marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneInspecția Judiciară suspendă judecători pentru... delict de opinie

Inspecția Judiciară suspendă judecători pentru… delict de opinie

Mai mulți judecători se află acum într-o situație foarte delicată, după ce în spațiul public au apărut imagini de pe grupul de Facebook „Forumul Magistraților” și de pe un grup de Whatsapp a unei asociații de procurori. Acum, Inspecția Judiciară cere CSM suspendarea din funcție a unora dintre judecătorii care și-au exprimat opinia acolo.

Magistrații reacționează în fața acestui demers straniu de sancționare a delictului de opinie, iar membrii a două asociații de procurori, AMASP și AIJ solicită acum Inspecției Judiciare „să dispună cercetarea disciplinară și să solicite suspendarea noastră din funcție deoarece în conversații private avem opinii diferite de opiniile grupului său de interese!”

Magistrații sunt realmente șocați de faptul că Inspecția Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare față de colegii lor judecători doar pentru că aceștia și-au exprimat în mod liber părerile pe un grup privat de Facebook.

Ei spun că asta arată faptul că „în opinia Inspecției Judiciare, capacitatea de a-ți forma și exprima păreri personale cu privire la aspecte ce vizează în mod direct activitatea instanțelor și parchetelor precum și buna administrare a sistemului de justiție –activitatea Ministerului Justiție, calitatea și validitatea argumentelor utilizate de CCR în motivările sale sau modul în care va influența decizia CJUE organizarea sistemului judiciar –reprezintă conduite blamabile care pot fi remediate doar prin suspendarea din funcție a unor judecători. Suntem ”convinși” că este pur întâmplător faptul că solicitarea de suspendare din funcție vizează judecătorul care a trimis întrebarea preliminară la CJUE privind legile justiției și judecătorul care a formulat solicitarea de trimitere în acel dosar.”

Într-un comunicat al AMASP, procurorii arată că „modalitatea în care Inspecția Judiciară alege să acționeze depășește cu mult orice cadru legal pe care aceasta îl are la dispoziție și arată utilizarea dublului standard, inacceptabil în orice sistem democratic decent.”

Mai mult, publicarea unor conversații cu caracter privat este, în sine, o infracțiune. Însă Inspecția Judiciară nu a luat în calcul acest aspect și nu a verificat dacă acele conversații erau sau nu reale. De fapt, la mijloc, pare a fi un alt joc din interiorul Justiției, care urmărește scoaterea din teren a unor judecători incomozi pentru baricada în care joacă Inspecția Judiciară.

Magistrații care au semnat comunicatul cer lui Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, să explice cum a reușit să treacă peste caracterul nelegal al publicării acelor conversații private și cum a pornit de la premisa că ele sunt realmente autentice. În plus, el mai trebuie să explice și criteriile care au stat la baza selectării judecătorilor împotriva cărora a fost demarată cercetarea disciplinară.

Până la acest moment, în mod empiric, am putut constata că dacă procurorii și judecătorii discută în privat și îndrăznesc să nu fie de acord cu menținerea SIIJ, cu legile justiției astfel cum au fost ele modificate de Tudorel Toader sau cu opiniile despre viață și univers ale ”prietenilor” domnului Lucian Netejoru, cu siguranță vor fi vizați de cercetări disciplinare și propuneri de suspendări din funcție. Dacă însă suntem adoratori ai aspectelor indicate anterior, putem exprima public, sub formă de interviu, eseu, roman fluviu sau postări pe Facebook absolut orice aspect politic sau orice denaturare a adevărului este la modă în acea zi.„, se arată în comunicatul AMASP.

Mai mult, magistrații arată că opinii și-au exprimat și judecători agreați de Inspecție Judiciară și că respectivele opinii nu au fost urmate de vreo cercetare disciplinară.

Este cazul judecătorului Adriana Stoicescu care s-a exprimat în legătură cu negocierile pentru formarea guvernului, astfel:

„Imaginea hienelor împărțindu-și un stârv…O poză cât un milion de cuvinte, în care, cu zâmbete mijite pe sub măștile de bășcălie,  fiii securiștilor și torționarilor bunicilor și părinților noștri își împart ce a mai rămas din țară. Limita abisului în care ne prăbușim de 30 de ani nu se mai vede. Cu un cinism rar, dezinvolt și sigur pe el, politicianul român, indiferent la numele partidului care îl primește grijuliu, are un singur scop: să se îmbogățească rapid, să stea cocoțat la putere în asa fel încât el și urmașii urmașilor lor să doarmă liniștiți. Cum să tac atunci când un politician rămas pe din afara unei scene oricum cangrenate își permite să afirme ca Dana Gârbovan nu are moralitate și onestitate, că Lia Savonea este un „săpun””. 

Opinii cu conotații politice și-au exprimat și judecătorii Adriana Daria Lupea, Gabriela Baltag (Juncker și Soros se văd frecvent. Aș fi votat revocarea șefei DNA! Da, oameni buni, e mai rea ca Pleșoianu!” ), Lăcrămioara Axinte sau Mădălina Afrăsinie.

Ca atare, magistrații solicită inspectorului șef Netejoru să „dispună față de noi începerea cercetării disciplinare și să propună suspendarea din funcție, nu numai din solidaritate față de colegii noștri, ci și pentru că înțelegem ca în continuare să ne formăm opinii personale despre evenimentele care vizează sistemul de justiție, să purtăm conversații private, să considerăm că independența magistraților este un aspect fundamental care merită apărat și să exprimăm public faptul că SIIJ și modificările aduse legilor justiției și codurilor în materie penală sunt contrare statului de drept.”

În cazul în care Lucian Netejoru nu va furniza o explicație legată de criteriile care au stat la baza acestor cercetări disciplinare, magistrații asociațiilor profesionale amintite îi solicită public demisia de onoare.

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare