sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialAndreea Borțun, co-fondatoarea festivalului de teatru "Ideo Ideis", finalistă a Galei Matei...

Andreea Borțun, co-fondatoarea festivalului de teatru „Ideo Ideis”, finalistă a Galei Matei Brâncoveanu

Andreea Borțun este cumva asimilată conceptului de „Ideo Ideis”, un festivalul de teatru tânăr, organizat anual într-un județ fără prea multă cultură. Cu peste un deceniu în urmă, Andreea, împreună cu Alexandru Ion, a reușit să construiască un șir de evenimente culturale care se desfășoară periodic, de atunci, în județul Teleorman. Talentată și extrem de ambițioasă, Andreea a continuat să se remarce în domeniul ei de activitate, aflându-se acum printre cei cinci finaliști ai Galei „Matei Brâncoveanu”.

Nominalizarea ei este strict legată de proiectul „Ideo Ideis”, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală a comunității locale din Teleorman, dar și de debutul Andreei în lungmetrajul „Malul Vânăt”. Dacă va câștiga marele premiu, în valoare de 12.000 de euro, Andreea promite că va folosi banii pentru realizarea ediției a XVI-a a Festivalului de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” și pentru a pune bazele de pre-producție a filmului „Malul Vânăt”.

Până pe data de 27 mai, Andreea Borțun poate fi votată la secțiunea de finaliști ai Galei „Matei Brâncoveanu”, adică aici.

Despre succesul ei, Andreea Borțun vorbește cu modestie. De altfel, anii de succes nu au schimbat-o, ea fiind încă foarte asemănătoare copilului ambițios care se lupta cu toată lumea pentru visul ei de a organiza un festival de teatru în Teleorman.

Ambele proiecte caută să restabilească acea legătură cu spațiile originilor și vorbesc despre acele comunități ale “neajunsului”, de care cel mai adesea alegem să fugim (mai ales dacă se întâmplă ca ele să fie și comunitățile noastre natale). Însă propunerea mea este să întoarcem înapoi privirea către ele – s-ar putea să descoperim lucruri neașteptate despre noi și confruntând frici să sfârșim prin a fi de ajutor, devenind parte a unui proces de reconstrucție a acelor lumi.„, explică Andreea Borțun.

Andreea a fost nominalizată în cadrul galei de cunoscuta Irina Margareta Nistor

De 15 ani, festivalul „Ideo Ideis” reușește să ajute la revitalizarea culturală a reședinței județului Teleorman, implică sute de voluntari, aduce laolaltă tineri și artiști profesioniști și creează un cadru informal de învățare prin teatru și artă.

„Festivalul împlinește în primul rând, dincolo de scopul său educațional, un scop comunitar. S-a născut într-un oraș vulnerabil cultural și în timp a reușit să aducă laolaltă chiar părți divizate ale comunității, să constituie un exemplu pentru alte mici orașe de provincie și să determine autoritățile locale să înceapă lucrări de renovare și investiție în infrastructura culturală.”, își descrie Andreea proiectul.

De altfel, și filmul de care se ocupă acum se inspiră tot din zona rurală a sudului României, punând accent pe destinul femeii simple.

Sursă fotografie principală: Adi Bulboacă

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare