Asociația Geeks for Democracy, alături de alte câteva organizații non-guvernamentale, reacționează la gestul șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, de a întocmi o listă neagră a celor care au cerut dreptate în dosarul „10 august”, afectând astfel „independența autorității judecătorești”.
Printre cei nominalizați în raportul Inspecției Judiciare se numără atât personaje politice, precum Florin Cîțu, Stelian Ion, Dan Barna și Vlad Voiculescu, dar și ONG-uri, precum comunitatea Declic, Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Rezistența, Inițiativa România și alții.
Raportul Inspecției Judiciare arată că „prin declarațiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”.
Geeks for Democracy a reacționat la această intruziune în cadrul dreptului la liberă exprimare foarte ferm, printr-un comunicat de presă, emis astăzi, 10 mai. Semnatarii spun că victimele mai multor mișcări sociale petrecute în România ultimilor zeci de ani nu au primit dreptate nici până acum și asta trebuie să constituie cel puțin un subiect de gândire.
„Justiția nu este și nu trebuie să fie despre inamovibilitatea judecătorilor, despre pensii speciale sau despre delict de opinie împotriva magistraților. Justiția este despre dreptate, iar în cazul dosarului 10 august, la fel ca în cazul evenimentelor din decembrie 1989 și în cazul Mineriadelor, al Colectiv sau al morții polițistului Bogdan Gigină justiția română este în culpă. Victimele NU au primit dreptate, deși au trecut chiar și zeci de ani și, în unele cazuri, România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru știrbirea acestui drept fundamental la justiție.„, se arată în comunicat.
Grupurile civice și ONG-uri partenere condamnă raportul Inspecției Judiciare
„Le amintim domnului Netejoru și subordonaților săi că România este stat de drept în care cetățenii au dreptul constituțional la liberă exprimare, cu atât mai mult despre un dosar care a fost plimbat timp de 3 ani și jumătate între instituții judiciare și instanțe și care a fost închis în mod rușinos pe baza unor lipsuri procedurale evidente constatate chiar de judecător în motivarea hotărârii de clasare. Mai mult, faptul că dosarul a fost redeschis de CAB confirmă opiniile exprimate de cei pe care Inspecția Judiciară îi înfierează.”