marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticVictorie pentru Republica Moldova. Oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor vor fi...

Victorie pentru Republica Moldova. Oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor vor fi sancționați și în Uniunea Europeană

Oligarhii pro-ruși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost deja sancționați de Statele Unite ale Americii și de Marea Britanie la finele anului 2022. A venit și rândul Uniunii Europene să aplice sancțiuni împotriva acestora, iar demersul a fost făcut chiar de un europarlamentar român.

Pe data de 12 aprilie, europarlamentarul Vlad Gheorghe anunța faptul că a scris tuturor miniștrilor de Externe ai statelor membre UE, în scopul pregătirii unor sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Mai mult, el a trimis solicitarea de a institui sancțiuni împotriva acestora și președinției suedeze a Consiliului, motivând că pasivitatea statelor membre nu ar face altceva decât să permită acoliților lui Vladimir Putin şi regimului criminal de la Kremlin să genereze încă o criză la granițele României şi ale Uniunii.

Rezoluția a fost votată de Parlamentul European și ea presupune aplicarea unor sancțiuni personale împotriva celor doi oligarhi pro-ruși, de tipul unor interdicții de a călători în spațiul Uniunii Europene, dar propune și extrădarea celor doi de către statele-gazdă pentru ca aceștia să poată fi judecați în Republica Moldova.

Solicită UE și statelor sale membre să extindă domeniul de aplicare al regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului pentru a include sancționarea actelor de corupție care subminează securitatea, stabilitatea, ordinea constituțională și instituțiile democratice ale unei țări; invită UE și statele sale membre să instituie imediat sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, să submineze securitatea, stabilitatea și ordinea constituțională a acesteia sau să corupă instituțiile sale politice și economice; invită UE, în acest context, să sancționeze personal oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, dacă este cazul, să sancționeze întreprinderile și organizațiile lor politice; invită statele și teritoriile gazdă respective să-i extrădeze pe Ilan Șor și pe Vladimir Plahotniuc pentru a putea fi judecați în Republica Moldova” – se arată în textul Rezoluției votate în PE.

Amintim faptul că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugari de justiția moldovenească, au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție din Marea Britanie.

Astfel, orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile Regatului Unit precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, au fost înghețate. Mai mult, cetățenilor Marii Britanii li se interzic toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li interzice intrarea în Marea Britanie.

În plus, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni ”maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare