vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneO ȘANSĂ PENTRU MEDIU: Proiectul privind protejarea arborilor remarcabili a devenit lege

O ȘANSĂ PENTRU MEDIU: Proiectul privind protejarea arborilor remarcabili a devenit lege

A trecut un an și jumătate de la momentul depunerii unui proiect legislativ prin care aproximativ 5.000 de arbori ar beneficia de un statut special și de măsuri deosebite de protecție. Abia acum proiectul a devenit lege și a fost publicat în Monitorul Oficial, iar arborii seculari au o șansă de a fi protejați cu adevărat, prin legislație.

În vara anului 2021, parlamentarii Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu depuneau la Senatul României un proiect legislativ prin care propuneau protejarea arborilor seculari la nivel legislativ.

Actul normativ venea cu soluția instituirii unui mecanism de evidență și de protecție a arborilor seculari, remarcabili prin vârsta lor înaintată, dar și prin frumusețea lor ieșită din comun. Mai mult, proiectul clarifica acele condiții necesare pentru inventarierea, marcarea și tăierea arborilor, astfel încât arborii seculari să fie salvați în cadrul operațiunilor de defrișare.

Inițiativa s-a bucurat încă de la început de susținerea asociațiilor de mediu și a societății civile, în genere, pentru că există de ceva vreme o preocupare constantă legată de protejarea arborilor seculari, pe fondul numeroaselor operațiuni de defrișare, realizate chiar cu sprijinul autorităților. A fost nevoie, însă, să treacă un an și jumătate pentru ca acest demers să se transforme în lege și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege a fost propus în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghius Viorel de la Universitatea Babeș-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România Florin Stoican și Laura Bouriaud și în urma Initiativei sociale desfășurată de către Fundația Printului de Wales România prin care au fost înregistrați arbori seculari din România.

Inițiatorii încurajează oamenii să identifice arborii seculari, în perspectiva unei integrări a lor în viața comunității, astfel încât aceștia să fie localizați cu exactitate și protejați de eventualele amenințări.

Este speranța noastră că prin furnizarea de informații foarte precise despre arborii remarcabili, putem motiva și inspira comunitățile locale să utilizeze acești arbori pentru întărirea coeziunii comunității și a identității locale, protejând în același timp habitate sălbatice de importanță majoră pentru toată Europa.„ – se arată în descrierea proiectului devenit, între timp, lege.

În termen de 60 de zile de la data adoptării legii, serviciile județene teritoriale ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate au obligația de a întocmi și actualiza permanent Catalogul arborilor remarcabili, așa cum sunt ei prezentați în Anexa atașată legii.

Catalogul arborilor remarcabili trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: județul, proprietarul, administratorul silvic sau unitatea administrativ-teritorială care a completat catalogul,
unitatea de producție și unitatea amenajistică, specia, circumferința măsurată la 130 cm de sol, înălțimea, vârsta, descrierea principalelor caractere morfologice și cultural-istorice, dacă este cazul, precum și, dacă a fost emis un aviz de tăiere, elementele de identificare a acestuia și cauza eliberării acestui aviz.

Tăierea arborilor remarcabili de către proprietarii terenurilor, structurile de administrare silvică sau de către unitățile administrativ-teritoriale, constituie contravenție și se sancționează de acum înainte cu amendă de la 5.000 de lei la 15.000 de lei.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare