vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRomânia rămâne o țară a granițelor nesigure: grup infracțional organizat, implicat în...

România rămâne o țară a granițelor nesigure: grup infracțional organizat, implicat în trafic de migranți și droguri, identificat la Oradea

În contextul dezbaterilor despre spațiul Schengen, trebuie să recunoaștem că România are încă mari probleme cu fenomenul corupției la granițe. Un caz foarte grăitor din punctul acesta de vedere a fost identificat de DIICOT în Oradea, unde un grup infracțional identificau migranți de origine afro-asiatică pe care i-au adăpostit și le-au asigurat cazarea și transportul în scopul trecerii frauduloase a frontierei României, fiecare migrant achitând inculpaților sume pornind de la 1000 euro. Unii dintre membrii grupării se ocupau și cu plasarea de droguri în zonă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au identificat 5 indivizi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranți în formă continuată,  trafic de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

Mai precis, activitatea grupării este documentată începând din luna februarie a acestui an, când, sub coordonarea a doi dintre membri, s-au  racolat migranți de origine afro-asiatică pe care i-au  adăpostit și  le-au asigurat cazarea și transportul   în scopul trecerii frauduloase a frontierei României. Serviciu pentru care fiecare migrant achita membrilor grupării  sume pornind de la 1000 euro.

Activitatea grupului s-a desfășurat pe mai multe paliere, unii dintre  transportatori  fiind  racolați pentru a asigura migranților trecerea ilegală a frontierei de stat a României în Ungaria, iar  ulterior, alți transportatori îi  preluau  din Ungaria pentru a-i duce  în alte țări ale Uniunii Europene.

https://www.potcoavadunarii.ro/

Din cercetările efectuate a mai rezultat că   unul dintre inculpați a vândut droguri de risc și mare risc  celorlalți membri ai grupului  sau unor consumatori  din municipiul Oradea.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate cantitățile de 596 de grame de pulbere cristalizată, 316 grame 3-CMC, ambalată în plicuri de câte un gram, 46 de grame hașiș, 14 sigilii destinate sigilării transportului de mărfuri, 22 de telefoane mobile, două laptop-uri, diverse documente și înscrisuri, precum și sumele de   5.920 euro și 6.400 lei.

La data de 14 09.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a celor 5  inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile. Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare