Anatol Șalaru a aflat despre procesul intentat lui un an mai târziu, căci actele au ajuns la altă adresă. Avocatul lui Simion a cerut în mod repetat amânarea acestui proces, deși interesul lui Simion ar fi trebuit să fie tranșarea cât mai rapidă a speței, clarificând astfel în fața lumii întregi că el nu se întâlnește cu spioni ruși.
Abia pe data de 9 aprilie a acestui an, instanța de la Chișinău s-a pronunțat și a respins solicitarea lui Simion, față de care Șalaru nu trebuie să retracteze nimic. Căci întâlnirile lui cu persoane dubioase din sfera Rusiei nu sunt doar zvonuri. Ele sunt consemnate în documente cu caracter secret, documente pe care le-au văzut mai multe persoane. Și atestă faptul că George Simion se mișcă într-un mediu foarte controlat de Rusia.
Care, mai nou, l-a luat în brațe, pentru că a pierdut pionul pe care se baza în alegerile prezidențiale din România, mai precis, pe Călin Georgescu. Iar pentru ruși, niciun pion nu e cu adevărat important. Pentru ruși, oamenii nu au valoare, doar utilitate. Și ne spune asta chiar fostul ministru al Apărării Republicii Moldova, care cunoaște mult mai bine acțiunile destabilizatoare ale Rusiei, căci se confruntă cu ele de mai mulți ani decât o facem noi. Și ne explică totul în cadrul acestui interviu, acordat în exclusivitate publicației INVESTIGATORIA.
Carmen Dumitrescu: Când ați luat prima dată contact cu George Simion și când v-ați dat seama că e un personaj politic care poate fi relevant? S-a întâmplat cumva în perioada în care erați ministrul Apărării?
Anatol Șalaru: Nu! Nu! Mult mai devreme. Cred că 2012 sau 2013, nu mai țin minte exact. Dar știu că eram deputat în Parlament și a venit o delegație de parlamentari români și s-a întâlnit cu grupul parlamentar al Partidului Liberal, al cărui prim-vicepreședinte eram atunci. Printre ei era și George Simion, care mi-a dăruit un tricou pe care erau inscripționate cuvintele: “Basarabia e România”. Auzisem de George Simion, dar încă nu-l cunoscusem.
Ce ați auzit despre el înainte?
Auzisem de marșurile pe care le-a făcut în România și mi s-a părut un tip curios, am vrut să îl cunosc. Dar atunci când ne-am întâlnit prima dată nu prea am vorbit cu el. George Simion atunci nu prea a vorbit. Era așa, mai tăcut. Și asta a fost prima mea întâlnire cu el. A urmat întâmplarea cu expulzarea lui din Republica Moldova, care ne-a pus pe toți pe jar. Era în 2015, când eram din nou deputat, dar Partidul Liberal nu era la guvernare. Era o alianță pro-europeană, sprijinită din Parlament de către Partidul Comuniștilor, pentru că premier era Chiril Gaburici, care avea o relație foarte bună cu Voronin. După jumătate de an a căzut această alianță și am fost invitați noi, cei de la Partidul Liberal, la guvernare și s-a format un guvern fără sprijinul comuniștilor, dar aveau majoritate în Parlament și atunci am fost numit ministru al Apărării. Dar George Simion, fiind expulzat și eu fiind deputat și având o relație specială cu directorul SIS-ului de atunci, pentru că eu îl propusesem pentru funcția de director la SIS, l-am chemat la o discuție și l-am întrebat de ce a fost expulzat George Simion, despre care toată lumea știa până atunci că este un unionist. Și el mi-a zis: “Uite dosarul! Am fost informați de către serviciile speciale din Ucraina că s-a întâlnit acolo cu rezidentul FSB-ului și că și la noi s-a întâlnit cu anumite persoane dubioase și eu am informat partea română despre asta!”
Atunci, la momentul acela, partea română a fost informată despre întâlnirile astea dubioase pe care le avea George Simion? În ce an a avut loc discuția asta?
Da, el a spus că a informat partea română. Și cred că era 2014. După ce am revenit la guvernare a fost făcută o presiune politică. Majoritatea pro-europeană de atunci a făcut presiuni pentru anularea restricției de intrare în Republica Moldova a lui George Simion. Și s-a anulat restricția de intrare. Și încă o dată când l-am întâlnit pe George Simion eram ministrul Apărării. Și m-a sunat cineva din România dacă pot să îl primesc pe marea speranță a unionismului, Vlad Bilețchi, că vrea să vorbească ceva cu mine despre marșurile unioniste din Moldova. Și am fost de acord. Și când a venit ora să ne vedem, m-a sunat aghiotantul și mi-a zis: “Domnule ministru, au venit doi, nu unul!” Și al doilea era George Simion, care a venit la mine la minister. Nu prea a spus multe, avea planuri din astea mărețe de reunificare, nu prea l-am luat în serios atunci, dar pe urmă, m-am convins cine sunt acești doi oameni, și Vlad Bilețchi, și George Simion.
Ce știți despre Vlad Bilețchi?
Era un tânăr foarte promițător, care, până la urmă, s-a dovedit că era folosit de alții, inclusiv de Plahotniuc, pe post de provocator. Atunci când a organizat marșurile unioniste, toate au derapat în blocări de străzi, în proteste violente, agresive. El a încercat să provoace niște evenimente în Chișinău care să servească propagandei ruse, pentru că de fiecare dată când Vlad Bilețchi a organizat ceva împreună cu George Simion, propaganda de la Moscova a vorbit foarte mult timp și dădea exemple despre felul în care se implică România în Republica Moldova. Deci până la urmă lumea a înțeles cine sunt ei, iar astăzi Vlad Bilețchi l-a sprijinit la prezidențiale pe Stoianoglo, este categoric împotriva referendumului pro-european, a fost un aprig susținător al lui Georgescu.
Deci toate se leagă…
Se leagă. Acum nu e nevoie să ne punem multe întrebări despre ei, fiindcă la noi, în Republica Moldova, oamenii și-au făcut o impresie și despre George Simion, și despre Georgescu, și despre Bilețchi. Totuși, răul a fost făcut, că ei au fost spălați, așezați în față, puși în rând cu lumea civilizată. Au încercat să confiște mișcarea unionistă din Republica Moldova și s-o dicrediteze. Iar astăzi în Republica Moldova nu există niciun partid unionist care să aibă șanse să intre în Parlament. 35-40% dintre cetățenii Republicii Moldova sprijină Unirea cu România, dar partide unioniste nu există. Pentru că Vlad Bilețchi, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu au discreditat mișcarea unionistă. Și rușii au profitat de fiecare dată.
Eu sunt foarte intrigată de faptul că Republica Moldova a știut să reacționeze mult mai bine la aceste provocări ale Rusiei decât am făcut-o noi. De ce? Cum explicăm acești anticorpi fantastici ai Republicii Moldova?
Fiindcă noi, spre deosebire de România, ne-am ciocnit direct de influența rusească. Noi l-am avut pe Shor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare și s-a văzut foarte clar intenția lui de a destabiliza Republica Moldova. Plus că statul ucrainean, încă din 2022, a avertizat Republica Moldova despre încercările Rusiei de destabilizare, inclusiv prin lovitură de stat. Și-au dorit să provoace demisia guvernului, să organizeze alegeri anticipate cu o masivă susținere financiară a Rusiei. Dar a fost o atenție foarte mare asupra Republicii Moldova, inclusiv de la nivelul serviciilor europene, care au avertizat din timp și au ajutat SIS-ul nostru. Parlamentul, de asemenea, a adoptat foarte multe legi care pun bariere acestui război hibrid al Rusiei. Desigur că am alergat și noi în urma trenului, pentru că la un război hibrid răspunzi cu metode hibride. Dar noi am vorbit despre războiul hibrid de mai mulți ani. În România s-a început abia după războiul din Ucraina. Au fost încercări timide, pentru că România e aliniată la valorile europene. Nu interzice canalele de propagandă ale Rusiei, pentru că crede în dreptul oamenilor la liera informare. Dar Rusia nu informează, Rusia dezinformează și face propagandă.
Cât ați fost ministru al Apărării ați simțit încercările astea de destabilizare rusești?
Bineînțeles. S-a încercat întâi să mă atragă în moduri flatante. Am fost invitat de mai multe ori de Serghei Șoigu la Moscova, mi-au făcut și birou, mi-au cerut portretul meu și al președintelui ca să decoreze acel birou. Aveam birou la Moscova, pe strada principală.(râde) Erau și la noi idioți utili în guvern, în persoana ministrului de externe de atunci, care făcea presiuni asupra mea să merg la Moscova în vizită oficială și să negociez statutul armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Și am zis că nu e de competența mea să negociez așa ceva, că asta e treaba președintelui și că părerea mea e că ei se află ilegal pe teritoriul nostru, că sunt armată de ocupație și trebuie să plece. În 2015 l-am trimis acasă pe atașatul militar al Rusiei, care pe 3 septembrie a mers la Tiraspol, de ziua Transnistriei, și era atunci și ziua Armatei Naționale, unde, de asemenea, a fost invitat. Și el nu a venit la noi, s-a dus la Tiraspol. Și am făcut conferință de presă și am spus că atașatul militar al Rusiei este persona non-grata la Ministerul Apărării. Și într-o lună de zile a fost rechemat la Moscova. Deci, dacă vrei, se poate. Important e să vrei. Iar eu din 2015 vorbeam despre războiul hibrid al Rusiei împotriva noastră și un ziar de la Moscova l-a întrebat pe ministrul de Externe de ce ministrul apărării vorbește despre asta. Și el a zis: “Nu există niciun război hibrid! Avem relații foarte normale cu Rusia bazate pe respect reciproc!” Asta a zis ministrul de externe al Republicii Moldova!
Deci România are ce învăța din experiența Republicii Moldova cu Rusia.
Eu am spus asta de mai multe ori: politicienii români chiar au ce învăța de la cei din Republica Moldova și, atunci când vin la Chișinău, ar trebui să studieze și experiența legislativă, și experiența noastră de combatere a imixtiunii rusești, a modalităților în care Rusia finanțează aceste acțiuni. Eu am avut mai multe luări de poziție în raport cu Banca Națională a Republicii Moldova, care a permis ca bani veniți din Rusia să ajungă în Transnistria. Iar “Coloana a Cincea” (preoțimea pro-rusă și alți 110.000 de oameni) a avut conturi deschise în băncile din Transnistria și mergeau acolo să-și ridice banii. Banii ăia au ajuns acolo doar cu neimplicarea sau acordul tacit al Băncii Naționale, condusă de un cetățean român, de Anca Dragu. Și am insistat pentru o inițiativă legislativă prin care să fie blocate canalele prin care vin bani din Rusia în Transnistria, ca să poată plăti “Coloana a Cincea” din Republica Moldova, să-și poată plăti agenții.
Mă bucur că ați menționat biserica, pentru că și la noi biserica a avut o influență enormă în propagarea unor idei filoruse și extremiste în ultimii ani. În Republica Moldova cum stau lucrurile în privința asta?
Și la noi biserica întotdeauna așa s-a manifestat. Biserica a avut o politică pro-rusă și anti-europeană. În România unii reprezentanți ai clerului, că nu vorbesc de toți, nici la noi, nici în România, sunt anti-occidentali și au găsit aliați pe cei din Rusia, care știu foarte bine să-și promoveze ideile. Pentru că atunci când Teodosie spune că Putin a construit biserici, ignoră faptul că Putin omoară oameni și a distrus bisericile din Ucraina, că am văzut eu, cu ochii mei. Am vizitat toate locurile din Ucraina pe unde a trecut armata rusă, bisericile au fost distruse, monumente rusești chiar. Pentru ei nu a contat chestia asta. Iar cei care fac propagandă rusească nu se uită la crimele lui Putin. La fel și cultura rusă, că pe mulți i-a deranjat faptul că am zis că cultura rusă nu are nicio legătură cu poporul rus. Că, dacă acești mari oameni de cultură nu au putut schimba rușii, înseamnă că astăzi cultura rusă e irelevantă.
Haideți să revenim la Simion și la procesul dumneavoastră cu Simion. Când ați făcut declarația, când v-a dat în judecată și ce a spus instanța? E decizia definitivă?

Decizia nu e definitivă. Acum doi ani, eu am făcut această declarație la Costin Adrieș. Abia peste un an am aflat că George Simion m-a dat în judecată. N-am primit nicio notificare de nicăieri, pentru că au trimis actele la altă adresă. El a cerut instanței ca eu să declar că am mințit atunci când am spus că George Simion s-a întâlnit cu reprezentanții FSB-ului în Ucraina. Apoi eu am aflat de la ucraineni că, de fapt, ei nici nu-l urmăreau pe George Simion și s-a nimerit și el în vizorul lor. Am văzut că ieri Valeriu Munteanu a făcut o postare pe Facebook în care învinuiește justiția din Republica Moldova că se implică, prin decizia din cazul meu, în alegerile din România și că guvernarea de la Chișinău folosește asta ca să îl atace pe George Simion. Dar George Simion m-a dat pe mine în judecată, nu a fost invers. Iar avocatul lui Simion a tot cerut în repetate rânduri amânarea procesului. Ei zic că decizia asta a justiției a venit la țanc în campania electorală. Nu e adevărat! S-a tergiversat procesul mai mult de un an de zile, iar avocatul lui George Simion a depus o cerere în care a cerut să se judece în lipsa lui. Ei sunt un pic disperați acum, încearcă cumva să politizeze cazul și cer guvernării de la Chișinău să înceteze implicarea în campania din România. Mie mi se par aberante toate declarațiile astea. Și e interesat că Simion m-a dat în judecată în Republica Moldova, atâta vreme cât eu am făcut declarația în România și sunt cetățean român, și el la fel. Probabil că el știa că va pierde, dar le-a dat satisfacție prin această chemare a mea în instanță membrilor de partid, ca să le demonstreze lor probabil că nu are legături cu agenții Rusiei, că nu e conservă rusă. Iar acolo, la tribunal, era înregistrat George Nicolae versus Anatol Șalaru, ca să nu fie probabil prea mare agitația printre membrii lui de partid.
Dar avem cumva vreo sursă în Republica Moldova care să confirme întâlnirile lui din Republica Moldova cu spioni ai Rusiei?
Pe surse, da. Dar niciun serviciu nu va face publică această chestiune, pentru că nu își poate face publice sursele. Vă dați seama că dosarul a fost secretizat, el a fost de mai multe ori în instanță și Simion a pierdut în instanță. Dosarul a ajuns în instanță. În afară de ce am văzut eu, mai sunt câțiva oameni care au văzut acest dosar. Pentru că atunci guvernul a cerut directorului SIS să vină cu explicații și el a venit cu dosarul lui George Simion și l-a dat la fiecare să-l citească și apoi n-a mai ridicat nimeni problema. Iar fostul premier Vlad Filat a venit în România și a participat la câteva emisiuni. La două dintre ele a fost întrebat despre asta și a zis că el confirmă ce am zis eu, pentru că el a citit dosarul. Noi nu putem divulga ce am văzut într-un dosar secret, când am semnat că nu vom divulga secretele.
Pe final aș vrea vă întreb, la nivel personal, ce părere aveți despre George Simion. O fi agent de influență al Moscovei, o fi mai mult de atât, mai puțin?
Chiar dacă facem abstracție de informațiile de atunci, faptul că el s-a înconjurat de toate conservele Rusiei și a luat toate vocile pro-rusești din România, oameni cunoscuți ca activiști anti-europeni și pro-ruși, deja e suficient să îți faci o părere despre cine este George Simion. De ce promovează Simion ceea ce promovează? Vedeți interviurile pe care le dă el chiar și unui ziar din Turcia. Acolo el vorbește de importanța NATO, de Uniunea Europeană, că noi trebuie să rămânem pe drumul occidental. El are două politici, cum avea Ceaușescu sau URSS-ul: politica internă, unde spunea una, și politica externă, unde spunea altceva. Exact așa face și George Simion, înconjurat de politicieni din Europa, mulți dintre ei neștiind ce politică face Simion, de fapt. Ca să nu uităm de cazul mediatizat al expulzării lui din Republica Moldova în 2019. După ce a trecut vama, s-a oprit și s-a lovit singur cu o piatră în cap și și-a făcut selfie spunând că a fost bătut de polițiștii moldoveni. Poliția de frontieră română a dat atunci comunicat și a spus că, atunci când a fost adus în vamă de poliția de frontier din Republica Moldova nu era bătut, era nealterat, cum ar veni, n-avea nicio problemă de integritate corporală. Dar a făcut asta ca să se victimizeze.
Voiam să înțeleg dacă îl considerați un pion important al Rusiei?
Diferența dintre noi și ruși este că ei se adaptează imediat. Pentru ei, un pion important a fost Călin Georgescu. Nu e un pion pe care să mizeze pe 10 ani de acum înainte. Ei mereu își schimbă prioritățile și oamenii. Pentru că, pentru ruși, oamenii nu valorează nimic. Astăzi Rusia vrea, cu ajutorul SUA și al idioților utili din Europa, să izoleze Ucraina și căile de acces către ea, canalele de ajutor umanitar și militar. Și vrea să construiască în partea de vest a Ucrainei un zid. Cu Ungaria a reușit, încearcă în Republica Moldova să câștige alegerile parlamentare din toamnă și în România să câștige alegerile prezidențiale, pentru a instala în fruntea țării un pro-rus, care ar bloca Ucraina și încearcă să câștige prezidențialele din Polonia cu o persoană care ar putea servi intereselor Rusiei. Deci Rusia nu are interese pe un an înainte, ei își fac planurile pentru o sută de ani. De aceea, George Simion este astăzi util Rusiei și va fi sprijinit să blocheze Ucraina și activitatea NATO. Și vă imaginați ce s-ar întâmpla cu România dacă ar câștiga unul ca George Simion. Sau ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova. Că George Simion nu poate intra în Republica Moldova. Iar astăzi un George Simion la Cotroceni ar însemna, de fapt, izolarea Republicii Moldova. Și vreau să vă amintesc că Republica Moldova și România sunt astăzi ca doi frați siamezi pe ceea ce ține de securitate. O Republica Moldova controlată de Rusia ar reprezenta un pericol pentru întreg flancul NATO, pentru că Rusia ar reuși să își consolideze în Republica Moldova baza militară. Câștigarea alegerilor de către Simion ar putea duce la câștigarea alegerilor din Republica Moldova de către partidele pro-ruse.