MAE, somat să acorde vize în format electronic magistraților afgani a căror viață este pusă în pericol

MAE, somat să acorde vize în format electronic magistraților afgani a căror viață este pusă în pericol

Două asociații de magistrați din România cer Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri urgente în scopul acordării de vize procurorilor și judecătorilor afgani, ale căror vieți sunt puse în pericol în aceste zile.

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție au semnat astăzi o solicitare adresată MAE, prin care cer vize în format electronic pentru magistrații afgani aflați în pericol, mai ales după ce au apărut informații cum că aceștia se tem că ar urma să fie executați și spun că singura modalitate de a rămâne în viață este emigrarea.

Cele două asociații de magistrați din România consideră că e esențială în acest context implicarea autorităților pentru a preîntâmpina ca astfel de tragedii să se întâmple cu judecătorii și procurorii afgani. Astfel, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție își manifestă deplina solidaritate și suportul necondiţionat faţă de colegii din Afganistan, ținte ale regimului politic nou instalat în statul respectiv.

În ultimii 10 ani au fost uciși și răniți zeci de magistrați și alt personal judiciar, fiind plasate bombe în palatele de justiție sau fiind împușcați judecătorii pe străzi (2013, 2017, 2021), în atentate vindicative. De asemenea, în timpul regimului taliban anterior, a avut loc o epurare a magistraturii pe criterii tehnice și religioase.

Într-un scurt interviu acordat astăzi Revistei Forumul Judecătorilor, judecătoarea afgană Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a exprimat temeri serioase cu privire la faptul că, după căderea guvernului, judecătorii afgani (și în special femeile judecător) vor fi uciși fără a mai exista procese de stabilire a vreunei vinovății, ei deja fiind căutați la domicilii.

În fața unei asemenea situații inimaginabile, comunitatea internațională nu trebuie să rămână nepăsătoare. Pe lângă presiunea internațională pentru ca regimul nou instalat să respecte drepturile omului, este necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistență umanitară, absolut necesară pentru persoanele în cauză.

În acest scop, solicităm Ministerului Afacerilor Externe să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol.„, se arată în comunicatul semnat de cele două asociații.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.