marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDolgopolov consideră că e corectă decizia Wimbledon de a interzice participarea jucătorilor...

Dolgopolov consideră că e corectă decizia Wimbledon de a interzice participarea jucătorilor ruși și belaruși. Motivele invocate de fostul tenismen ucrainean

Fostul jucător de tenis ucrainean Alexandr Dolgopolov, care s-a întors la Kiev la scurt timp după începerea invaziei rusești, explică, într-un interviu acordat pentru The Independent, de ce este important ca jucătorilor ruși să li se interzică participarea la Wimbledon.

Lui Alex Dolgopolov nu i s-a părut nimic neobișnuit că a dormit în mașina lui aseară, după ce a primit un avertisment că baza militară din apropierea casei sale din Kiev ar putea fi ținta unui atac cu rachete. Într-un fel, ritmurile războiului încep să se simtă normale după un timp: sunetul sirenelor, poveștile de groază din vecinătate, dezastrul la care a fost martor în orașele mici aflate mai aproape de prima linie. De asemenea, Dolgopolov e sigur că atrocitățile comise de forțele rusești se extind cu mult dincolo de crimele de război descoperite la Bucha. Cariera de tenis de 15 ani a lui Dolgopolov l-a învățat cum să-și stăpânească emoțiile și, la mai puțin de un an de la retragerea din circuitul ATP, încă consideră că ceea ce a dobândit prin practicarea acestui sport este cel mai bun mod „de a reuși să trăiască și să suporte durerea”.

Totodată, Dolgopolov se teme că lumea s-a obișnuit prea mult cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Marți după-amiază, Wimbledon a devenit primul Grand Slam care a interzis participarea sportivilor ruși și belaruși. Dar, la scurt timp după anunț, ATP și WTA, precum și mai mulți jucători, printre care Novak Djokovic și Martina Navratilova, au condamnat decizia ca fiind nedreaptă față de acei sportivi la nivel individual. Pentru Dolgopolov, respectivele poziții critice față de Wimbledon nu surprind esențialul.

„Nu contează dacă este un jucător de tenis de top sau doar o persoană obișnuită din Rusia”, spune Dolgopolov.

„Dacă (cetățenii ruși – n.red.) au posibilitatea să-și continue viața în mod obișnuit, atunci va fi dificil ca planurile lui Putin să fie schimbate. Toată lumea trebuie să simtă sacrificiul pentru că toată lumea din Ucraina îl simte. Oamenii noștri, copiii noștri, sunt pe moarte și nu poți pur și simplu să închizi ochii și să taci și să te prefaci că nu se întâmplă nimic. Toată lumea trebuie să încerce să-și joace rolul de a ajuta, iar ATP-ul ar trebui să aibă o poziție mai puternică precum o au multe alte sporturi. Amploarea a ceea ce se întâmplă aici nu se reflectă în acțiunile lor. Acțiunile lor sunt mai slabe”, a completat acesta.

Dolgopolov a avut o carieră de tenis de mare succes. El a ajuns pe locul 13 în clasamentul mondial, a câștigat peste 5 milioane de lire sterline din tenis și l-a învins de două ori pe Rafael Nadal. A fost un jucător scund, flexibil și tenace, câștigându-și porecla „Câinele”. Își imaginase o viață liniștită după o astfel de carieră, dar, după ce au fost lansate primele atacuri ale Rusiei, s-a simțit obligat să se întoarcă acasă.

„Nu am putut să privesc din afară când i-am văzut pe toți uniți aici încercând să ajute”, a precizat acesta.

El a început să se antreneze pentru a folosi o pușcă, a călătorit în Croația și apoi a dus provizii până la granița Ucrainei. De acolo, Dolgopolov a luat un tren către Kiev pentru a evita să fie interceptat de trupele rusești care invadau capitala. El nu a fost angrenat în luptă, dar a ajutat la furnizarea de ajutor celor care au fost cel mai grav afectați.

„Am comandat 50 de veste antiglonț pentru a ajuta (armata – n.red.)”, a zis acesta.

„Am transportat ajutor umanitar la Cernihiv când încă mai erau ruși acolo. Am avut o persoană care mi-a scris din Herson a cărei mamă a avut un accident vascular cerebral și nu și-a putut lua medicamentele. Deci, acestea sunt modalități de a ajuta armata, cu bani, mâncare, medicamente și arme”, a completat Dolgopolov.

Când a călătorit, a văzut mașinile arse, casele distruse, oamenii care au pierdut atât de multe. Orașele aflate mai adânc în conflict, care au fost recent eliberate de ocupația rusă, încep și ele să-și spună poveștile.

„Vedeți sute de postări pe rețelele de socializare. Crimele, violurile, nu au fost doar la Bucha, ci în majoritatea locurilor în care stăteau forțele ruse”, a zis Dolgopolov.

Așadar, deși interzicerea jucătorilor ruși de la Wimbledon ar putea fi doar o piesă mică în contextul războiului, Dolgopolov speră că asta îi poate ajuta pe oamenii rămași în întuneric să ajungă la lumină.

„Wimbledon nu va opri războiul, este doar un semn suplimentar al condamnării regimului Putin”, a spus acesta.

„Cu cât mai multe astfel de semnale, indiferent dacă este vorba de tenis sau fotbal, atunci oamenii vor vedea că Rusia face ceva greșit”, a completat Dolgopolov.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare