miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

Șpaga de tablă

Caricatură de Gogu Neagoe

Se poate spune, fără multe dubii, că există o anumită inventivitate la români, atunci când vine vorba de șpagă. Uneori, ea se ține în lighean, alteori se ia în cimitir, de multe ori se păstrează în găleți sau se comprimă în diamante. Practic, ar fi greu de găsit vreo modalitate de dat sau luat șpagă pe care românii să n-o fi descoperit în ultimii ani.

Dar să fii persoană influentă într-un partid politic și să primești șpagă în tone de tablă este o performanță care aduce îmbunătățiri consistente conceptului general de primire a foloaselor necuvenite.

Am crede că un ministru, un președinte de consiliu județean și un om cu funcție într-un partid urmărește să obțină în mod nejustificat tablouri, diamante, case sau apartamente de lux. Pentru că asta ne-a învățat experiența de până acum cu privire la preferințele politicianului român în materie de șpagă.

Șpaga artistică, șpaga rafinată, șpaga extravagantă, iată tipologiile șpăgii cele mai frecvent întâlnite la politicienii. Unora le plăceau insulele în mod deosebit, așa că nu s-au ferit să le ia și pe acelea „pe firmă”.

Să fii ministru și să iei șpagă niște tone de tablă, asta sună cu adevărat senzațional. Să-ți compromiți cariera politică și administrativă pentru 22 de tone de tablă iarăși pare tras de păr. Dar în România totul este posibil. Iar compromiterea nu trebuie să fie întotdeauna cuantificată în diamante, tablouri, vile sau insule.

Suntem, până la urmă, un popor sărac, nu?

Iar Costel Alexe n-a pozat niciodată a fi bogat într-ale spiritului și nici rafinat în deziderate. Așa că nu l-a costat nimic să spargă bariera aceea între ceea ce e demn de luat șpagă și ceea ce e necesar la casa omului, sau, în fine, la firma rudelor. Așteptăm cu interes șpaga în lapte, ouă, unt sau brânză de burduf. Că la cum merge economia…

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Deci domnita, toate bune si frumoase, dar in capitalism nu exista spaga. Capitalismul asigura conditiile ca un singur om sau o mana de oameni sa detina atat de mult incat sa poata cumpara o tara, sa poata avea propria armata, si nu sa corupa, ci sa numeasca si sa conduca guverne. Priveste mataluta la cat detine un lider al unui stat, guvern, un parlamentar, si cat detin cei care.. detin. Vrei tu sa ne spui noua ca cei care au mai putin pot decide pentru cei care intr-adevar au? Ca-i pot conduce?
    Traiesc intr-o societate cu creierii prajiti.. 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare