După publicarea investigației Snoop privind comportamentul de prădător sexual al lui Bulai, scriam în editorialul „Toți din SNSPA știau. Acum știe toată țara” că m-am săturat să viralizăm tragedii, să ne dăm cu părerea și apoi să uităm. Speram și încă sper să vedem măsuri concrete, acțiuni solide și sustenabile, nu doar pe termen scurt.
Astăzi, Bulai a fost reținut pentru 24 de ore, în urma perchezițiilor domiciliare desfășurate de procurori și a unei audieri întinse pe trei ore. Fotografii l-au surprins ieșind în cătușe din secția de poliție. Este o măsură destul de concretă, nu-i așa?
Ei bine, nu. Deși este un pas, cu siguranță nu am ajuns unde trebuie să fim. Dată fiind poziția sa puternică în mediul universitar și renumele construit ca sociolog în România, cazul s-a viralizat. Subiectul a devenit popular, iar mediatizarea instantă a pus presiune pe autorități și a contribuit la urgentarea cazului. Totodată, după viralizarea investigației Snoop, și alte femei au avut curajul de a povesti experiențele prin care au trecut. Și cu Bulai, și cu Pieleanu, despre care Investigatoria a scris aici.
Revenind, cazul a devenit popular, autoritățile au răspuns rapid cu audieri și percheziții. Totul sună bine. Dar să nu cădem în capcană.
Nu vreau să uităm atitudinile unei mase de oameni în fața acestor cazuri terifiante, printre care blamarea, discreditarea și invalidarea victimei. Să nu uităm că, poate, aceeași masă de oameni a fost de acord și cu afirmația:
„Fetele frumoase atrag băieți și pe urmă băieții intră în pușcărie că au tras de fete. Vor fi condamnați și vor face pușcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate și ele la judecată. Dacă el face 6 ani de pușcărie, să facă și ea 3-4 luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agățat așa, oricum de ea. S-a agățat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special”.
Să nu uităm de cel care ne spune că o femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit sau, în cazul unui abuz, că trebuie să-și ducă crucea.
Poate femeia n-ar trebui să umble deloc, sau uităm de bazine de înot, cantonamente, autobuze, școli de vară sau biserici?
Aproape uitasem! Cuvântul bărbatului contează mai mult (în fața instanței) decât cuvintele a 9 femei. E mai puternic căci el e condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, iar ele la o perioadă mult mai lungă de întrebări, terapie, acceptare, înțelegere, neîncredere, frică, vindecare.
Există o reacție din partea autorităților. A fost una și din partea SNSPA, deși unii reprezentanți ai instituției au emis declarații… controversate. Acum se discută, se știe. Dar să avem grijă. Sunt atât de multe cazuri, să nu ne pierdem în ele. Să nu uităm.