miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDerapajul continuă la România TV pe subiectul decesului jurnalistei Iulia Marin: "Eu...

Derapajul continuă la România TV pe subiectul decesului jurnalistei Iulia Marin: „Eu nu aș lăsa o persoană cu probleme psihice să lucreze la mine”

Sunt deja două emisiuni realizate de Victor Ciutacu la România TV în care este dezbătut, în totală lipsă de empatie și umanitate, cazul decesului jurnalistei Iulia Marin. Practic, în aceste emisiuni, atât Victor Ciutacu, cât și invitații lui, au pus sub semnul întrebării calitățile profesionale ale Iuliei Marin, dar și anchetele de presă publicate de aceasta. Mai mult, felul acesta de raportare la situația jurnalistei menționate, care suferea de o anumită tulburare psihică, aruncă o anatemă asupra tuturor românilor (deloc puțini) care suferă de probleme psihice și își continuă activitățile profesionale.

În prima emisiune dedicată acestui subiect, Victor Ciutacu și invitații lui au discutat despre faptul că Iulia Marin a avut câteva tentative de suicid și că acest lucru ar pune sub semnul întrebării acuratețea articolelor și anchetelor publicate de ea.

Dar mai mă întorc la o chestie care sigur nu mă va mai face foarte popular în breaslă, nici măcar nu sunt, dar o să insist să mă depopularizez și mai mult. Aceea a responsabilității angajatorului față de angajat și beneficiarul muncii lui, respectiv cititorul, privitorul și-așa mai departe. Băi, frate, fata asta făcea anchete de presă.„, spunea Ciuacu în prima sa emisiune pe această temă, acompaniat în același registru de Robert Turcescu și Mirel Palada.

Această abordare, dincolo de lipsa totală de colegialitate și umanitate în fața unei jurnaliste care și-a demonstrat pe deplin valoarea, dar și onestitatea absolută în privința stării sale de sănătate, nu face altceva decât să arunce o anatemă asupra tuturor celor care au probleme psihice și continuă să muncească. Asta e o problemă cu atât mai mult cu cât oamenilor cu tulburări emoționale și psihice li se recomandă să lucreze în continuare, pentru a se simți utili și necesari în societate. Iar tratarea chestiunii în acest fel face ca dezbaterea pe tema tulburărilor emoționale care începuse după decesul Iuliei Marin să-și piardă din relevanță.

Derapajul a continuat și în această seară la România TV, când același Victor Ciutacu, dar de data asta în dialog cu Bogdan Chirieac și Răzvan Savaliuc, care au insistat pe ideea că Iulia Marin n-ar fi trebuit angajată în presă. Ba chiar Răzvan Savaliuc a spus foarte clar: „Eu nu aș lăsa o persoană cu probleme pshice să lucreze la mine.

Iulia Marin a fost descrisă în termeni și mai duri decât în seara precedentă și exemplificăm: „Cei care au uitat de ea în casă înaintea Paștelui (…) ne acuză pe noi de derapaj, pentru că ne-am permis să ne întrebăm aseară, într-o dezbatere, dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă.”

Sau: „Și tot ei storc azi lacrimi de emoție cititorilor, continuând să-și prezinte fosta angajată ca pe un soi de bizarerie talentată”

În urma acestui derapaj, jurnaliștii de la Libertatea, unde Iulia Marin lucra în ultimii ani, au lansat un apel către CNA, CNCD și către cei care plătesc publicitate la România TV, atrăgând astfel atenția asupra unui discurs al urii împotriva unor persoane cu dezechilibre psihice lansat în prime-time pe un post de televiziune cu largă audiență.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare