris János Mezei într-o postare pe social-media.


Ulterior sentinței, János Mezei și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Alianței Maghiare din Transilvania, formațiune înființată recent, care își dorește să fie o alternativă la UDMR și se declară „segmentul național-conservator al comunității maghiare din Transilvania„.

Potrivit presei locale din Harghita, condamnarea lui Mezei deschide calea unei lupte pentru putere în sânul acestei formațiuni. Pentru că atitudinea fostului primar din Gheorgheni ar fi fost mereu una contestată atât de liderii AMT, cât și de comunitatea maghiară, toată lumea așteptând cu sufletul la gură un verdict al instanței de judecată.

Condamnarea lui Mezei constituie, însă, o problemă pentru politicienii de la Budapesta care l-au susținut pe Mezei în mod necondiționat. Și amintim, din acest punct de vedere, declarațiile Alianței Maghiare din Transilvania, imediat după respingerea țării noastre în procesul de aderare la spațiul Schengen, când Mezei era încă șeful formațiunii.

Printr-un comunicat postat pe pagina formațiunii politice se arăta că România n-a intrat în Schengen pentru că îi atacă pe maghiari și pentru că vrea noi teritorii.

Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen

Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen” (din comunicatul AMT)

Presa locală din Harghita vorbește despre manipularea care se practică acum la nivel local și aduce în discuție un narativ utilizat în zonă, centrat pe ideea discriminării care se află în spetele condamnării lui Mezei.

Amintim din rechizitoriul procurorilor că Mezei a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu prin vânzarea, în numele oraşului, a unui teren aflat în proprietatea Monturist SRL, societate mixtă a administraţiilor locale ale oraşului Gheorgheni şi sectorului V al oraşului Budapesta.Terenul nu putea fi vândut fără acordul proprietarului majoritar din Ungaria. Apoi, în calitate de acţionar minoritar al Monturist SRL, Mezei a cerut directorului executiv al societăţii – care a depus plângerea împotriva lui – să demisioneze. În privinţa infracţiunii de instigare la delapidare, procurorii au punctat faptul că Mezei a cerut secretarei, în timpul anchetei penale, să îi aducă înregistrarea video a unei şedinţe a consiliului local.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare