Un articol publicat astăzi pe site-ul Adevărul arată similitudinile stragice și asocierile lui Mircea Geoană pentru alegerile prezidențiale din 2024, rememorând campania sa din 2009, când a pierdut neașteptat, pe fondul controversei cu Sorin Ovidiu Vîntu.
Articolul arată felul în care personaje-cheie precum Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță revin în discuție, indicând posibile jocuri de culise. Strategia actuală, susținută de colaborări mai vechi și conexiuni politice, încearcă să refacă drumul întrerupt atunci de scandalul vizitei la Vîntu, căreia i se atribuie pierderea finalei electorale.
Una dintre aceste asocieri toxice analizate de sursa citată e cea dintre Geoană și Ghiță. Fugarul Sebastian Ghiță.
„De Sebastian Ghiță, nume de asemenea amintit în ultimele zile ca fiind implicat în stratgiile electorale, Mircea Geoană a încercat, după proiectul lansat fără succes alături de Marian Vanghelie, o colaborare și cu Sebastian Ghiță.
Hotnews scria, în august 2016, că Sebastian Ghita, la acea vreme proaspăt intrat în Partidul Romania Unita (PRU), s-a întâlnit cu Mircea Geoană, liderul Partidul Social Românesc (PSRO), pentru a discuta despre un eventual protocol de colaborare parlamentară, ambele formațiuni având la acel moment deputați și senatori. Se lua în calcul inclusiv varianta candidaturilor pe listele unui singur partid, PRU, partidul în care intrase Ghiță, planul fiind să crească pragul electoral la 8%. Geoană vedea și el coaliția partidelor mici drept o soluție pentru a lupta împotriva lui Băsescu și Tăriceanu, despre care se credea că ar putea participa la majoritatea parlamentară care urma să se creeze după alegeri.
Parteneriatul Geoană – Ghiță venea după ce Sebastian Ghiță se exprimase, cu privire la excluderea lui Geoană și Vanghelie din PSD, folosind replica „au primit ce meritau”. În acel context Ghiță vorbea despre faptul că Geoană și Vanghelie „trădează interesul comun pentru binele personal”, dezvăluind că Geoană i-ar fi cerut lui Victor Ponta funcția de ministru de externe și amenințând că în cazul în care nu o primește „va fi război în PSD”.
Geoană a relatat, la rândul său, în 2017, într-un interviu la Antena 3, cum Sebastian Ghiță a reușit să influențeze, în 2010, lucrările Congresului PSD, ajutându-l pe Victor Ponta să preia conducerea formațiunii în defavoarea sa.„
Cât despre Hrebenciuc, care acum face jocuri cu Gigi Becali pentru asigurarea unui loc în turul doi al prezidențialelor lui George Simion, după cum chiar Becali declară public, acesta a fost unul dintre sforarii din umbră ai precedentei campanii prezidențiale a lui Mircea Geoană. Asta l-a costat pe Geoană și niște audieri în fața anchetatorilor, dar orice combinație are prețul ei.
Deci, să ne amintim faptul că în 2013, Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc erau chemați în faţa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 5 și erau audiaţi în dosarul patronului InterAgro, Ioan Niculae, trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie. Ioan Niculae era acuzat că a finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană, al cărui nume apărea frecvent în interceptările făcute la acel moment.
Pentru ca finanțarea ilegală să nu bată la ochi, cei în cauză au stabilit împreună un mecanism simplu: Ioan Niculae achita diverse facturi din partea furnizorilor de servicii aferente campaniei electorale a lui Mircea Geoană. Unele dintre acestea fiind plăți către institute de sondare a opiniei publice. DNA susține că din întreaga sumă a fost plătită doar o tranșă de 150.000 de euro, bani folosiți pentru plata unui sondaj de opinie realizat fictiv de un institute de sondare a opiniei publice.
Geoană a reacționat nu doar atunci, ci și ulterior, susținând că el niciodată nu a știut de unde proveneau bani pentru campania lui. Chiar și în fața judecătorilor, la audiere, a susținut același lucru. Totuși, Hrebenciuc a făcut cu totul alte declarații, mai precis că însuși Geoană a fost cel care l-a trimis să vorbească cu miliardarul din Teleorman pentru ca acesta să-i finanțeze un sondaj de opinie, cu recurență săptămânală.
Înțelegerea, spunea Hrebenciuc în fața magistraților Curții de Apel București, s-a realizat pe 200.000 de euro.