Iată cine aspiră la funcția de Președinte al României:
Marcel Ciolacu – PSD
Liderul Partidului Social-Democrat (PSD) și-a anunțat oficial candidatura la președinție la sfârșitul lunii august, cu un videoclip postat pe Facebook.
„Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de stabilitate şi echilibru. Românii au nevoie de siguranţa că muncind pot avea un trai mai bun. Ţara are nevoie de un preşedinte căruia îi pasă de toţi românii. Nu m-am dat niciodată înapoi de la lucrurile grele. Am preluat preşedinţia PSD într-un moment foarte dificil şi, împreună cu colegii mei, am reuşit să recâştigăm încrederea oamenilor. Am acceptat răspunderea de a fi prim-ministru într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria recentă. Şi am reuşit, alături de colegii mei din Guvern, să punem lucrurile în ordine”, a spus premierul în videoclipul de prezentare.
Nicolae Ciucă – PNL
Nicolae Ciucă anunța la mijlocul lunii iulie, într-un interviu acordat televiziunii Antena 3, că va candidat la alegerile prezidențiale, însă că are nevoie de aprobarea partidului. Liderul Partidului Național Liberal a fost votat recent în unanimitate de Consiliul Național.
Anunțul liderului PNL nu a venit drept o surpriză. Ciucă și-a lansat neoficial campania pentru alegerile prezidențiale încă din luna mai, cu panouri publicitare pe autostrăzi și clipuri video pe social media. De asemenea, Nicolae Ciucă a declarat în repetate rânduri că PNL trebuie să aibă propriul candidat la prezidențiale și că el e dispus că își asume o candidatură.
Mircea Geoană – independent
După luni de campanie electorală neoficială, Mircea Geoană a anunțat oficial săptămâna trecută, miercuri, la o zi după încheierea mandatului la NATO, că va candida la preşedinţie.
„Puteam să vă promit o țară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună. România nu are nevoie de perfecțiune; are nevoie de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism. Haideți să renaștem împreună!”, a scris Geoană pe Facebook.
Vezi și Totul despre Mircea Geoană. Și, mai ales, ce-ar vrea el să uiți…
Mircea Geoană a fost candidatul PSD la funcţia de preşedinte al României în 2009. A pierdut cursa la limită în faţa lui Traian Băsescu.
Elena Lasconi – USR
Noul lider al Uniunii Salvaţi România (USR), Elena Lasconi, este candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Elena Lasconi, a fost aleasă în iunie, la Congresul extraordinar al partidului, drept candidatul partidului la alegerile din noiembrie-decembrie.
„Mulțumesc colegilor mei pentru încredere, pentru onoarea de a mă alege candidatul la alegerile prezidențiale din partea USR! 94,32 la sută din voturile colegilor mei înseamnă pentru mine o responsabilitate uriașă. Va fi foarte greu. Toată viața am ales drumul greu și s-a dovedit a fi cel bun, cu cele mai mari satisfacții. Nu am visat vreodată că voi ajunge aici, dar cred că e de bine pentru că ceea ce m-a adus în acest punct vine din iubire”, a scris Lasconi sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
George Simion – AUR
Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor a decis la jumătatea lunii iunie ca George Simion, preşedintele partidului, să fie candidatul pentru funcţia de preşedinte al României.
„Am tot auzit că preşedintele României este ales de undeva de peste Ocean, de la ambasade. Eu cred că mai este timpul să fie şi cum vrem noi, nu doar cum vor alţii. Am tot auzit care e candidatul nemţilor, candidatul francezilor, care e candidatul americanilor, care e candidatul ruşilor. I-am văzut cum fac sluj pe acolo, pe la ambasade. Eu vreau să vă zic că George Simion vrea să fie preşedintele românilor şi atât. Ambasadorii, să vorbim, sunt bine-veniţi, dar nu la ambasadele lor, ci în birourile noastre. Toți bineveniți cu o singură excepție : ambasadorul Austriei. Ambasadorul Austriei, nu! (…). Atunci când George Simion va fi președinte, toate companiile austriece care activează în România vor fi controlate corespunzător până în momentul intrării noastre în Schengen (…) Este timpul, dragi prieteni, ca preşedintele României să fie ales, aici, la Bucureşti. Este timpul ca să nu mai fim trataţi ca o colonie de mâna a doua, este timpul nostru, este timpul ca noi, o ţară bogată, să nu mai avem o populaţie sărăcită„, a transmis Simion în discursul său de lansare a candidaturii.
Kelemen Hunor – UDMR
La începutul lunii septembrie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost desemnat de Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al partidului candidat la funcţia de preşedinte al României.
„Astăzi am primit sarcina din partea colegilor mei să fiu candidat la alegerile prezidenţiale din 2024 şi am spus că în aceste condiţii opţiunea mea contează mai puţin, este important interesul şi punctul de vedere al majorităţii şi interesul comunităţii noastre politice. Voi fi candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale din 2024 şi sunt convins că în această perioadă, până la alegeri, vom reuşi să aducem în discuţie teme importante pentru fiecare om, pentru români, pentru maghiari, pentru orice om din România, pentru fiecare comunitate, fiindcă există probleme foarte serioase, care trebuie discutate, dar care trebuie şi rezolvate”, a declarat Kelemen Hunor după şedinţa CRU.
Este a patra oară când liderul UDMR se înscrie în cursa pentru funcția de Președinte al României.
Diana Șoșoacă – SOS România
La finalul lunii iunie, Comitetul Naţional al Partidului S.O.S. România a decis cu candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale din acest an. Șoșoacă a lăsat de înțeles până atunci, într-un video postat de viitorul ei coleg eurodeputat Luis Lazarus, că va candida la funcția de Președinte al României.
„Am nevoie să stau aici (Parlamentul European n.r.) câteva luni, până în decembrie, să rezolv nişte probleme. Pe urmă o ne ocupăm de altă poziţie”, spunea ea atunci. Luis Lazarus a adăugat: „Venim la preşedinţie, da”.
Ana Birchall – independent
Fostul ministru al Justiției Ana Birchall anunța în iunie, pe pagina sa de Facebook, că va candida independent la alegerile prezidențiale.
Ana Birchall a explicat, pe website-ul său personal, motivul pentru care a ales o candidatură independentă: „România are nevoie de un președinte imparțial și independent, nu de un președinte care să fie în realitate un președinte de partid sub sau o mari- onetă a baronilor sau a grupurilor de interese. Un președinte care să reprezinte toți românii, nu jocurile de culise sau ordinele șoptite de X sau Y”.
Cristian Terheș – PNCR
La sfârșitul lunii august, europarlamentarul Cristian Terheș și-a lansat candidatura la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român. Recent, fostul premier PSD Viorica Dăncilă s-a alăturat PNCR.
Ludovic Orban – Forța Dreptei
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a anunţat, luni, candidatura, urmând să reprezinte alianţa politică formată din PMP şi Forţa Dreptei.
Cristian Diaconescu – independent
La finalul lunii august, fostul președinte al Partidului Mișcarea Populară anunța că va candida independent la alegerile prezidențiale din decembrie.
”Am decis să candidez la președinția României ca independent. Independent nu înseamnă singur. Sunt împreună cu românii și ei sunt alături de mine. Și eu alături de ei. Putem depune o candidatură, dar avem nevoie de peste 200.000 de semnături. Piedici în calea candidaților independenți sunt multiple. Nu este deloc ușor. Am început deja strângerea de semnături.”, spunea aceasta pe Facebook.
Potrivit unor surse, însă, Diaconescu s-ar retrage din cursa prezidențială.
Silviu Predoiu – PLAN
Fostul șef al SIE anunța în primăvară că intră în cursa pentru Palatul Cotroceni din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale.
„Nu va fi cu turism în străinătate, însoțit ca șef de stat de câțiva consilieri și plec în vizită de stat la viceprimarul din Rio. Nu va fi așa ceva. Nu vor fi vizite în străinătate sub legenda promovării intereselor economice ale României neavând în delegație niciun reprezentant al antreprenoriatului românesc, nu vom avea CSAT-uri în care se va discuta despre norma de izmene și de șosete. În condițiile în care România are un război la frontieră nu se vor ține sesiuni ale CSAT odată la trei luni”, spunea Predoiu pentru presa locală în aprilie.
Aurelian Pavelescu – PNŢCD
Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat în iunie candidatura sub sloganul „Un preşedinte pentru cei care n-au avut un preşedinte”.
Anamaria Gavrilă – POT
Deputatul Anamaria Gavrilă candidează din partea Partidului Oamenilor Tineri, fiind fondatoarea și președintele acestui partid.
Călin Georgescu – independent
„Suntem un grup de români, în continuă creștere, oameni simpli, muncitori, antreprenori, elevi și studenți de toate vârstele și categoriile. Suntem români și ne dorim un Președinte ca Dl. Călin Georgescu”, se arată pe pagina candidatului Călin Georgescu, fost raportor special al Organizației Națiunilor Unite.
Florin Bădiță – independent
Activistul Florin Bădiță, fondator al grupării Corupția ucide, și-a anunțat candidatura la alegerile din noiembrie-decembrie sub sloganul „Cui pe cui se scoate, dar cu aceiași cretini la cârmă, viitorul strălucitor rămâne doar un vis!”
John Ion Banu – independent
John Ion Banu și-a anunțat intenția de a candida în luna iunie. El a candidat și în 2019.