Uciderea ursului Arthur de către un prinț austriac a generat dezbateri publice, legate de legalitatea vânătorii de trofee. Asociația de mediu „Agent Green” arată astăzi că uciderea ursului Arthur care habita în aria naturală protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula s-a făcut ilegal în plin infringement al CE.
Uciderea animalelor în arii protejate încalcă legislația europeană, dacă ea are drept urmări diminuarea habitatului natural al acestora. Ministerul Mediului ar fi trebuit să se preocupe în anii aceștia de planul de management al ariei protejate Natura 2000 Oituz Ojdula, însă, potrivit ONG-ului, acesta nu există. În același timp, ministrul Mediului, Tanczos Barna insistă asupra faptului că vânătoarea de trofee este justificată pe baza unor derogări acordate special unor privilegiați.
Fenomenul, remarcat de Agent Green, este foarte grav, pentru că lipsa de implicarea în protejarea speciei de urs din aria naturală menționată încalcă, de fapt, legislația europeană în domeniu. Asociația de Mediu insistă asupra faptului că ministerul de resort se face vinovat de conflictul în creștere om-urs și susține vânătoarea de trofee.
Agent Green atrage atenția că uciderea animalelor sălbatice și exploatările forestiere din aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130 sunt activități ilegale de vreme ce acest sit nu avea un plan de management aprobat la data împușcării ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.
Organizația reamintește că Ministerul Mediului este în infringement la Comisia Europeană pentru tăierile abuzive din ariile protejate Natura 2000 și pentru că ”nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit, în general și în mod sistematic, obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit”.
”Activitatea de vânătoare, ca și cea de exploatări forestiere, sau orice alte activități care nu au legătură cu gestionarea Site-ului Natura 2000, pot fi realizate numai dacă acestea se desfășoară în conformitate cu Directiva habitate, adică, dacă trec printr-o procedură de evaluare adecvată și unde este cazul și printr-o procedură de evaluare strategică de mediu sau de evaluare a impactului asupra mediului. În acest caz, pentru Site-ul Natura 2000 Oituz Ojdula nu există obiective de conservare a ariei protejate sau a speciei de urs, aceasta neavând plan de management. Prin urmare, împușcarea urșilor și exploatarea forestieră care are ca efect diminuarea habitatului de urs, sunt activități care încalcă legislația europeană în aceste condiții ”, atrage atenția Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.
Comisia Europeană a solicitat în iulie 2020 României să transpună integral în legislația națională Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică. Această directivă contribuie la protejarea biodiversității în Uniunea Europeană.
„Transpunerea și aplicarea incorectă a dispozițiilor directivei poate compromite obiectivele acesteia de conservare. În temeiul acestei directive, România avea obligaţia de a propune situri UE de importanţă comunitară (SIC), care să fie apoi adăugate pe listele biogeografice ale UE în termen de şase ani de la includerea pe listă (adică în 2013) și să stabilească obiective şi măsuri de conservare pentru a menţine sau a readuce speciile şi habitatele protejate la un stadiu corespunzător de conservare, desemnând respectivele SIC drept arii speciale de conservare (ASC). Aceste cerinţe sunt esenţiale pentru protecţia biodiversităţii în întreaga UE. România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare şi nu a stabilit, în general şi în mod sistematic, obiective şi măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit.„, mai arată Agent Green, într-un comunicat de presă.
Sursă foto: Agent Green