vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePetiție pentru o lege anti-viol: "În România, un violator adult care face...

Petiție pentru o lege anti-viol: „În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat

În ultimii ani au existat numeroase cazuri făcute publice în care instanțe din România au eliberat abuzatorii sexuali de copii, pentru că au încadrat abuzul sexual la adresa unui minor ca act sexual întreținut cu consimțământ, inclusiv în cazul unor victime de 9 sau 10 ani. Comunitatea DECLIC a lansat o petiție publică pentru obținerea unei legi care să elimine confuzia între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor.

De această breșă legislativă se profită deja de ani buni în România și nu sunt puține cazuri în care infractori care au agresat sexual copii primesc pedepse cu suspendare, celebru fiind chiar verictul judecătoarei Lia Savonea, care a emis o sentință de 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, în cazul unui bărbat care și-a abuzat nepoata de 13 ani. Motivația unei astfel de decizii ar fi fost aceea că fetița nu a povestit familiei despre raporturile sexuale cu unchiul ei, de unde s-a dedus existența unui consimtământ al minorei.

Comunitatea DECLIC cere o lege clară, care să prevadă ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Astfel, agresorii de copii nu mai au nicio șansă să fie încadrați la infracțiunea de act sexual cu un minor și să scape cu pedepse cu suspendare, arată inițiatorii petiției.

În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii graveși consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor.

Deși România a fost condamnată la CEDO din cauza gravelor confuzii pe care le fac magistrații, încă se dau astfel de decizii halucinante. Chiar dacă rata de recidivă este de 70% în cazul agresorilor sexuali de copii, mulți abuzatori nu ajung niciodată în fața unui judecător sau scapă cu pedepse cu suspendare. Iar încadrările juridice și condamnările blânde riscă să devină “bune practici” pentru viitoarele generații de magistrați. Violul asupra minorilor va deveni, în timp, o infracțiune legalizată, dacă parlamentarii nu schimbă urgent legea.

De aceea noi, cei din Comunitatea Declic, cerem Parlamentului modificarea limitei de vârstă, astfel încât sub 16 ani să nu mai poată fi vorba de act sexual cu un minor, ci doar de viol. Considerăm că, din moment ce se presupune că o persoană are discernământ de la 16 ani, aceasta este și vârsta de la care își poate da consimțământul să întrețină relații sexuale.„, se arată, de asemenea, în textul petiției adresate președinților Camerei Deputaților și Senatului din Parlament.

Cei care doresc să semneze această petiție, o pot face AICI.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Acesta este un subiect foarte important si grav. Este deosebit de important ca acest lucru sa se schimbe si ca societatea sa se implice in a face presiune asupra legiuitorilor pentru a schimba legea si pentru a le proteja pe copiii vulnerabili. Va rog sa luati in considerare semnarea acestei petitii si sa sustineti acest organizatie pentru a proteja copiii de abuzuri atat fizice, cat si emotionale. Facem asta pentru ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare