Inspectorii Autorităţii Vamale Române (AVR) au reținut bunuri contrafăcute în valoare de 1,1 milioane de lei din complexul comercial „Dragonul Roşu” din Bucureşti.
În urma unui control realizat miercuri, au fost identificate și reținute aproximativ 2.700 articole vestimentare și peste 2.100 parfumuri „susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru diverse mărci de lux”.
Toate bunurile, cu o valoare totală de aproximativ 1,1 milioane de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. “Autoritatea Vamală Română are o gamă foarte largă de responsabilități în materie de supraveghere și control a mărfurilor importate pe teritoriul vamal al Uniunii Europene. Pe lângă colectarea de taxe vamale, TVA și accize, după caz, pentru mărfurile importate, autoritatea vamală verifică, de asemenea, mărfurile respective în multe scopuri de natură nefiscală, astfel încât să ne asigurăm că îndeplinesc cerințele UE privind, printre altele, conformitatea produselor, standardele și normele alimentare, de sănătate și de mediu”, a declarat Bogdan-Lari Mihei, președintele Autorității Vamale Române.
În primele trei luni ale anului, polițiștii de frontieră au depistat peste 100.000 de produse contrafăcute, respectiv 271 fapte de natură infracţională, cu 140% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2022. Au fost confiscate 63.500 de produse cosmetice şi de parfumerie, 59.000 articole vestimentare, 17.500 jucării, 12.800 perechi de încălțăminte și 2.000 articole de marochinărie.
Potrivit unui studiu realizat recent, la nivel național, de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES și Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV), trei sferturi dintre intervievaţi cred că, în contextul creşterii preţurilor, oamenii vor fi tentaţi să cumpere produse de pe piaţa neagră, la preţuri mai mici. Trei din zece respondenți au recunoscut că vor fi, de asemenea, tentați să cumpere produse de pe piața neagră, respectiv produse alimentare, îmbrăcăminte și încălțăminte (31%), precum și produse cosmetice și de igienă (12%), electronice (11%) și țigări (10%).
De asemenea, respondenții au indicat că sectoarele economice în care se prefigurează cele mai mari probleme legate de traficul ilicit de mărfuri sunt industria lemnului (85%), industria tutunului (81%), industria alcoolului (76%), îmbrăcăminte și încălțăminte (75%), industria alimentară (58%), industria farma (47%), industria auto (47%) și industria cosmetică (43%).

Felicitari Inspectorilor AVR pentru controlul realizat la complexul comercial „Dragonul Rosu”, reusind sa identifice si sa retina bunuri contrafacute in valoare de 1,1 milioane de lei. Vitoria impotriva producatorilor de produse contrafacute este un succes important pentru Autoritatea Vamala Romana si romanilor care beneficiaza de pe urma protectiei drepturilor de proprietate intelectuala.