Postul de televiziune Realitatea Plus a fost sancționat, miercuri, de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu 200.000 de lei (40.000 de euro) pentru dezinformare. Concret, în cadrul transmisiunilor din seara de 9 martie, când candidatura lui Călin Georgescu a fost invalidată, televiziunea a dezinformat publicul în mai multe rânduri.
În cadrul emisiunii prezentate de Anca Alexandrescu, atât ea, cât și unii dintre invitați au susținut că violențele din Centrul Vechi al capitalei sunt „lovitură de stat” sau „lovitură militară de stat”. Totodată, s-a afirmat și că Uniunea Europeană a fost „desființată”.
Conform paginademedia.ro, alte afirmații care au cântărit greu în decizia luată de CNA au fost legate de intervenția jandarmilor și acuze la adresa acestora că ar fi folosit gaze lacrimogene împrăștiate cu ajutorul dronelor. Vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, a transmis că Jandarmeria Română nici măcar nu dispune de astfel de dispozitive. Acesta a completat spunând că „îtreaga emisiune, în opinia mea, este una care dezinformează”.
Amenda în cuantum maxim a fost stabilită avându-se în vedere audiența record pe care a înregistrat-o postul de televiziune în seara de 9 martie. Decizia a fost supusă votului, iar singurul membru CNA ce a votat împotrivă a fost Georgică Severin, reprezentant PSD.
Un alt aspect important în decizia luată de membrii CNA a fost și fake news-ul prin care se susținea că în cadrul unui meci al echipei de fotbal Rapid s-a scandat „Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții”.
Legislația Audiovizuală ce a fost încălcată pe parcursul emisiei este:
Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincții clare între fapte și opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.
Art. 65 – În emisiunile de știri și dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:
a) rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor;
Art. 67 – În exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității.