vineri, mai 17, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Ce se mai întâmplă în economia românească

PUNCTE-CHEIE. Ce se mai întâmplă în economia românească

BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, deficitul balanţei comerciale în S1 a fost de 13,323 miliarde de euro, iar numărul firmelor dizolvate a atins în S1 un nivel record al ultimilor 15 ani, de 19.442 de afaceri. Ce s-a întâmplat în săptămâna în 7 - 13 august?

Săptămâna a început cu decizia Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României de a menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% la sută pe an. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 10,25%, de la 10,64% în luna mai, conform previziunilor.

În primul semestru, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost de 13,323 miliarde de euro, mai mic cu 2,149 miliarde de euro (-13,9%) decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Exporturile FOB au însumat 47,425 miliarde de euro, în creștere cu 5,9%, iar importurile CIF au însumat 60,749 miliarde de euro, în creştere cu 0,8%, comparativ cu perioada similară din 2022. În luna iunie 2023, exporturile FOB au însumat 7,745 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 10,013 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,268 miliarde de euro. 

Potrivit unei analize a Sierra Quadrant, numărul firmelor dizolvate a atins, în prima jumătate a anului, un nivel record al ultimilor 15 ani, de 19.442 de afaceri. De asemenea, numărul firmelor aflate în dificultate, în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate, a depășit 64.000, reprezentând un record al ultimilor 4 ani. Printre cauze: creșterea prețurilor, scăderea consumului, reducerea activității economice și accentuarea fenomenului de dezintermediere, aspecte ce au făcut ca economia să frâneze semnificativ. Posibila majorare a taxelor și impozitelor ar putea accentua semnificativ declinul activității economice.

Pe lângă lansarea acestor rapoarte, săptămâna trecută a adus și câteva anunțuri din domeniul infrastructurii: Marți, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat semnarea contractului de proiectare şi execuţie pentru primul tronson al Centurii metropolitane a Clujului, în valoare de 22,4 milioane de lei. Astfel, tronsonul va fi extins la 6 benzi de circulaţie în zona DN1 Cluj-Floreşti până la Spitalul Regional de Urgenţă, cu câte o bandă pe sens dedicată transportului în comun, salvărilor, poliţiei, pompierilor. De asemenea, CNAIR a semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor pe Tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, în valoare de peste 439 milioane euro, fără TVA, finanţat din Fonduri Europene Nerambursabile. „Asocierea turco – română trebuie să finalizeze lucrările pe cei 17,7 km în 18 luni. Iar, conform contractului, lucrările vor avea o garanţie de 10 ani. La momentul rezilierii contractului anterior, stadiul lucrărilor era, în decembrie 2022, de 56,07%. În momentul finalizării, tot DEx 12 (Craiova-Piteşti) va avea o lungime de peste 121 de km”, a scris Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Și câteva știri din business-ul românesc: ROCA Agri RDF, holdingul de agricultură lansat de ROCA Investments, pregăteşte lansarea unei Instituţii Financiare Nebancare (IFN). Noua entitate va deservi finanţarea sectorului agricol, după parcurgerea procesului de autorizare de către Banca Naţională Română (BNR). 

PROMEX, cel mai vechi producător de excavatoare din România, a ieșit din insolvență cu doi ani mai devreme decât era prevăzut în Planul de reorganizare, a anunțat Euro Insol. Compania a intrat în insolvență în anul 2020, pe fondul unei crize acute de lichidități. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare