Potrivit unui raport publicat miercuri, analizând procedurile de verificare a semnăturilor de susținere pentru candidații la alegerile prezidențiale din 2025, Expert Forum formulează câteva concluzii privind sistemul de depunere a candidaturilor.
Astfel, numărul de semnături rămâne ridicat și este pe departe cel mai mare din UE, „limitând competiția electorală, dar și integritatea procesului”, acest număr ridicat generând posibile încălcări ale legii în efortul de colectare a semnăturilor. De asemenea, există o lipsă de predictibilitate și transparență ce limitează și mai mult încrederea în alegeri, menționând lipsa posibilității de a observa procesul de către organizații acreditate sau imposibilitatea alegătorilor de a verifica dacă numele lor figurează pe o listă.
„Numărul mare de candidați care nu au o infrastructură care i-ar putea susține în colectarea de semnături, precum și comportamentul unor partide, în special AUR și POT, care au strâns semnături pe ultima sută de metri, în câteva zile, ridică semne de întrebare cu privire la integritatea procesului. Verificarea formală efectuată de BEC, termenele scurte, lipsa instrumentelor de investigație în cazul în care există suspiciuni, precum și termenele foarte lungi pentru soluționarea dosarelor penale reduc semnificativ eficiența acestui sistem, care necesită o reformă semnificativă pentru a crește încrederea în alegeri. Având în vedere că în spațiul public există numeroase suspiciuni exprimate în ultimii ani cu privire la procesul de colectare de semnături, reforma sistemului de depunere a candidaturilor trebuie luată în discuție cât mai serios de partidele politice”, arată ONG-ul.
Amintim că partidele politice și candidații trebuie să depună 200.000 de semnături de susținere, obținute de la cetățeni cu drept de vot. Semnăturile sunt verificate către personalul Biroului Electoral Central, iar termenul pentru aprobarea sau respingerea unei candidaturi este de 48 de ore. De asemenea, procesul de verificare a dosarelor de candidatură și a listelor de susținători nu este public.
„Legat de alegerile din 2025, observăm mai multe candidaturi anunțate târziu – în special cele ale AUR și POT, care au avut doar câteva zile pentru a strânge semnăturile necesare. Acest context ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea de a colecta în timp util aceste semnături respectând procedurile legale. Aceleași întrebări, legate de capacitatea de a colecta semnături le ridicăm și cu privire la unii candidați independenți care nu au niciun fel de infrastructură vizibilă care să îi susțină”, potrivit sursei citate.
Propuneri
Ca parte din raport, autorii au oferit și o serie de posibile soluții.
„- Reducerea numărului de semnături necesare pentru înregistrare. O posibilă variantă ar fi reducerea la 0.5% din numărul alegătorilor înscriși în Registrul Electoral.
– Introducerea posibilității de a furniza semnături în format electronic și reglementarea acestei proceduri.
– Introducerea unei proceduri care să permită verificarea, cel puțin aleatorie, de către BEC a identității unor alegători care susțin partidele sau candidații independenți, prin comparare cu alte baze de date prin care se poate certifica identitatea alegătorilor.
Acest proces trebuie să asigure confidențialitatea datelor. De exemplu, ar trebui să poată verifica dacă CNP-ul este valid și corespunde celorlalte date.
– BEC ar trebui să aibă la îndemână mijloace suplimentare pentru a putea verifica în timp util identitatea unor alegători sau legalitatea unor semnături acolo unde există suspiciuni foarte solide cu privire la veridicitatea datelor.
– Reglementarea prin lege sau printr-un act cu aplicabilitate pentru toate rundele de alegeri a procedurii de verificare, pentru a asigura mecanisme de control comparabile pentru toate alegerile prezidențiale. Aceste proceduri trebuie să fie mult mai detaliate decât cele curente.
– Prelungirea perioadei de verificare a semnăturilor, pentru a asigura că acest proces se desfășoară eficient și conferă încredere.
– Reglementarea posibilității de a observa procedura de înregistrare a candidaților și verificare a semnăturilor de către organizații acreditate, cu respectarea normelor privind datele personale.
– Partidele politice ar trebui să își publice pe site-uri politicile privind utilizarea datelor personale în timpul procesului electoral, inclusiv cele legate de colectarea semnăturilor de susținere”, concluzionează Expert Forum.