Vestea uciderii a 426 de urși din România, în urma unui studiu pe care încă nu l-am găsit publicat, a venit ca un traznet în mediul activiștilor de mediu. Gabriel Păun, președintele Agent Green, contactat de INVESTIGATORIA, a avut o reacție extrem de dură la adresa lui Tanczos Barna și a demersurilor susținute ale acestuia de a pune ursul brun, specie strict protejată, în bătaia puștii vânătorilor care îl susțin.

„Sinistrul mediului a apăsat pedala de accelerație în ultimul an de mandat pentru a satisface industria vânătorii de trofee care îl susține. Individul anunță măsuri de prevenție care ar fi trebuit implementate din 2018 (de văzut Planul Național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, adoptat prin Ordinul Ministrului mediului nr 625/2018 – https://www.agentgreen.ro/comunicate-de-presa/page/4/)
Sângele urșilor, oamenilor și al altor animale vărsat în ultimii 4 ani este exclusiv pe mâinile lui Tanczos Barna. Acum doi ani pe vremea asta publicam cazul uriașului Arthur ucis în Covasna de un prinț de Lichtenstein. Am făcut asta ca să arăt că interesul este la trofeu, nu la rezolvarea problemei.
Daca DNA mai are ceva nepolitic în instituție și mai are de gând ceva cu cazul Arthur, atunci acum este momentul să-l salte pe Barna. Atâta rău nu a mai făcut niciun ministru până acum. A reușit în doar câțiva ani să distrugă tot ce au făcut alții înainte, să calce în picioare știința, moralitatea societății și să demonizeze o specie emblemă a Carpaților.
În loc să bage bani în educație și prevenție ca Suedia unde oamenii au fost educați să coexiste și să să coadapteze cu ursul, Tanczos a ales să fie un panicard. Și totuși acolo unde oamenii sunt deschiși la mine, funcționează și la noi. Vrancea și Covasna se învecinează. În Vrancea oamenii au câini din rase speciale care alungă urșii, au garduri electrice și au învățat cum să se comporte când întâlnesc ursul. Culmea este că un urs care nu face probleme în Vrancea, dar are ghinionul să ajungă în Covasna, poate fi deomonizat și împușcat. Acesta este efectul Tanczos. Un efect care ține la județele cu alegătorii lui.„, a spus Gabi Păun pentru INVESTIGATORIA.
Acesta a mai punctat un aspect, și anume validitatea studiului invocat de ministrul Mediului. Din punct de vedere științific, un studiu serios de evaluare a populației dintr-o specie și a impactului pe care recoltarea câtorva sute de exemplare ar putea să-l aibă se face în cel puțin 3 ani. Și nu e valabil doar pentru urși.
„Nu am vazut public niciun studiu serios care sa justifice anunțul ministrului. Un studiu serios durează cel puțin 3 ani ca să avem o idee despre structura și distribuția populației de urs. Măsura letală nu se justifică în nicio situație. Statul trebuie să își asume relocarea urșilor care au fost agresivi nejustificat cu oamenii. Să le facă sanctuare în zone cu habitat natural și să îi ducă acolo unde pot trăi în liniște, pace și cu demnitate. Pedeapsa cu moartea pe care dorește să o instituie ministrul nu se mai reflectă în moralitatea societății de astăzi. De fapt nici nu vor fi împușcați urși problematici ci urși mari precum Arthur. Urși din adâncul pădurii. Acolo este interesul, la urșii mari. Nu la cei nevolnici care ajung să vină la sat pentru că nu au avut loc de cei mari.„, a mai spus Păun în exclusivitate pentru publicația noastră.