marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticCât de rupt e USR de realitate. Drulă, față în față cu......

Cât de rupt e USR de realitate. Drulă, față în față cu… scumpirile

Într-un video frumos editat, Cătălin Drulă, președintele USR, simulează un interviu despre scumpirea prețurilor. Inflația, creșterea abruptă a prețurilor, e o problemă importantă și actuală peste tot în lume. Neîndoielnic, o opinie venită de la președintele unui partid de tineri, majoritatea intelectuali foarte bine educați, unii peste hotare, este ceva ce trebuie ascultat. Să trecem peste faptul că interviul este scriptat și că spune replicile ca pe versuri memorate. Chiar nu puteți vorbi liber 3 minute, domnule Drulă?

Îmbrăcat business-casual, președintele USR se adresează unei generații tinere, inteligente, cu venituri medii sau peste medie. Păcat că nu stă zâmbind pe o canapea din piele neagră – hei, nu va gândiți la prostii, nu e unul dintre acele interviuri. Oricum, după ce deschide gura cred că ne dorim să stea pe o canapea de piele neagră. Vezi domne’ – inflația e din cauza ca alții fură.

Supărat ca Simion, ne informează că altor partide le convine de fapt inflația. Un mesaj de AUR, ca să zicem așa. Argumentul președintelui USR – guvernanții se bucură dacă crește inflația pentru că cresc și încasările la buget. Cam dubioasă logica domnului președinte, bine că s-a lăsat de calculatoare că se topea serverul. Nici un partid nu-și dorește inflație pentru că alegătorii văd și vor reacționa. Chiar dacă cresc încasările la buget, cresc și cheltuielile pe măsură. Sindicatele pun presiune pe creșterea salariilor, cresc dobânzile la împrumuturi, etc. O spirală „a morții”, a prețurilor și salariilor pe care orice guvern, de oriunde în lume și de orice orientare, o urăște.

Dar să trecem mai departe. Ce soluție propune domnul președinte USR pentru oprirea scumpirilor? Cităm: „măsuri concrete, imediate”.

  1. Oprirea jafului din bani publici
  2. Reducem taxele pe munca ca să facem față scumpirilor
  3. PNRR (să construim școli, spitale, autostrăzi)
  4. Buget echilibrat

Austriecii de la Holzindustrie Schweinghofer oftează pofticioși. Câte lemne, câte lemne. Dacă îl cunoșteau pe Drulă mai devreme acum aveam încă păduri. Limba de lemn este un obiect contondent cu care Drulă se lovește singur în cap. Chemați poliția sa rezolve inflația. Tăiați încasările să creștem cheltuielile. Creșteți cererea (nu oferta) să scădem prețurile. Tăiați cheltuielile dar creșteți-le. Să analizăm deci afirmațiile dânsului la rece.

  1. Oprirea jafului din banii publici

Fără îndoială o problemă importantă, fără însă nici o legătura cu scumpirile. Inflația se întâmplă în țări corupte și necorupte. Schimbarea nivelului de “jaf din banii publici”, pe care oricum USR o trompetează de ani mulți, nu ar afecta scumpirile. E doar o frază de lemn, populistă, de care chiar si alegatorii USR sunt obosiți. Nu este o măsură ce poate fi implementată azi, ceva ce ne-ar ajuta acum, anul acesta. E ca si cum ar zice “sa nu mai fie hoți in România” – e frumos, am vrea, dar în realitate nu mai avem loc în pușcării.

2. Reducerea taxelor pe muncă

Un subiect populist si care se merită discutat separat. Dar iarăși, nici o legătură cu oprirea scumpirilor. Poate logica e ca punem mai mulți bani în mâinile oamenilor și atunci scumpirile nu mai par atât de scumpe? E greșit. De fapt creșterea veniturilor, a capitalului, ar împinge prețurile în sus, accentuând inflația.

3. PNNR

Da, chiar foarte frumos. Să construim mult. Cum ar opri asta scumpirile? Creșterea cererii pentru materiale de construcții și a cererii forței de muncă oprește inflația? Nu, de fapt ar crește prețurile și salariile. Nu știm ce consumă domnul Drulă, îi recomandăm un suc de economie proaspătă, cerere și ofertă.

4. Buget echilibrat

Frumos spus, cine n-ar vrea asta? Bâta contondentă de lemn în acțiune iar. Păi.. cum se echilibrează un buget? Să tăiem din cheltuieli – deci austeritate? Sau să creștem veniturile? Dar cum, când USR propune tăieri de taxe, ca mai sus. Trebuiesc bani ca sa facem bani. E ca si cum i-ai spune unei familii care trăiește de la o lună la alta sa strângă bani și să investească la bursă. Pai de unde, coane? E rând la cerut bani, toți vor creșteri. Tu crezi ca echilibrezi bugetul în perioada de criză? În timp de criza se iau măsuri extraordinare, nu se echilibrează bugete, coane Drulă.

Asta e tot ce poate USR? Păcat ca partidul tinerilor intelectuali vine cu un mesaj slab, populist și lemnos. Nu e de mirare că vedem o fragmentare tot mai mare a opoziției și o extremizare îngrijorătoare – pur și simplu alegătorul nu mai are opțiuni și e din ce în mai frustrat.

Ca să nu devină irelevant, USR are nevoie să se obiectiveze, să-și descopere oamenii capabili și să-i promoveze. Cătălin Drulă, cu toate resursele intelectuale ale partidului la îndemână, nu este în stare să schițeze trei-patru măsuri imediate, de efect, care să țină România pe linia de plutire. Să ajute românii acum. Daca politicienii de top ai USR bat apa în piuă astfel, alegatorul clasic USR va începe să bată în lemn și să se reorienteze.

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Nea Nicu cred ca mai are putin si iese din mormant daca citeste asemenea exemple de socialism. Cred ca socialismul sec 21 este mult sub cel din anii 70-80, iar cu modul de gandire, citez „Poate logica e ca punem mai mulți bani în mâinile oamenilor și atunci scumpirile nu mai par atât de scumpe” probabil eram la nivel de Somalia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare