joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Noi succese în energie

PUNCTE-CHEIE. Noi succese în energie

OMV Petrom a semnat două contracte de finanțare pentru construirea a două capacități de producție de hidrogen verde, Hidroelectrica a reluat licitaţia pentru retehnologizarea amenajării hidroenergetice Vidraru, iar compania suedeză OX2 a obţinut avizele tehnice de racordare de la Transelectrica pentru patru proiecte de parcuri eoliene.

Iată cele mai importante știri din săptămâna 26 februarie – 3 martie:

OMV Petrom a anunțat semnarea a două contracte de finanțare, prin PNRR, pentru construirea a două capacități de producție de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi. Valoarea maximă a finanțării obținute este de 50 de milioane de euro, iar valoarea investiției totale este de aproximativ 140 milioane de euro. Finanțarea a fost obținută în urma reluării în iulie 2023 a procedurii pentru proiecte de sprijinire a investițiilor în hidrogen verde, inițial lansată în 2022. Proiectul vizează construirea a două instalații de electroliza apei, de 35 MW și 20 MW. Întregul proces va fi alimentat cu energie din surse regenerabile, potrivit unui comunicat de presă al companiei, iar cantitatea anuală de hidrogen verde care ar urma să fie obținută la Petrobrazi este estimată la opt kilotone.

Producătorul de energie Hidroelectrica a reluat licitaţia pentru retehnologizarea amenajării hidroenergetice Vidraru, prin intermediul sistemului electronic de achiziţii publice (SEAP), contract în valoare estimată de 188 de milioane de euro. Proiectul „Retehnologizarea AHE Vidraru” include un ansamblu complex de lucrări, inclusiv montajul echipamentelor mecanice şi electrice, integrarea instalaţiilor modernizate, lucrări de construcţii pentru înlocuirea/reabilitarea echipamentelor existente, consolidarea construcţiilor hidrotehnice, precum barajul, derivaţia sub presiune, centrala, blocul tehnic, şi construirea unui depozit pentru deşeuri şi materiale refolosibile. Proiectul include, de asemenea, implementarea unui sistem automat de comandă – control pentru coordonarea funcţionării echipamentelor şi instalaţiilor, servicii de evaluare a stării tehnice, proiectare şi inginerie pentru fiecare unitate tehnică, precum şi activităţi de project management pentru coordonarea întregului proces de retehnologizare.

O analiză Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest) arată că, până în 2030, România va avea nevoie de peste 600.000 de persoane care să ocupe locuri de muncă înalt calificate. În prezent, țara se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta piaţa muncii în următorii 10 ani: populaţia îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce mai puţini pe piaţa muncii, iar cererea pentru forţa de muncă înalt calificată continuă să crească.

Compania de distribuţie şi logistică Aquila a obţinut avizul favorabil din partea Consiliului Concurenţei pentru preluarea Romtec Europa SRL, jucător românesc în producţia de lichide şi aerosoli pentru întreţinerea autoturismelor. Tranzacția se ridică la o valoare totală de 3,2 milioane de euro, prima achiziţie de la listarea companiei.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul războiului din Ucraina. Valoarea totală a schemei de ajutor este de 59,8 milioane de lei, iar cuantumul propus pentru ajutorul de stat este în sumă de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine. Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856. 

Compania suedeză OX2, specializată în implementarea de proiecte care vizează producerea de energie regenerabilă, a obţinut avizele tehnice de racordare de la Transelectrica pentru patru proiecte de parcuri eoliene, cu o capacitate totală de 572 MW, arată news.ro. Primele două parcuri eoliene vor fi puse în funcţiune la începutul anului 2025, având o capacitate instalată de 99 MW fiecare. Celelalte două parcuri eoliene, cu capacităţi de de 300 MW şi respectiv 72 MW, ar urma să fie conectate la reţea la finalul anului 2027.

A fost finalizat proiectul de construire al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Valoarea totală a proiectului se ridică la 150 de milioane de lei, lucrările fiind executate de Asocierea Electromontaj SA București – Romelectro SA, cu subcontractanți: Emfor Montaj SA, SC Electromontaj SA Sibiu și SC Electromontaj SA Cluj. Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii și Proiectări Energetice București.

Grupul E-Infra va pune în funcţiune 120 de MWh de stocare anul acesta, 60 de MWh în luna iunie, iar până la sfârşitul anului încă 60 de MWh, a declarat Teofil Mureşan, director general al E-Infra, la ZF Power Summit. Grupul cuprinde 5 companii româneşti, active în domeniul energiei, construcţiilor şi infrastructurii de telecomunicaţii. Din grup fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL şi WESEE SRL.

AROBS Transilvania Software S.A. a finalizat preluarea integrala a grupului Infobest, specializat în dezvoltarea de soluții software personalizate, cu birouri în Timișoara și Leverkusen, Germania. Infobest a fost fondată în 1995 în Germania, de către Yvonne Abstoss -Becker și Christian Becker, iar în prezent are o echipă de peste 100 de specialiști.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare