DIICOT înființează un serviciu special pentru combaterea traficului de persoane

DIICOT înființează un serviciu special pentru combaterea traficului de persoane

România este una dintre țările de top ale Europei pe linia traficului de persoane, de vreme ce majoritatea victimelor acestui fenomen provin din țara noastră. Lupta împotriva traficului de persoane se desfășoară de mulți ani aproape exclusiv la nivel declarativ, însă de curând, DIICOT are un nou serviciu creat special pentru combaterea infracțiunilor de acest gen.

Ministerul Justiției declară că are disponibilitatea de a investi oricâte resurse sunt necesare pentru lupta împotriva grupurilor de crimă organizată, focalizate în jurul activităților de trafic. Iar un prim pas în acest sens a fost înființarea în cadrul DIICOT a unui serviciu special dedicat combaterii traficului de persoane.

Potrivit informațiilor oficiale pe această temă, noul serviciu din cadrul DIICOT va mobiliza procurori cu pregătire specială în acest domeniu și va urmări, printre altele, îmbunătățirea cooperării cu victimele traficului, un capitol destul de dificil din cadrul luptei anti-trafic. Asta pentru că majoritatea victimelor sunt supuse presiunilor și amenințărilor pe parcursul întregii lor vieți și, de cele mai multe ori, frica le determină să nu coopereze cu autoritățile decât în foarte puține dintre cazuri.

Ministerul Justiției arată că înființarea acestui nou serviciu „constituie un pas important în implementarea Programului de Guvernare 2020-2024, astfel că Ministerul Justiţiei contribuie astfel la consolidarea capacității naționale de reacție împotriva traficului de persoane și traficului de copii.”

De altfel, la finalul săptămânii precedente, la sediul ministerului, a avut loc o reuniune a Grupului de Lucru privind protecția victimelor infracțiunilor

Activitatea Grupului de Lucru a fost coordonată de către Secretarul General al Ministerului Justiției, procurorul Răzvan Horațiu Radu. În vederea îmbunătățirii reacției statale în materia protecției victimelor, inclusiv victimelor traficului de persoane, acesta a reiterat importanța cooperării actorilor cu responsabilități în domeniu.
La lucrările Grupului au participat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și Consiliului Național al Rectorilor, precum și reprezentanți ai Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Asociației Necuvinte, Salvați Copiii România și ai DECLIC.
Pe agenda reuniunii s-a aflat una dintre problemele recurente cu care se confruntă victimele și anume lipsa de informații despre drepturile lor. A fost propusă întocmirea unui Plan de acțiune care va urmări: creșterea gradului de raportare a infracțiunilor prin încurajarea victimelor să apeleze la organele statale;
restabilirea încrederii victimelor în autorități și în posibilitățile de reparare a prejudiciilor de orice natură suferite, evitarea revictimizării acestora, precum și repararea dezechilibrului produs în viețile acestora și oferirea de posibilități concrete pentru depășirea traumei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.