Organizația de mediu Greenpeace afirmă, într-un raport publicat miercuri, că IKEA primește mobilă fabricată de producători care se aprovizionează cu lemn din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești sau din alte arii cu valoare ridicată de conservare, inclusiv păduri din situri protejate Natura 2000.
Raportul organizației arată că 7 furnizori IKEA sunt legați de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. ”De la una dintre cele mai emblematice piese de mobilier IKEA, îndrăgitul pat pentru bebeluşi SNIGLAR şi cadrul de pat pentru copii, scaunele INGOLF, taburetul BEKVÄM, canapelele KIVIK, până la articole de uz casnic mai mici, cum ar fi tocătorul PROPPMÄTT şi umeraşele de lemn BUMERANG – Greenpeace a vizitat magazinele IKEA din Europa în perioada septembrie 2023 – martie 2024 şi a găsit legături între aceste produse şi lemn tăiat din păduri primare şi naturale din România în 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Polonia, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit. Având în vedere prezenţa tot mai mare a lemnului provenit din pădurile naturale în lanţul de aprovizionare IKEA, pare din ce în ce mai probabil ca acest lemn să ajungă în produsele menţionate”, se arată în raport.
Greenpeace menționează faptul că Munții Carpați din România găzduiesc populații mari de urși, lupi, capre negre, râși și multe plante rare. Doar 2,4% din aceste păduri sunt în prezent protejate de defrișare. De asemenea, organizația mai arată că peste 7350 km² de coronament de copaci din Carpați s-au pierdut din cauza defrișărilor din ultimele două decenii, iar în întreg arealul Carpaților, la fiecare oră este supusă exploatării forestiere o suprafață egală cu cinci terenuri de fotbal.
„Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri IKEA produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității IKEA, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, a declarat Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.
Aceste concluzii apar în raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României”.
Reacția companiei – Potrivit presei locale, IKEA a transmis că ia acuzaţiile foarte în serios şi că, în cazul în care descoperă nereguli, va lua măsuri imediate care pot merge până la întreruperea relaţiilor de afaceri.