vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiÎn goana după directorat, doi profesori cu carnet de partid au blocat...

În goana după directorat, doi profesori cu carnet de partid au blocat o școală

O școală din Teleorman nu mai poate funcționa, pentru că personalul școlii nu dorește să răspundă ordinelor noului director numit de Inspectoratul Școlar Teleorman.

Aceștia chiar au organizat o întreagă acțiune de revoltă împotriva numirii acestuia, organizând consilii profesorale de capul lor, consilii de administrație în care iau decizii independente de autoritățile superioare, punând în acest fel unitatea de învățământ într-o situație de blocaj, ai cărei victime sunt elevii.

Pe scurt, Inspectoratul Școlar Teleorman a numit, prin decizia 137 din data de 8 ianuarie 2021, un nou director la Școala Gimnazială Orbeasca.

Este vorba despre un anume Mihai Cornel, fost director al acelei unități de învățământ, plecat de acolo la o școală din Alexandria, după ce a fost cercetat în mai multe cazuri de abatere disciplinară.

Acesta urma să o înlocuiască pe Georgeta Haită, director al școlii din Orbeasca de mai mulți ani, la rândul ei un personaj controversat, acuzat în trecut că ar fi bătut elevi sau că ar fi instigat elevii la violență.

Noul director, numit de Inspectorat, nu a fost primit cu brațele deschise de către profesorii școlii, dimpotrivă, aceștia au luat decizia de a trece peste hotărârea inspectoratului și, împreună cu primarul Gheorghe Budică, au  votat în Consiliul de Administrație ca Georgeta Haită să rămână director al școlii.

În același timp, Mihai Cornel insistă asupra faptului că postul de director îi aparține și vrea să-l ocupe indiferent de atitudinea celor alături de care va lucra. Mai mult, el susține că actualul director, Georgeta Haită, i-ar intimida pe profesori s-o susțină și are în acest sens mai multe capturi Whatsapp care arată cum Georgeta Haită le spune colegilor ei să-i blocheze numărul noului director și să nu participe la ședințele organizate de acesta.

Mi s-a cerut acordul pentru a accepta funcția de director, am acceptat, am trimis un CV, am fost la inspectorat și ulterior s-a făcut consiliul de administrație și ISJ a numit 80 de directori, pe unii i-au reconfirmat, pe alții i-au schimbat. Mă rog, sâmbătă cred că s-au transmis școlilor acele decizii, iar duminică s-a făcut la Orbeasca un consiliu profesoral fără mine, fără să fiu anunțat și au propus cu 52 de voturi din 54 să rămână fosta directoare. Apoi, consiliul de administrație s-a convocat cu două treimi, l-au invitat și pe primar, și pe fosta directoare și au decis să rămână fosta directoare în funcție. Am încercat să fac un grup de Whatsapp și fosta directoare le-a transmis profesorilor să iasă de pe grup și au ieșit toți o dată. Îi intimidează, cred. Deja am primit niște poze în care le spune să-mi blocheze numărul, să nu intre în ședință. Doamna Haită și-a luat școala pe persoană fizică, cam așa ceva. Ea și cu primarul, de fapt. Și profesori de acolo mi-au spus că, de fapt, sunt de partea mea, dar nu pot să se revolte pe față, pentru că se tem. Eu am fost acolo director 8 ani de zile și acum predau matematică și informatică la Școala Ștefan cel Mare din Alexandria. Pe vremea când era meu director acolo, m-au amenințat, acest Budică (n.r.-primarul localității Orbeasca) să mă bată în școală. Și eu acum vreau să mă întorc.”, a declarat Mihai Cornel.

Perspectiva Georgetei Haită este una diferită. Ea consideră că schimbarea conducerii școlii s-a făcut exclusiv din considerente politice și crede că Mihai Cornel n-ar trebui să aibă nici măcar dreptul de a profesa în învățământ. Mai mult, ea spune că susținerea colegilor ei pentru ea vine din faptul că acesta este cunoscut în Școala din Orbeasca drept un personaj care înregistrează discuții private și are un comportament deplasat. Așa că cere Inspectoratului Școlar Teleorman să intervină în mod corect pentru rezolvarea unei situații care putea fi evitate. Trebuie, însă, precizat și faptul că Georgeta Haită este membru PSD, consilier local PSD și soția administratorului localității.

Mihai Cornel este un om din afara școlii, este un om care cu ani în urmă a mai fost la noi și e cunoscut că a făcut multe rele, a avut abateri disciplinare, s-a purtat urât cu colegii, este un om care nu merită nici măcar să fie în școală, nu să fie director. Cadrele didactice nu vor să-l accepte, are pe toată lumea împotriva lui. Deci 52 de profesori din 55 au votat împotriva lui. În afară de faptul că s-a produs această revoltă, pot să vă mai spun că doamna director adjunct și-a dat demisia, la fel și consilierul educativ, dar s-au retras și din comisii toate responsabilele de comisii din școală și astfel nu mai funcționează nicio comisie, iar oamenii n-au vrut să-i mai răspundă la telefon. În Consiliul de Administrație, toți membrii au votat împotriva lui. Schimbarea asta e doar politică, nu are nicio legătură cu școala și cu interesele ei. El este membru PNL, eu sunt consilier PSD, amândoi suntem implicați politic. Diferența dintre mine și el e că eu am făcut politică în afara școlii și tot ce am făcut am făcut pentru școală, dovadă că mă susțin colegii. M-au emoționat până la lacrimi colegii mei, prin susținerea acordată.”

Motivele pentru care Mihai Cornel ar fi de netolerat pentru cadrele didactice de la Orbeasca ne-au fost dezvăluite de cei alături de care a lucrat:

Și-a înregistrat colegii cu un iepuraș cu cameră ascunsă în botul iepurașului, când am spus noi atunci despre acel iepuraș, niște persoane care au participat la un chef cu el au spus că nu doar asta este, că eu au crezut că e vorba de înregistrarea din toaleta profesoarelor de la școala din Lăceni, unde avea el instalată aparatură de înregistrare și le-a arătat unora la petrecere. Ne-a purtat pe drumuri la poliție prin 2016, 50-60 de oameni, să dăm declarații ca ultimii infractori, că ne-a contestat semnăturile pe consiliul profesoral, la care el nici n-a fost. Și a mai avut și alte abateri.

Iepurașul cu care și-ar fi înregistrat Mihai Cornel colegii pe vremea când era director

Pentru că situația de la Orbeasca pare a fi de-a dreptul haotică, iar lupta pentru scaunul de director i-a acaparat total pe cei doi protagoniști ai poveștii, fiecare cu susținerea lui politică, am încercat să obținem un răspuns de la Inspectoratul Școlar Teleorman. Aici am remarcat o reținere puternică în a reacționa ferm cu privire la situația școlii din Orbeasca.

Inspectorul școlar general, Iuliana Stancu, ne-a declarat doar că numirea noului director s-a făcut în condițiile legii. În același timp, inspectoratul pare să nu aibă pregătită o strategie pentru a reacționa la această situație și a pune lucrurile în ordinea lor corectă, astfel încât școala să poată funcționa.

“Nimeni nu spune că director nu poate fi un profesor din altă școală, metodologia nu prevede această condiție, așa că decizia Inspectoratului Școlar este perfect acoperită de lege. Dar știm situația de la școala din Orbeasca și da, e destul de tensionată atmosfera acolo.” , a spus inspectorul Iuliana Stancu.

Primarul din Orbeasca, Gheorghe Budică, pare mai implicat în problemă, mai ales că, din punctul lui de vedere, nu există termeni de comparație între directorul propus de inspectorat și cel vechi, pentru că pare să fi avut niște divergențe cu Mihai Cornel.

Dacă organizau concurs, era altceva. Fără să ții cont de consiliul de administrație al școlii, de cel fel de persoană este cea pe care o numești, nu poți numi un director așa… Între Mihai Cornel și doamna Haită nu există termen de comparație. Mihai Cornel are un comportament destul de neplăcut, se laudă că a fost încurcat cu profesoare, le-a filmat la toaletă, mă rog, chestiuni care la un moment dat par a fi personale, dar nu sunt, pentru că sunt făcute în școală.”, susține primarul localității.

Școala din Orbeasca e blocată și nu mai poate funcționa câtă vreme acolo nu e încă foarte clar cine e director și cui se subordonează angajații școlii.

Și chiar dacă povestea pare a fi un alt film prost, marca Teleorman, trebuie spus că pentru acest concurs al deciziilor proaste vor plăti nu aceste personaje vremelnice, care își urmăresc cu înverșunare interesul personal, ci elevii, care privesc acum către o școală blocată de o luptă pe care ei n-o înțeleg.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare