Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus, începând cu data de 11 octombrie 2024, punerea în mișcare a acțiunii penale și plasarea sub control judiciar a patru persoane implicate într-un dosar complex de corupție. Printre inculpați se numără Eugen Pîrvulescu, senator în Parlamentul României, și Marian-Cătălin Burcescu, fost director general al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).
Acuzațiile aduse inculpaților
Potrivit comunicatului emis de DNA, Eugen Pîrvulescu este acuzat de instigare la cumpărare de influență, în timp ce Marian-Cătălin Burcescu este cercetat pentru complicitate la cumpărare de influență. În același dosar, alte două persoane, identificate prin inițialele M.R.M. și F.G., sunt acuzate de trafic și complicitate la trafic de influență.
Conform procurorilor, în anul 2022, M.R.M., la instigarea senatorului Pîrvulescu și cu sprijinul lui Burcescu și F.G., ar fi solicitat unui martor suma de 60.000 de euro pentru a interveni în eliberarea avizului de securitate O.R.N.I.S.S. (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat).
Martorul a remis o parte din bani, echivalentul a 30.000 de euro (150.000 lei), sub pretextul că M.R.M. ar avea influență asupra unei persoane importante dintr-o instituție desemnată să efectueze verificările de securitate.
Surse judiciare arată, mai clar, că, în fapt, Pîrvulescu ar fi negociat o mită de 60.000 de euro pentru obținerea unui certificat care să permită accesul la secrete de stat pentru Marin Țole, persoană pe care senatorul și-ar fi dorit-o la conducerea Companiei Naționale de Investiții.
Marin Țole a fost candidatul PNL la alegerile locale din acest an la conducerea Consiliului Județean Teleorman. Relația dintre cei doi n-a mai fost atât de bună ulterior anului 2022, așa că discuția a revenit în prim-plan, pentru că Pîrvulescu să-i dea înapoi prima tranșă de bani plătită de el, parte a mitei de 60.000 de euro.
Eugen Pîrvulescu: …[neinteligibil]… ți-am dat banii ăia. Unde i-am dus p-ăia, banii ăia? Unde sunt? Unde i-ai dus? (…)
Eugen Pîrvulescu: Pe mine m-a durut foarte tare chestia de… relația noastră, pentru că noi am… când am venit atunci seara trebuia să-i dăm mai mulți, cred că era mai mult… sumă, cred că era mai mare.
Marin Țole: Da, erau 60.000
Eugen Pîrvulescu: Da.
Marin Țole: … și n-a fost decât 150. Tu ai fost cu inițiativa: „Bă, nu-i da! Dă-i jumate din ei!”, știi?!
Eugen Pîrvulescu: Da, măcar să-i dăm jumate din ei!
Marin Țole: „Măcar să-i dai jumate!”. Da?!
Eugen Pîrvulescu: Un miliard jumate. Unde s-au dus banii ăia, fraților?”, arată interceptările procurorilor în acest nou dosar.
Cei patru inculpați au fost plasați sub control judiciar, având obligația de a se prezenta ori de câte ori sunt chemați de organele de urmărire penală. De asemenea, aceștia nu au voie să părăsească teritoriul României și nu pot comunica cu anumite persoane implicate în anchetă.
Eugen Pîrvulescu nu este la prima confruntare cu justiția. Acesta a fost trimis în judecată și într-un alt dosar, legat de aranjarea unui concurs de angajare la Serviciul Județean de Ambulanță Teleorman.
Acuzația procurorilor la adresa lui Pîrvulescu era aceea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 28 mai – 20 iunie 2021, inculpatul Eugen Pîrvulescu și-ar fi folosit influența pe care o avea în calitate de președinte al unei filiale de partid aflat la guvernare, pe lângă membrii comisiilor de concurs constituite de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman, solicitându-le în mod repetat, atât direct cât și prin intermediul unei alte persoane, să elaboreze și să-i remită, seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai-iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical și șofer autosanitară II.
Acesta le-ar mai fi cerut membrilor comisiilor să favorizeze candidații indicați de el și la proba practică/interviu, cu scopul de a obține foloase necuvenite pentru aceștia din urmă (promovarea concursurilor și angajarea pe posturi remunerate).