marți, decembrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUn proiect de lege vizează uciderea câinilor și pisicilor cu laser. Coaliția...

Un proiect de lege vizează uciderea câinilor și pisicilor cu laser. Coaliția pentru Protecția Animalelor își exprimă revolta printr-o scrisoare deschisă

Un proiect de lege aflat pe masa Parlamentului vizează uciderea câinilor și pisicilor cu laser. O scrisoare deschisă, semnată de Coaliția pentru Protecția Animalelor, se adresează Guvernului, ANSVSA și Parlamentului României în scopul renunțării la astfel de idei brutale, care nici măcar nu sunt eficiente pe termen lung.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii Iordache Ion (PNL), Andruşceac Antonio (AUR), Axinia Adrian-George (AU), Bîlcea Ovidiu-Sergiu (PNL), Crîstici Ognean (minoritãti); Feodor Silviu (minoritãti), Flucuş Dumitru (AUR), Ghera Giureci-Slobodan (minoritãti), Gliga Dumitriţa (PSD), Kiss János (PNL), Longher Ghervazen (minoritãti), Macovei Silviu Nicu (PSD), Merka Adrian-Miroslav (minoritãti), Nacov Gheorghe (minoritãti), Nagy Szabolcs (UDMR), Petreţchi Nicolae-Miroslav (minoritãti), Rusu Daniel-Gheorghe (Neafiliat), Şoptică Costel (PNL), Stoica Bogdan-Alin (minoritãti) și Tănase Antonel (Neafiliat).

Cumva, minoritățile, AUR, PNL, PSD și UDMR și-au dat mâna pentru a putea folosi legal dispozitive de ochire care funcționează pe principiul laser împotriva mai multor specii de animale, inclusiv a câinilor și pisicilor străzii.

Coaliția pentru Protecția Animalelor a reacționat prompt printr-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, Guvernului și ANSVSA, cu intenția de a stopa aceste inițiative brutale, de Ev Mediu, îndreptate împotriva animalelor de tot felul, inclusiv câini și pisici. Un lucru grav menționat de semnatarii scrisorii deschise este acela că de mai bine de 20 de ani Parlamentul nu a inițiat sau acceptat vreun proiect de sterilizare a animalelor străzii, chiar dacă știința explică în clar cum sterilizarea are, cu adevărat, efecte pozitive în managementul animalelor străzii pe termen lung.

Încă un proiect de lege care vizează printre altele managementul câinilor prin metode brutale este în plină dezbatere în Parlament, în timp ce niciun proiect pentru sterilizarea câinilor nu este acceptat sau inițiat de mai bine de 20 de ani, în ciuda accidentelor diverse care au loc constant și a sutelor de milioane de euro cheltuite din bani publici, dar și a milioanelor de câini eutanasiați în acte, dar omorâți violent în realitate. De această dată, este vorba despre legalizarea unor arme interzise și permiterea împușcării câinilor sănătoși „prin utilizarea pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcționează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe tempt de noapte cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumina reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroșu și a dispozitivelor cu termoviziune.” Se introduce de asemenea  această posibilitate și „pe suprafeţele fondurilor de vânătoare precum și în perimetrul intravilan construit sau împrejmuit, aeroporturi, gări, unităţi militare,” lucru care pune în pericol în egală măsură oamenii.” – arată Coaliția pentru Protecția Animalelor în scrisoarea menționată.

ONG-ul cere de urgență modificarea Ordonanței 55, prin subvenționarea sterilizării și implementarea deținerii responsabile. O petiție semnată de peste 42.000 de cetățeni și de zeci de ONG-uri solicită un management responsabil și etic al câinilor fără stăpân.

„Solicităm modificarea urgentă a OUG 155/2001, pentru a prevede sterilizarea și microciparea gratuite pentru câinii cu și fără stăpân, ca metodă de gestionare a populației canine, precum și educația și responsabilizarea proprietarilor de câini, prin aplicarea legilor existente, controale permanente și campanii masive.  Metoda folosită în România în ultimii 20 ani, eutanasierea, întreține înmulțirea câinilor și a fost dovedită ineficientă, lipsită de etică și costisitoare. Eutanasierea tratează efectul și nu cauza, făcând astfel imposibilă oprirea înmulțirii necontrolate a câinilor, spre deosebire de sterilizare, în paralel cu educație.” – mai arată specialiștii în domeniul protecției animalelor.

Și nu sunt singurii care o fac. Chiar OMS arăta din 1988 că „eutanasierea este scumpă și ineficientă.” 

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Să vă ia dracu pe toți inițiatorii de psihopați ce sunteți❗️ Cum termoviziune, jigodii ce sunteți…? Nu vă pasă de animale, Poți trage într-un om.
    Și cu animale pierdute ce faceți?! ❗️ Exista drept de recuperare/ „revendicare” zic hingherii. Cum adică, dacă un animaluț s-a pierdut, este condamnat la moarte ?! ❗️
    Să crăpați în chinuri, r-ați ai dracului TOȚI care nu puneți în aplicare mai repede legea RECENSĂMÂNTULUI (prin microcipare) + STERILIZĂRII CÂINILOR & PISICILOR cu stăpân sau fără❗️ pentru că de animalele comunitare ar trebui să se ocupe (în sensul bun, nu crime) ❗️ primăria, să îi castreze și să i returneze în teritoriu sau să construiască adăposturi corespunzătoare❗️

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare