marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV Secretele penale din Pădurea Vedea: un colț de natură confiscat de...

EXCLUSIV Secretele penale din Pădurea Vedea: un colț de natură confiscat de caracatița politică a Teleormanului

Unul dintre cele mai atractive locuri din reședința județului Teleorman era, pe vremuri, Pădurea Vedea, un loc plin de vegetație, parte a fondului forestier național, foarte potrivit pentru petrecerea timpului liber într-un oraș tot mai acoperit de betoane. Acum, Pădurea Vedea nu mai există.

În locul ei a apărut un parc, numeroase construcții și o mulțime de afaceri mai mari sau mai mici, toate înființate ilegal, cu binecuvântarea Primăriei Alexandria. Vorbim, deci, despre confiscarea unei păduri de către o administrație publică, ce a pus interesul afaceriștilor apropiați găștii politice locale mai presus de interesul comunității și mai presus de lege.

Pădurea Vedea face parte din fondul forestier al Municipiului Alexandria, conform Titlului de Proprietate nr.00181/2003, emis de Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor și se află în administrarea Direcției Silvice Teleorman. În anul 2012 s-a solicitat Ministerului Mediului și Pădurilor întocmirea unui addendum la amenajamentul Ocolului Silvic Alexandria pentru încadrarea suprafeței de 28 de hectare de pădure publică a Municipiului Alexandria în grupa funcțională 1.4.A, astfel încât să poată fi transformată în pădure de recreere cu intensitate funcțională foarte ridicată. După întocmirea documentației pentru addendum, aceasta a fost înaintată CTAS, care a emis avizul favorabil pentru aprobarea modificărilor amenajamentului silvic al Unității de producție ICV Alexandria Nord, fond forestier proprietate publică a statului, administrat de Ocolul Silvic Alexandria.

Tot atunci, Primăria Alexandria realiza prin ICAS București studiul peisagistic de specialitate prin care s-au propus și alte amenajări, toate destinate recreerii populației. Ministerul Mediului a emis atunci Ordinul 309/09.04.2014 prin care s-au aprobat modificările amenajamentului silvic și includerea fondului forestier în amenajamentul Ocolului Silvic Alexandria.

Pădurea Vedea în anul 2007

Planul de amenajare peisagistică a fost ulterior modificat constant de Primăria Alexandria, care a efectuat continuu lucrări în Pădurea Vedea, deși aceasta se află, după cum am menționat în administrarea Direcției Silvice Teleorman, iar Primăria Alexandria nu avea dreptul de a interveni în acest sens.

Treptat, fosta pădure, transformată în parc, a fost efectiv sufocată. Au apărut aparate de cafea, restaurante, terase improvizate, construcții de toate felurile, panouri publicitare sau chiar electorale și, mai nou, un parc de distracții amenajat chiar la intrarea în pădure, unde părinții copiilor care ajung acolo plătesc sume uriașe pentru câteva minute de distracție. Dacă privim chiar și strict din punct de vedere estetic, fosta Pădure Vedea, actualmente parc, arată exact ca un bâlci.

Și totul se întâmplă ilegal, sub ochii unor autorități care refuză să acționeze sau acționează tardiv, pentru a nu tulbura gașca de interese care susține toate aceste demersuri în afara legii.

Mai mult, prietenii primarului Victor Drăgușin și-au construit cu mulți ani în urmă, tot în pădure, restaurante și vile.

Vila familiei afaceriștilor Roșu din Pădurea Vedea

Despre autorizațiile de construire ale acelor mausoleuri nu s-au dat niciodată detalii și nici nu s-a discutat altfel decât pe la colțuri. Dar cert e că și în prezent, fosta Pădure Vedea este sursa de venit a grupului de interese care susține toate aceste ilegalități.

Asupra legalității activităților din Pădurea Vedea s-a aplecat cu mai mult interes consilierul local PNL, Gabriel Bulumac, pornind de la o situație care l-a afectat personal.

Eu am un teren în apropierea acestei păduri parc. Și în campania electorală, pentru că eu am dat voie unui partid politic să-și amplaseze pe terenul meu un banner electoral, am fost amenințat că o să văd ce-o să pățesc și apoi mi s-a amplasat un panou publicitar în fața terenului. Eu am ajuns să înțeleg statutul acestei păduri, pentru că a fost nevoie să-mi câștig dreptul meu de a avea acces la propriul teren. Apoi am aflat că Primăria Alexandria nu avea dreptul de a amplasa bannere în fața proprietății mele, pentru că administrarea parcului-pădure revine Direcției Silvice Teleorman. Și chiar dacă e proprietarul pădurii, Primăria Alexandria nu are dreptul de a amplasa diverse construcții acolo fără un studiu peisagistic.

Demersul acesta a durat vreo șapte luni de zile. Am făcut cerere să mi se pună la dispoziție studiul peisagistic. După ce am văzut studiul, mi-am dat seama că situația în care am fost eu pus nu era prima încălcare a legislației. În timp, acolo au fost construite diverse. Când li se cer explicații, invocă GDPR-ul, deși eu n-am cerut date personale, ci doar să știu dacă primăria a emis sau nu autorizații de construire. Dar s-a făcut un abuz cu mine și m-am gândit că, dacă s-a făcut cu mine, se fac abuzuri și cu alții. Să vă dau un exemplu: au fost amplasate niște aparate de cafea în pădure. Am întrebat atunci dacă acele aparate sunt amplasate acolo legal, așa că am cerut clarificare Direcției Silvice. Ei mi-au spus că nu și-au dat acordul ca aparatele acelea să fie amplasate acolo. Mergând prin pădure, mi-am dat seama că ele erau alimentate de la rețeaua de iluminat public. Am scris pe Facebook despre asta și a doua zi au fost decuplate. (râde). Și au dispărut și aceste aparate de cafea”, a povestit consilierul Gabriel Bulumac pentru Investigatoria.

Văzută de la intrare, fosta Pădure Vedea, actualmente parc, arată ca un bâlci. Parcul de distracții, vizitat de zeci de copii în fiecare zi, face bani frumoși de pe urma lipsei de alternative pentru petrecerea timpului liber în Alexandria. Pentru câteva minute de carusel, fiecare părinte scoate din buzunar peste 30 de lei.

Zici că suntem în Cluj sau Timișoara cu prețurile astea. Puțini s-ar fi gândit că Alexandria poate oferi distracție atât de scumpă pentru copii. Eu nu plec niciodată de aici fără să las 100 de lei„, se plânge un părinte.

În tot acest timp, proprietarul parcului de distracții, amplasat temporar, dar cumva permanentizat în zonă, se alimentează de la rețeaua electrică a orașului și plătește pe lună doar 287 de lei.

Mai mult, chiar Primăria Alexandria admite că parcul de distracții din Pădurea Vedea a avut un acord cu instituția doar în luna aprilie a anului 2021. Astăzi, intrarea în Pădurea Vedea arată așa:

Parcul de distracții ilegal

Suma achitată de proprietarul parcului de distracții pentru desfășurarea activității în pădure a fost de 1200 de lei pe o lună. Asta, în condițiile în care, chiriașul unui apartament cu două camere din Alexandria plătește lunar cam tot atât.

Consilierul Gabriel Bulumac a făcut sesizări peste sesizări pe tema ilegalităților care se petrec în Pădurea Vedea. Printre acestea, a solicitat Gărzii Forestiere București să facă un control în pădure, iar răspunsul este mai mult decât clar: “delegații Gărzii Forestiere București s-au deplasat la teren, împreună cu responsabilii Direcției Silvice Teleorman, constatând că o parte dintre cele sesizate se confirmă”.

Mai mult, Direcția Silvică Teleorman s-a deplasat la pădure la mijlocul lunii mai, iar la finalul controlului a fost încheiată o notă de constatare, în care au fost menționate aspectele identificate în teren care se sustrag prevederilor legale. Este vorba despre o parcare cu suprafața de 150 mp localizată în unitatea amenajistică 206B și continua în unitatea 206NN2, lucrare care nu este prevăzută în studiul de amenajare a pădurii Vedea. În plus, s-a constatat că pe suprafața fondului forestier este amenajat un parc de distracții temporar “pentru care nu există aprobări legale”.

În consecință, Direcția Silvică Teleorman a luat decizia de a sesiza organele competente pentru luarea măsurilor prevăzute de lege în cazul săvârșirii acestor ilegalități.

Pădurea Vedea era principala sursă de oxigen a reședinței județului Teleorman. În locul ei s-a construit un parc, care a devenit sursa de venit ilicit a unei găști de interese căreia nu-i pasă cine și cum respire, atâta vreme cât conturile continua să fie alimentate cu bani.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare