vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Schimbări pe piața energiei

PUNCTE-CHEIE: Schimbări pe piața energiei

Săptămâna trecută, Transelectrica a inaugurat Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, iar Premier Energy a anunțat achiziționarea a trei centrale eoliene și patru locații suplimentare cu componente deja executate în Vaslui. Totodată, Premier a finalizat achiziţia CEZ Vânzare.

Iată mai jos rezumatul săptămânii 15-21 aprilie în mediul de afaceri românesc:

În energie, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a inaugurat Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, despre care spune că este cel mai complex proiect construit în ultimii 30 de ani în Rețeaua Electrică de Transport din România. Proiectul de investiții s-a ridicat la o valoare totală de 150 de milioane de lei, din fonduri proprii, iar lucrările au fost executate de Asocierea Electromontaj S.A. București – Romelectro S.A, cu subcontractanți: Emfor Montaj SA, SC Electromontaj SA Sibiu și SC Electromontaj SA Cluj, și consultanții de la GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C. Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii și Proiectări Energetice București.

Furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Premier Energy a anunțat finalizarea achiziţiei CEZ Vânzare, urma căreia portofoliul total al grupului ajunge la 2,4 milioane de clienţi. Premier Energy a achiziționat CEZ Vânzare la finalul anului 2023 de la fondul de investiţii australian Macquarie Asset Management – acum CEZ Vânzare devine, printr-un proces de rebranding, Premier Energy Furnizare. Tot săptămâna trecută, Grupul Premier Energy PLC a achiziționat, prin compania de proiect Alive Wind Power One, trei centrale eoliene și patru locații suplimentare cu componente deja executate, toate situate pe raza Drânceni, județul Vaslui, cu o putere instalată totală de 18 MW. Cele patru locații suplimentare vor însuma, la momentul finalizării, o putere instalată totală de până la 8 MW. Premier Energy deţine în România proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate de peste 1.000 de MW, în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare, atât eoliene şi fotovoltaice.

La bursă, LIFE IS HARD – Work Soft (LIH) a anunțat finalizarea cu succes a ofertei de obligațiuni corporative LIH28 și închiderea ofertei de obligațiuni la prețul de oferta de 101 lei/obligațiune, prețul la care se va deconta tranzacția. Procentul de subscriere este de 242%, iar suma ridicată în cadrul ofertei publice de vânzare de obligațiuni este de 10.100.000 lei.

Compania de tip holding Meta Estate Trust, activă în domeniul imobiliar, a achiziționat 10 apartamente și 5 locuri de parcare în proiectul rezidențial Noa Pajura, apartamente precontractate în cursul anilor 2022 și 2023. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 902.000 euro, din fonduri proprii, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București. Tranzacția realizată face parte din strategia pentru direcția de afaceri early stage care implică achiziția de locuințe în proiecte rezidențiale în faze incipiente ale construcției, cu exit înainte sau la finalizarea acestora. 

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis a promulgat legea privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, care are ca obiect de reglementare instituirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii, înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor, precum şi majorarea garanţiilor depuse de companii, obligaţia operatorilor de a avea sediul social în România.

De asemenea, președintele a promulgat legea prin care se acordă Ministerului Finanţelor dreptul de a reprezenta România sau instituţiile publice în toate litigiile arbitrale internaţionale, inclusiv în cererile de arbitraj ce au ca obiect clauze care se referă la protecţia reciprocă a investiţiilor din tratatele internaţionale la care România este parte.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare