miercuri, noiembrie 6, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV: Specialiștii care se ocupă de redresarea Tel Drum și Interagro vor...

EXCLUSIV: Specialiștii care se ocupă de redresarea Tel Drum și Interagro vor să acapareze piața insolvențelor

Piața insolvențelor este, în realitate, una dintre cele mai profitabile posibile. Mai ales atunci când clienții sunt mari și își doresc să-și reorganizeze activitatea, astfel încât să-și poată plăti datoriile către creditori și să se redreseze din punct de vedere financiar. Este de înțeles, în aceste condiții, de ce unii dintre specialiștii în insolvență își doresc să acapareze piața și să aibă monopol pe anume segmente ale ei.

Unul dintre cele mai cunoscute nume din insolvența românească este Andrei Cionca.

El este fondatorul tuturor companiilor din Impetum Group: CITR, ROCA și ROCA X, fiind desemnat în topul celor mai de succes tineri CEO din România.

CITR are clienți extrem de importanți, unii dintre ei faimoși pentru afacerile cu iz penal derulate de patronii lor de-a lungul timpului, precum TELDRUM SA. După cum știm deja, CITR se ocupă de insolvența INTERAGRO și este cumva o parte a problemei nerezolvate, legate de nerecuperarea banilor cuveniți statului, în timp ce Ioan Niculae acumulează în continuare avere în insolvență.

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) are o istorie destul de zbuciumată, pentru că are și clienți pe măsură.

În vara anului 2014, compania era acuzată de afaceristul Nelu Iordache de devalizarea Romstrade şi BlueAir, două dintre companiile omului de afaceri care au intrat în insolvenţă. Afaceristul pretindea atunci că specialiștii în insolvență de la CITR au reziliat sau au încheiat contracte și au vândut active ale Blue Air în scopul de a-l ruina. Iordache spunea că şefii casei de insolvenţă au întrerupt/încheiat contracte preferenţial şi au vândut activele BlueAir cu scopul de a-l ruina.

La momentul acela, CITR era condusă de Andrei Cionca, Andreea Cionca și Vasile Godîncă-Herlea. Exista, deci, cu privire la CITR, suspiciunea plauzibilă că au fost efectuate operaţiuni comerciale şi financiare de natură a aduce foloase necuvenite unor persoane din cadrul CITR şi unor creditori ai Romstrade SRL.

Andrei Cionca, sursa: impetumgroup.com

Dar timpurile acelea au trecut, numărul de filiale din țară a crescut și familia Cionca își dorește mai mult… Practic, tot.

În mediul specialiștilor în insolvență se discută acum despre faptul că Andrei Cionca intenționează să transfere cea mai mare parte din divizia de insolvență a IMPETUM GROUP, adică CITR, către o altă societate controlată tot de el, și anume EUROSMART SPRL. Ideea de bază este aceea că portofoliul actual al CITR se va împărți în contracte cu valori mici și medii și contracte cu firme de renume și active extrem de valoroase. Cele mici și medii vor merge la EUROSMART, iar cele mari vor rămâne în mod tradițional la CITR.

De ce?

Pentru că instituțiile bancare sunt rezervate atunci când vine vorba de o expunere ridicată în cadrul aceleiași companii, așa că preferă să nu pună toate ouăle în același coș. Ca atare, unii dintre reprezentanții băncilor au anunțat că vor lua în calcul și posibilitatea de a desemna și alți practicieni în procedurile de insolvență. Asta ar însemna pentru CITR că riscă să piardă numiri în cadrul unor proceduri de insolvență de impact. Ca atare, prin mutarea unei părți din divizia de insolvență a CITR către EUROSMART SPRL, Cionca are siguranța că dosarele mari vor ajunge la CITR, iar celelalte la EUROSMART.

La o primă verificare a mutărilor dintre cele două firme controlate de Cionca, se observă foarte ușor un transfer al personalului dintre CITR către EUROSMART. De pildă, până în luna mai a anului 2021, în componenţa asociaţiilor EUROSMART SPRL se afla un anume Bogdan Gorde, fost angajat CITR. În mai 2021, Bogdan Gorde a ieşit din structura asociaţilor EUROSMART şi a fost înlocuit de Denisa Bretfelean, la rândul ei fostă angajată CITR. Plecarea lui Gorde de la EUROSMART ridică încă semne de întrebare, pentru că sunt voci care cred că în spatele acestei mutări stă tot Cionca, interesat să controleze, direct sau prin interpuși, cât mai mult din piața insolvenței.

O privire simplă asupra unuia dintre procesele Fermei Salcia, să luăm ca exemplu pe cel cu SCHWEINEMAST BRADER GMBH, arată în mod foarte clar relația de parteneriat și colaborare a CITR, administratorul judiciar al Tel Drum, și EUROSMART SPRL, administrator judiciar pentru Ferma Salcia.

LA Constanţa, filiala din Cluj a CITR a cedat calitatea sa de administrator judiciar al RADET Constanţa celor de la Eurosmart, grație votului creditorului majoritar al RADET Constanţa şi anume ELECTROCENTRALE Constanţa.

Eurosmart SPRL, administrator judiciar al RADET Constanța

Coincidență sau nu, pe 31 mai 2019, CITR a fost desemnat administrator judiciar provizoriu în procedura insolvenței Societății de termoficare Electrocentrale Constanța S.A. (CET Palas) la cererea acesteia, în ședința de pe 24 mai 2019 a Tribunalului Constanța.

ELECTROCENTRALE Constanța, administrat judiciar de CITR

Deschiderea procedurii a fost inițiată pe fondul situației financiare curente a societății, rezultată din neîncasarea creanțelor de la clienți, pierderile generate de vechimea infrastructurii de transport  și acumularea datoriilor înregistrate la furnizori și alți parteneri.

Dacă legile concurenței funcționează, strategia pe care Cionca o pune deja în practică este în total dezacord cu principiile concurenței.

Și, mai ales în condițiile în care sumele din insolvență nu prea sunt recuperate nici în condițiile unei minime concurențe pe piață, intenția constiturii unui oligopol nu poate fi decât păguboasă pentru toate părțile implicate: firme și creditori.

 

 

 

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare