vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne"E terorist pentru că spune adevărul despre dictatură?" - Protest al societății...

„E terorist pentru că spune adevărul despre dictatură?” – Protest al societății civile la Ambasada Republicii Belarus

O parte a societății civile de la București s-a organizat și a manifestat în fața Ambasadei Republicii Belarus în România, pentru eliberarea jurnalistului Roman Protasevich și a prietenei lui, Sofia Sapega. Câteva zeci de persoane și-au exprimat astfel public nemulțumirea față de regimul dictatorial, care pune pumnul în gura oricărui opozant, fără nicio rezervă.

Oamenii s-au prezentat pe strada Tuberozelor, viitoarea stradă Roman Protasevich, cu pancarte, pe care și-au scris gândurile. Printre altele, pancartele se refereau la stoparea terorismului de stat în Belarus, la eliberarea jurnaliștilor care se exprimă liber, la eliberarea Republicii Belarus de dictatură, iar unii se întrebau dacă Protasevich „e terorist pentru că spune adevărul despre dictatură”.

Protest Ambasada Belarus în România

 

Vremea mai puțin favorabilă a făcut ca numărul participanților să nu fie foarte mare, dar reprezentanții cei mai cunoscuți ai societății civile au fost acolo, în ciuda condițiilor. Una dintre marile dezamăgiri ale participanților a fost foarte slaba participare a oamenilor din presă, despre care cred că ar fi trebuit să fie acolo, nu pentru a relata despre eveniment în mod necesar, ci pentru a-și manifesta solidaritatea.

De altfel, Marian Rădună de la Geeks for Democracy a mărturisit pentru Investigatoria că s-ar fi așteptat ca presa din România să fie mai solidară cu acest coleg al lor supus acum unor traume semnificative.

Eu mă așteptam să fie mai multă presă, au fost câțiva, dar nu am văzut ceva care să mă impresioneze pe linia solidarității. Cred că jurnaliștii ar fi putut să vină, din solidaritate, în primul rând. În rest, a fost așa cum mă așteptam și mă bucur că m-am întâlnit cu acea comunitate a oamenilor din Belarus, una foarte vocală și care cunoaște mai în profunzime regimul dictatorial„.

Oamenii și-au mai pierdut din obiceiul ăsta, de a protesta. Mi-aș fi dorit să vină mai mulți jurnaliști, din solidaritate, nu în exercițiul meseriei, însă ne-am întâlnit cam marea majoritate din grupurile civice care veneau în piața Victoriei, adică Funky Citizens, Corupția Ucide, Inițiativa România, Geeks for Democracy, dar și membrii comunității belaruse din București, pe care i-am cunoscut anul trecut, când am făcut primul protest Free Belarus, și atunci am avut surpriza să constatăm că există o comunitate destul de vocală. Ei știu mai din interior că situația nu arată bine deloc și sunt ușor dezamăgiți, pentru că și-ar fi dorit ca ecoul protestelor de stradă să fi fost mai puternic și să schimbe lucrurile și, din păcate, regimul Lukasenco pare că devine din ce în ce mai dur, mai hotărât să intimideze.”, ne-a povestit Raluca Paraschiv de la Geeks for Democracy la finalul manifestației.

La toate acestea s-a adăugat și un episod destul de ciudat, pentru că, la un moment dat, participanții la manifestație au putut vedea o mână cu un telefon filmând din spatele unei perdele de la geamul ambasadei. Asta, în ciuda faptului că jandarmii și presa au făcut oricum fotografii participanților.

A fost ușor ciudat, că s-a văzut dintr-o dată o mână în spatele unei perdele care ne făcea poze pe ascuns. Și a fost ușor ridicol, pentru că le-ar fi putut face deschis, numai că atunci când te înveți cu anumite lucruri, le faci fără să vezi ridicolul. Chiar a fost un moment penibil, dar îți transmite senzația asta de poliție secretă, lucruri care se desfășoară pe ascuns, oameni smulși din patul lor de acasă, ziariști răpiți din avion. Adică gestul acela aparent neimportant transmite foarte mult din cum e atmosfera în Belarus, din păcate. „, a mai declarat Raluca Paraschiv pentru Investigatoria.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare