Editura Academiei Române publică o carte semnată de Dan Voiculescu

Editura Academiei Române publică o carte semnată de Dan Voiculescu

Dan Voiculescu, turnător la Securitate și important om de afaceri condamnat penal, își pune acum semnătura pe o carte intitulată „Umanismul pragmatic”, sub tiparul Editurii Academiei Române.

Gestul editurii a produs deja destul de multă rumoare în rândul opiniei publice, dar a generat și reacții puternice din partea unor cunoscuți intelectuali, care nu pot tolera nici ei foarte ușor faptul că o editură finanțată de statul român nu are nicio reținere în a publica gândurile unui condamnat penal, cunoscut la fel de bine sub numele conspirativ folosit în relația cu Securitatea.

Una dintre vocile cele mai puternice care s-au ridicat împotriva acestei acțiuni greu de înțeles a Editurii Academiei Române este cea a scriitorului, Mihai Șora, care specifică faptul că acest demers ar avea drept fundament niște „indulgențe” plătite de către afaceristul condamnat penal.

Cum a ajuns un asemenea personaj să pună numele Academiei pe copertă? Prin ce complicități, legături subterane, transfer de fonduri (căci, în mod probabil, au fost cumpărate niște „indulgențe“ acolo)? Nu sunt adeptul generalizărilor isterice, al vinovăției colective, al anatemei aruncate la întâmplare, peste o întreagă instituție. Uscături există pretutindeni și nu razi de pe fața pământului o pădure pentru câteva crengi care zac pe jos, putrede.„, arată Mihai Șora.

Acesta mai cere destituirea din funcție a persoanei din editură care a acceptat acest târg cu un personaj extrem de controversat, care continuă să facă rău prin activitatea trustului său de televiziune, folosit adesea ca formă de linșaj.

Prima măsură pe care aș lua-o dacă mi-ar sta în putere ar fi să destitui persoana care se află în spatele acestei abominații: cine și-a dat acordul pentru publicare? Cine a semnat bunul de tipar? Din ce fonduri s-a făcut imprimarea? Există responsabilități (chiar și într-o instituție publică!), iar ele nu sunt vorbe, formule lipsite de acoperire sau de sens.„, punctează scriitorul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.