Cele două companii au anunțat joi că vor colabora punctual, pe mai multe coordonate, prin alinierea și corelarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale, conform prevederilor Pactului Verde European și a altor prevederi legislative europene din domeniu.
Memorandumul de Înțelegere prevede dezvoltarea de noi direcții de cooperare prin identificarea și implicarea în proiecte de interes comun, „în scopul dezvoltării și transformării infrastructurii de transport și de distribuție a gazelor naturale pentru a deservi pe termen lung consumatorii cu energie fără emisii poluante„.
„Dorim să aducem know-how-ul pe care grupul E.ON îl are la nivel european împreună cu cel al Transgaz pentru dezvoltarea tehnologiilor şi a unei infrastructurii naţionale reziliente, pregătită pentru provocările viitorului. Împreună cu infrastructura existentă de gaze naturale, tranziţia la energia curată poate fi mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor, iar beneficiile pentru consolidarea securităţii energetice pe termen lung sunt evidente”, adaugă Volker Raffel, CEO E.ON România.
Concret, unul dintre obiectivele parteneriatului este definirea unui plan de acțiune comun pentru consolidarea și extinderea infrastructurii de gaze naturale din România, în contextul în care gazele naturale sunt considerate combustibil de tranziție. De asemenea, cele două companii mai au în vedere accelerarea cercetării rolului pe care infrastructura națională de gaze naturale îl deține în acomodarea gazelor verzi și a hidrogenului, prin schimb de informații. Alte aspecte ale Memorandumului sunt elaborarea de propuneri comune către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, pentru emiterea de reglementări tehnice specifice în domeniul hidrogenului și a amestecurilor de gaze combustibile, precum și „stabilirea criteriilor pentru dezvoltarea infrastructurii dedicate hidrogenului pe teritoriul României, în scopul definirii viitoarelor coridoare de transport și distribuție„.