O asociație de vânătoare din județul Harghita a formulat o plângere către Consiliul Național al Audiovizualului, pe tema comunicării de informații false în cazul uciderii ursului Arthur. Motivul? Asociația are dovezi că acesta nu era cel mai mare urs din România și consideră că această catalogare este un fake-news. Asociația avertizează presa că va sesiza și Parchetul General pe această temă.
A.V.P.S. „Târnava Mare” din Odorheiu-Secuiesc a publicat astăzi o sesizare către CNA privitoare la comunicarea de informații false de către presă, indiferent de forma în care ea se manifestă: TV, radio, presă scrisă. Asociația, care are drept poză de profit pe Facebook, fotografia lui Tanczos Barna, condusă de Mărmureanu Biro-Leonard, susține că ursul Arhur nu era cel mai mare urs din România, această catalogare fiind făcută de un activist de mediu.
Asociația arată că în clasificarea funcțiilor din România nu există funcția de „activist de mediu” și atașează fotografii ale unor urși mai mari decât Arthur, exemplare care ar fi fost fotografiate pe fondurile cinegetice gestionate de A.V.P.S. „Târnava Mare”.
Pentru această catalogare pe care asociația din Harghita o consideră eronată, cere CNA sancționarea tuturor posturilor de televiziune, radio sau instituțiilor de presă scrisă care au spus despre ursul Arthur că e cel mai mare din România. Mai mult, asociația anunță că se va adresa pe această temă atât Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cât și Parchetului General, de vreme ce această catalogare eronată ar fi, din perspectiva vânătorilor, faptă penală.
Pe pagina de socializare a asociației de vânători există postări indignate cu privire la eroarea de a-l fi desemnat pe ursul Arthur drept cel mai mare din România și Europa.
„Am constatat cu surprindere și indignare cum manipulează media romană și străină cazul ursului de la Ojdula. În primul rând NU a fost cel mai mare urs din România și Europa. Dovadă pozele făcute pe fondurile cinegetice gestionate de noi, unde se pot vedea urși și mai mari. În al doilea rând, nici unul nu are nume, și nici nu va avea. Noi îi cunoaștem, îi monitorizăm, știm unde sunt, atât ajunge. În al treilea rând, sper că toată lumea se gândește, că dacă avem atâția urși mari, oare câți mijlocii și mici avem ?”
Asociația de vânători pare să nu înțeleagă că, de fapt, nu dimensiunea ursului ucis de prințul austriac este problema principală, ci felul în care acesta a primit o derogare pentru a vâna într-o arie protejată și faptul că a ucis un exemplar de urs care nu constituia o problemă pentru comunitățile de oameni din apropiere.