vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialArhiepiscopia Tomisului: "Va sancționa CNCD, în premieră, un cult recunoscut de Statul...

Arhiepiscopia Tomisului: „Va sancționa CNCD, în premieră, un cult recunoscut de Statul Român?”

Afirmațiile ÎPS Teodosie, potrivit cărora condiția femeii este pe măsura slăbiciunilor sale au trezit reacții în societatea civilă și au determinat depunerea unei sesizări la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Arhiepiscopia Tomisului a ripostat astăzi, punând presiune pe CNCD, pe care îl avertizează că n-ar fi bine să realizeze „o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România”.

Asociația VeDem Just a depus la CNCD o sesizare privind afirmațiile lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care susține că femeia este vinovată de păcatul originar și din asta decurge un statut inferior bărbatului. La puțin timp după anunțul că această sesizare a fost depusă, Arhiepiscopia Tomisului a ripostat, punând presiune publică pe Consiliul Anti-Discriminare.

Argumentul ar fi acela că înaltul prelat și-a fundamentat opinia nu pe propriile convingeri, ci pe textul biblic, iar sancționarea de către CNCD a textului biblic ar fi o agresiune la adresa libertății religioase în România.

Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei, după cum urmează:

1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.

2.Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune; „Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.” Aceasta este o CONSTATARE a Sf. Pavel și nu o ACUZĂ la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere. Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii.

3.Conform celor de mai sus, IPS Teodosie doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii.

În concluzie, IPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române.
Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române.”, arată Arhiepiscopia Tomisului, într-o scrisoare publică semnată de „clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului”.

De altfel, ÎPS Teodosie a avut și el un punct de vedere similar, invitat fiind astăzi la o emisiune TV. Acesta susține că CNCD ar evalua acum, din punct de vedere al discriminării, însăși Biblia, nu pe înaltul prelat care a făcut afirmațiile, ba chiar susține că la mijloc sunt presiuni de ordin politic:

„Dacă CNCD vrea să se lupte cu Dumnezeu, rămâne să se lupte cu Dumnezeu, nu cu mine. Eu propovăduiesc Sfânta Scriptură. Politicienii care vor sancționarea mea să se documenteze.”, a spus astăzi ÎPS Teodosie, ca reacție la sesizarea făcută împotriva lui la CNCD.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare