vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiTanczos Barna, acuzat că ar fi organizat o dezbatere cu vânători deghizați...

Tanczos Barna, acuzat că ar fi organizat o dezbatere cu vânători deghizați în victime ale urșilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, continuă să perpetueze conflictul cu organizațiile preocupate de protecția mediului, refuzând dezbaterile cu acestea, însă organizând „șezători cinegetice ursofobe”. Cel puțin asta susține Asociația „Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”, care dorește o dezbatere autentică pe tema ordonanței privind împușcarea urșilor.

Asociația, prin președintele ei, Claudiu Dumitriu, și vicepreședintele Codruț Feher, solicită ministrului Tanczos Barna o atitudine corectă cu toate părțile implicate în această ecuație a gestionării populațiilor de urs brun din țara noastră și îl sfătuiește să „renunțe la comportamentul discriminator față de organizațiile care militează pentru protecția mediului și să trateze aceste organizații cu aceeași considerație/măsură cu care tratează persoane sau organizații dragi domniei sale, precum parlamentarii-vânători, asociațiile vânătorești, organizațiile de fermieri sau alte organizații  care, în general nu au nicio legătură cu protecția mediului ci doar cu exploatarea, fragmentarea sau degradarea acestuia.”

În esență, Alianța pentru Combaterea Abuzurilor susține că pe data de 29 iunie, la Ministerul Mediului, ar fi avut loc o dezbatere pe tema ” Intervențiilor în cazul atacurilor urșilor agresivi”. Chiar dacă evenimentul a fost prezentat public drept o întâlnire cu asociațiile fermierilor despre procedura de intervenție pentru salvarea cetățenilor în cazurile atacurilor urșilor agresivi, la dezbaterea respectivă au participat, de fapt, „o puzderie de vânătorii sau parlamentari-vânători deghizați în fermieri, care  participaseră anterior, pe post de ”victime ale urșilor”, la un așa zis protest al victimelor atacurilor de urs„.

Într-un comunicat al Asociației menționate, se arată că „la șezătoarea cinegetică de la minister au participat aceleași personaje care pe 20 iunie au organizat o altă șuetă vânătorească intitulată pompos ”Unirea vânătorilor de la Alba Iulia” cu scopul de a găsi  ”strategii de apărare” împotriva ”verzilor” ticăloși care i-au transformat pe vânători în victime ale urșilor și ciocârliilor, împiedicându-i să vâneze aceste specii”.

La dezbaterea respectivă, ONG-urile din domeniul Mediului au fost din nou acuzate de Tanczos Barna că „nu le pasă de oameni”. Tocmai de aceea, ONG-urile îi cer acum lui Barna să organizeze în zilele următoare o dezbatere reală pe textele Ordonanțelor de Urgență la care să participe toate părțile interesate de prevenirea și soluționarea eficientă a conflictelor om-urs, cu respectarea statutului de specie strict protejată a ursului brun.

Textul comunicatului transmis astăzi de Alianța pentru Combaterea Abuzurilor este foarte dur la adresa ministrului Mediului, indicând starea de tensiune creată între societatea civilă și mediul politic pe această temă controversată. Redăm cele mai relevante pasaje din acest comunicat al Asociației:

Omenește, putem înțelege că d-l Tanczos fuge de ONG-urile de mediu ”ca dracul de tămâie”, preferând unei singure dezbateri autentice cu acestea, o pletoră de șuete cu ”ortacii” vânători. Putem înțelege și teama (de altfel justificată) a d-lui Tanczos că o dezbatere publică veritabilă ar putea compromite definitiv  lobby-ul său insidios pentru vânătoarea de urși, deghizat în ”iubire față semeni”. Dar, instituțional nu putem admite excluderea  organizațiilor de mediu de la consultări din acest motiv oneros. Nu putea accepta nici confiscarea dezbaterii despre OUG-urile ”intervenției”, ”prevenției” etc.la urs, nici mimarea acestei dezbateri sau  pervertirea ei în mici plenare de tipul plenarelor CC al PCR în care argumentele sunt înlocuite cu marote rudimentare, sloganuri maniheiste și bazaconii ecologice.

 Nu în ultimul rând, nu putem accepta ca un demnitar căruia i s-a încredințat, și în numele nostru, protecția mediului și biodiversității României să se comporte ca un ”zapciu”, ca un ”zbir” al mediului și biodiversității și să demonizeze, timp de luni de zile o specie protejată, în uralele și aplauzele  unor ”potere” de vânători deghizați în victime ale urșilor.

Subliniem faptul că problema managementului unor specii protejate de legislația comunitară și în special problema uciderii arbitrare și discreționare a urșilor este o problemă de protecție  a mediului iar protecția mediului este o problemă de interes general și nu o problemă care interesează doar persoanele sau organizațiile selectate în manieră discreționară de ministrul Tanczos Barna.

 Totodată, potrivit definiției din Legea 407/2006, Fauna de interes cinegetic este un bun public de interes național și internațional și nu o proprietate a vânătorilor astfel încât interesul și dreptul subscrisei de a participa la dezbateri referitoare la proiectele normative care afectează speciile de faună strict protejate este pe deplin justificat și din această perspectivă.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare