Listele de susţinători trebuie să cuprindă cel puţin 200.000 de semnături.
Potrivit deciziei BEC, în vederea înregistrării propunerii de candidatură pentru alegerile prezidențiale, candidații vor depune la Biroul Electoral Central patru dosare, care trebuie să cuprindă: propunerea de candidatură; copia actului de identitate al candidatului, valabil la data depunerii; declaraţia de acceptare a candidaturii; declaraţiile de avere şi de interese; declaraţia pe propria răspundere în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, pentru candidatul născut înainte de data de 23 decembrie 1973, scrie Agerpres.
Odată cu depunerea la Biroul Electoral Central a dosarelor, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi candidaţii independenţi vor depune, într-un singur exemplar original, şi listele de susţinători, cuprinzând cel puţin 200.000 de semnături.
Listele de susţinători se depun într-un singur exemplar original, iar declaraţiile pe propria răspundere ale persoanelor care au întocmit listele de susţinători trebuie să fie completate olograf. Acestea vor fi îndosariate. Numărul de poziţii ale filelor listelor de susţinători nu constituie un element de fond sau de formă pentru constatarea validităţii acestora.
Depunerea documentelor se va face pe baza unei programări prealabile la Biroul Electoral Central.
Biroul Electoral Central, prin personalul tehnic auxiliar, verifică îndeplinirea următoarelor condiţii de fond şi de formă ale listelor de susţinători: utilizarea modelului listei susţinătorilor prevăzut; înscrierea datei alegerilor, astfel cum a fost stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 756/2024; înscrierea numelui şi prenumelui candidatului, astfel cum reiese din actul de identitate care însoţeşte dosarul de candidatură; se admite înscrierea numelui şi a prenumelui în oricare ordine; nu se admit prescurtări sau abrevieri; înscrierea tuturor datelor susţinătorilor astfel încât să fie prevăzute suficiente elemente de identificare corectă a susţinătorului, mai precizează BEC.
De asemenea, BEC mai verifică semnarea olografă a listei de către susţinător, în câmpul dedicat; semnarea listei de susţinători de către persoane care au împlinit vârsta de 18 ani; completarea olografă sau computerizată şi semnarea olografă a declaraţiei persoanei care a întocmit lista; declaraţia incompletă sau care nu este semnată olograf, atrage invalidarea listei de susţinători; declaraţia dată de către minor atrage invalidarea listei de susţinători; caracterul de originalitate al listei.
Semnele electorale se vor depune la Biroul Electoral Central în scris şi în format electronic odată cu depunerea candidaturii.
Pentru parlamentare
Luni, Biroul Electoral Central pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor în anul 2024 a decis că, pentru depunerea dosarelor de candidatură în oricare dintre circumscripţiile electorale, lista susţinătorilor cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional se depune la BEC cel mai târziu la data de 30 septembrie.