Totul s-a întâmplat într-un centru al DGASPC din Roșiorii de Vede, care avea obiectivul declarat de a „promova și proteja drepturile copilului cu nevoi speciale într-un mediu familial prin: respectarea și promovarea drepturilor copilului, îngrijirea și recuperarea copilului cu nevoi speciale, asigurarea unui spațiu de locuit de tip familial și integrarea socio-familială a copilului.„
Reținem, așadar, că copiii abuzați despre care noi am relatat sunt copii cu nevoi speciale, pe care statul, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, trebuia să îi protejeze. În schimb, mai mulți copii din centru au fost abuzați într-un mod absolut înfiorător de educatorul lor, Florian Lincan, care a fost și filmat în timpul manifestării unor astfel de comportamente abuzive, iar filmările au fost publicate de noi în urmă cu trei ani. Din motive lesne de înțeles, nu le mai postăm, încercând să descriem noi o situație care ne-a lăsat de atunci fără cuvinte.
Florin Lincan era acuzat în urmă cu trei ani că umilea și abuza copiii din centru de mult timp și, chiar dacă plângeri pe tema aceasta au mai fost, ele n-au reușit să-i determine pe șefii educatorului să ia măsuri împotriva lui, scuza fiind aceea că „e un educator bun, care reușește să-i țină sub control pe copii„
Evident, nimeni nu s-a întrebat cum făcea asta…
De altfel, tot copiii au filmat unele scene de umilire și înjosire, iar imaginile arată copii cu retard mintal loviți în cap sau tineri strânși de organele genitale, în timp ce sunt obligați să povestească cu lux de amănunte un act sexual și să descrie organele sexuale ale unei femei.
Totul a ieșit la iveală după ce un minor aflat în grija Centrului Teritorial pentru Protecția de Tip Familial din subordinea DGASPC Teleorman, a fugit. Singur, pe ploaie, a mers pe jos până la ieșirea din Teleorman și a avut norocul să întâlnească un șofer binevoitor care să-l ia cu mașina și să-l ducă la loc sigur. Mai exact, la Primăria Văleni de Olt, localitate învecinată cu județul Teleorman.
Secretarul Primăriei Vălenii de Olt, Cătălin Florescu, a povestit atunci în exclusivitate pentru noi cum a ajuns copilul la primărie și spune că motivul fugii ar fi fost comportamentul unui educator.
„Copilul a fost găsit undeva între noi și județul Teleorman, mai precis în comuna Stejaru, de un cetățean din Văleni, care venea cu mașina de la Roșiori. Copilul era pe câmp, începuse ploaia, așa că omul l-a luat în mașină și l-a adus la noi la primărie. Era ud și obosit. I-au dat de la noi ceva de încălțat, un hanorac și șosete, ceva de mâncare și au anunțat DGASPC-ul. Copilul a spus că a fugit din cauza unui educator. Și apoi au zis cei de la centru că vin să îl ia, cred că de la centrul de plasament.„, a spus Cătălin Florescu pentru INVESTIGATORIA.
După ce INVESTIGATORIA a prezentat filmările care arătau felul în care Lincan umilea și abuza copiii din Centrul Teritorial pentru Protecția de Tip Familial din Roșiorii de Vede, Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman s-a autosesizat.
Așa s-a deschis un dosar penal pe numele bărbatului, în timp ce DGASPC Teleorman a constituit o comisie disciplinară care să verifice aspectele prezentate public și a decis transferul educatorului într-un alt centru al Direcției, de data aceasta destinat persoanelor adulte, aflate în situații de vulnerabilitate.
Și, în loc să se ocupe de modul în care aspectele semnalate public demonstrau lucruri și mai grave, DGASPC a făcut atunci o veritabilă vânătoare de vrăjitoare, încercând să anchetezee copiii pentru a vedea care dintre ei a trimis filmulețele la redacția noastră.

Au trecut niște ani de atunci și, în sfârșit, instanța s-a pronunțat. În primă instanță, Lincan primește condamnări pentru violarea mai multor minori din centrul de plasament și decide că acesta va efectua pedeapsa cea mai grea, de 9 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din fiecare pedeapsă stabilită de instanță, Lincan acumulând astfel 22 de ani și 2 luni de închisoare, în regim de detenție. La această pedeapsă se adaugă și plata de daune morale în solidar cu DGASPC Teleorman, în valoare totală de 240.000 de lei.
Decizia nu este definitivă.