joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDECLIC: "Condamnații merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în...

DECLIC: „Condamnații merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în conturi”

Una dintre cele mai mari probleme ale statului român continuă să fie aceea că banii furați de marii corupți nu sunt niciodată recuperați integral. Numeroase cazuri de notorietate, precum cel al lui Dan Voiculescu sau Ioan Niculae, arată foarte clar această hibă a sistemului legislativ autohton, care stimulează infracționalitatea, obligând marii corupți să plătească doar cu detenția, nu și cu banii furați.

Comunitatea Declic a inițiat, în acest sens, o petiție adresată premierului Florin Cîțu, ministrului Justiției, Stelian Ion și președintelui țării, Klaus Iohannis, prin care cere eficientizarea sistemului de recuperare a banilor proveniți din infracțiuni, de vreme ce sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instanțelor.

Ca atare, semnatarii petiției cer să fie înființat un singur serviciu de recuperare a banilor, în subordinea Ministerului Justiției, nu a Fiscului. Mai mult, atitudinea păguboasă a instituțiilor care au responsabilitatea recuperării prejudiciilor duce la această situație, pentru că, așa cum am arătat și noi în cadrul mai multor investigații de presă, instituțiile implicate în procesul de recuperare a banilor furați nu fac altceva decât să dea vina una pe cealaltă.

Declic mai arată că „doar în anul 2018 suma confiscată prin decizii judecătorești a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acești bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au rămas în buzunarele infractorilor.” Pornind de la această realitate, inițiatorii petiției cer transformarea sistemului, astfel încât situații de felul celei în care se află Dan Voiculescu să nu mai fie posibile pe viitor.

După cum știm, Voiculescu a fost eliberat după confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60 datorate statului român, iar pentru recuperarea banilor, ANAF îi oprește lunar fondatorului Antenelor 700 de lei din pensie. INVESTIGATORIA a arătat și cum înflorește imperiul financiar al lui Ioan Niculae, în timpul în care acesta se află în spatele gratiilor, la fel cum și averea lui Liviu Dragnea a rămas neatinsă, deși acuzațiile dovedite împotriva lui au curs în valuri în decursul ultimilor ani.

Peste 30.000 de membri Declic le-au cerut, în 2019, candidaților la președinție să își asume că vor face o prioritate din problema recuperării prejudiciilor, iar  Klaus Iohannis și-a asumat, în campania electorală, că recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate în noul său mandat, dar până acum nu a întreprins niciun demers în acest sens. Petiția Declic poate fi semnată aici.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare