vineri, aprilie 18, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRaport: Alegerile prezidențiale din România par să fi fost ținta unei campanii...

Raport: Alegerile prezidențiale din România par să fi fost ținta unei campanii digitale sofisticate, axată pe manipularea algoritmului TikTok

Un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine (VIGINUM) din Franța oferă informații privind manipularea informațiilor care au vizat alegerile prezidențiale din România din 2024 și analizează modul de operare observat pe platforma TikTok, menit să promoveze în mod artificial anumite conținuturi, precum și manipularea unor influenceri. Raportul evaluează, de asemenea, riscul transpunerii acestor metode în Franța.

Raportul, intitulat „Manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor – Concluzii desprinse din alegerile prezidențiale din România & riscuri pentru Franța”, a fost publicat marți pe site-ul Secretariatului General pentru Apărare și Securitate Națională (SGDSN) din Franța, căruia îi este subordonat VIGINUM.

Creat la 13 iulie 2021, acest serviciu are rolul de a detecta și a defini campaniile de manipulare a informațiilor pe platformele digitale, în care sunt implicați actori străini cu scopul de a aduce atingere Franței și intereselor sale.

Potrivit propriei prezentări, pentru a preveni amenințarea și a proteja dezbaterea publică franceză împotriva manipulării externe a informațiilor de pe platformele digitale, VIGINUM documentează, de asemenea, modurile de operare observate în alte contexte, care ar putea fi preluate în cadrul unor operațiuni care vizează Franța.

Raportul, pe scurt

Context

TikTok este o rețea socială deosebit de populară în România, cu aproape 9 milioane de utilizatori pentru o populație de 19 milioane de locuitori. Prin urmare, utilizarea sa este mai răspândită decât în Franța. Platforma concurează astfel cu Facebook în ceea ce privește practicile și numărul de utilizatori și ocupă astăzi un loc central în mediul informațional din țară, inclusiv pe teme politice.

Fenomenele observate nu s-au limitat la TikTok, alte moduri de operare fiind identificate pe platformele grupului Meta (Facebook et Instagram). Aceste operațiuni informaționale au fost însoțite, de asemenea, de un număr mare de atacuri cibernetice care au vizat sisteme informatice legate de procesul electoral, demonstrând astfel desfășurarea unui amplu dispozitiv destinat destabilizării unui eveniment democratic major.

După Georgia și Moldova, România este a treia țară europeană afectată, la sfârșitul anului 2024, de manipulări pe scară largă a procesului electoral.

Popularitatea candidatului GEORGESCU a crescut deosebit de rapid pe TikTok, în special în cele două săptămâni care au precedat alegerile. De exemplu, numărul de abonați și numărul de vizualizări pe contul TikTok al lui Călin GEORGESCU au crescut de trei ori între 10 și 24 noiembrie 2024. Hashtagurile asociate candidatului s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate fulminantă, așa cum este cazul pentru #calingeorgescu care, potrivit European Digital Media Observatory, a înregistrat peste 73,2 milioane de vizualizări în șapte zile. 

Această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acțiunea coordonată a unor rețele de conturi și, pe de altă parte, pe exploatarea popularității unor influenceri care au fost plătiți în mod mascat. 

Suprareprezentarea unui candidat în spațiul digital nu este suficientă pentru a explica un vot în favoarea sa. (…) Se pune problema identificării comanditarului din spatele acestei operațiuni coordonate, autoritățile române sugerând doar implicarea unui actor străin. În fine, deși acest mod de operare urmărea să ofere vizibilitate unui anumit candidat în contextul unui proces electoral, el ar putea fi reprodus și pentru a promova conținuturi cu alte obiective.

Această operațiune informațională s-a bazat, de asemenea, în mare măsură, pe sprijinul influencerilor. Peste o sută de influenceri TikTok fără afinități politice deosebite cu și un total de peste 8 milioane de abonați activi au fost recrutați pentru a participa, fără să-și dea seama, la o campanie menită să ofere vizibilitate candidatului GEORGESCU pe platformă.

Concluzii

Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale.

În timp ce alegerile din Georgia și Republica Moldova de la sfârșitul anului 2024 făcuseră deja obiectul unor acțiuni hibride, alegerile prezidențiale din România par să fi fost ținta unei campanii digitale mai sofisticate, axată pe manipularea algoritmului unei platforme deosebit de populare în România, TikTok, și implicând ecosisteme prepoziționate precum și recrutarea de influenceri.

Această manipulare evidențiază, pe de o parte, ușurința cu care, în prezent, se poate impune utilizatorilor vizibilitatea unui subiect pe o rețea de socializare precum TikTok, fără ca platforma să modereze conținutul prezentat sau să-l considere fals și, pe de altă parte, rolul și vulnerabilitatea influencerilor, expuși unui risc tot mai mare de manipulare de către actori ostili.

De asemenea, se poate sublinia faptul că unul dintre principalele prejudicii cauzate de această campanie de manipulare a fost subminarea încrederii alegătorilor în fiabilitatea procesului electoral.

În cele din urmă, această manipulare a algoritmului demonstrează că, deși sunt supuși unor numeroase obligații de reglementare în ceea ce privește moderarea și etichetarea conținutului, operatorii de platforme online nu își respectă responsabilitățile în acest domeniu.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare