joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialMinisterul Mediului, acuzat că a ratat transpunerea directivei privind eliminarea plasticului

Ministerul Mediului, acuzat că a ratat transpunerea directivei privind eliminarea plasticului

România a ratat transpunerea directivei europene care interzice plasticul de unică folosință. Responsabil pentru asta este, se pare, Ministerul Mediului, mai preocupat să dea ordonanțe pentru uciderea imediată a urșilor agresivi.

Potrivit organizației Zero Waste Romania, țara noastră se află alături de Bulgaria, Slovacia, Cehia și Polonia în grupul țărilor care au ratat transpunerea directivei europene vizând interzicerea plasticului de unică folosință. Alte țări, precum Irlanda, Franța, Estonia, Grecia, Suedia s-au încadrat cu brio în termenul stabilit, ba chiar au și depășit cerințele impuse de directiva EU.

Potrivit specialiștilor în domeniul mediului, Ministerul Mediului din România nu este la prima întârziere care ne costă semnificativ și nici la prima blocare a unei directive europene.

Ministerul Mediului a întârziat transpunerea în legislația națională a trei directive europene cu termen iulie 2020, pentru care România a intrat în procedura de infringement. Ministerul Mediului a amânat, în unele cazuri ani întregi, aprobarea unor acte normative importante, precum cele care reglementează certificatele de origine pentru biomasa provenită din deșeurile municipale, normele tehnice privind utilizarea compostului, legislația privind deșeurile din construcții și desființări — la care Ministerul Mediului lucrează din 2010„, arată Zero Waste Romania.

Mai mult, trebuie menționat și faptul că Strategia Națională și Planul Național pentru Gestionarea Deșeurilor au expirat din 2020.

În România funcționează în acest moment exclusiv bunele practici în domeniul protecției mediului aplicate izolat de unele comunități, fără nicio conexiune cu directivele europene care ar fi trebuit puse în aplicare în termenele asumate. De pildă, în cadrul rețelei internaționale Zero Waste Cities fac parte comunități din România, precum cele din Oradea, Roman sau Sălacea, care, în sensul menționat, se află în curs de a adopta legi locale privind interzicerea ornamentelor din plastic pe teritoriul lor.

Dar aceste cazuri nu rezolvă problema sistemică. Una care ar fi trebuit rezolvată din timp de către Ministerul Mediului, care pare acum mai preocupat de adoptarea unei ordonanțe de urgență privind uciderea urșilor decât de gestionarea deșeurilor sau interzicerea plasticului de unică folosință, care sufocă mediul.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare