joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiINVESTIGAȚIE - Imperiul lui Ioan Niculae înflorește cu sprijinul “băieților deștepți” din...

INVESTIGAȚIE – Imperiul lui Ioan Niculae înflorește cu sprijinul “băieților deștepți” din insolvență

În luna februarie a acestui an, miliardarul Ioan Niculae era arestat pe Aeroportul Otopeni, după ce procurorii DNA reușiseră să demonstreze o veritabilă „strategie” infracțională, prin care afaceristul nu mai plătea bani la stat. Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei. Aflat deja la a doua încarcerare, miliardarul pare că a fost înfrânt și că imperiul lui e pe cale să se destrame. Dar cine crede acest lucru e foarte departe de adevăr.

De fapt, imperiul lui Ioan Niculae înflorește în insolvență, sub privirea atentă a Nicoletei Toncea, condamnată și ea la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor. Pentru că, surprinzător sau nu, ilegal sau nu, Nicoleta Toncea, cea care i-a fost parteneră ani întregi, duce mai departe afacerile miliardarului și le face să prospere, în ciuda sumelor uriașe furate de la statul român vreme de decenii.

Pentru a înțelege complexitatea fenomenului, ar trebui să refacem o întreagă istorie, în care au fost implicați specialiști în evaziune fiscală, specialiști în spălarea banilor și utilizarea unor portițe de oportunitate, prin exploatarea zonelor defavorizate și oamenilor săraci, care ar fi acceptat orice sursă de venit și în orice condiții de lucru pentru a putea efectiv supraviețui.

Și un exemplu cert în acest sens este felul în care Ioan Niculae a luat în stăpânire orașul Zimnicea, declarată zonă defavorizată, unde a investit 250 de milioane de euro. Și investiția a fost profitabilă, pentru că statutul de zonă defavorizată aducea potențialilor investitori avantaje uriașe, scutiri de impozite pe profit și importuri, care le permitea să-și amortizeze foarte repede investițiile. Așa și-a luat Nicolae în proprietate un oraș întreg, care ajunsese să depindă în totalitate de el. Și în timp ce averea lui creștea, iar miliardarul urca în topul bogaților României cu o repeziciune uimitoare, orașul Zimnicea devenea un loc pustiu, în care sărăcia scria regulile jocului. Iar oamenii acceptau să fie sclavi pe plantația lui Niculae, pentru că era singurul mod în care aveau posibilitatea de a trăi de pe o zi pe alta.

Când modul său de a face “afaceri” (de fapt, de a fura în mod consecvent de la stat) a ajuns în vizorul procurorilor, o strategie anume a fost luată în calcul foarte serios. Pe scurt, miliardarul a fost sfătuit să-și bage toate societățile în insolvență, pentru ca ulterior să-și recupereze activele la prețuri mult mai mici decât cele practicate pe piață.

Interagro
Prezentare a situației companiei INTERAGRO pe site-ul oficial al acesteia

În acest sens, a fost sfătuit de oameni cu experiență. Și unul dintre personajele-cheie este Emil Dan Anghel, administrator unic și cu puteri depline al combinatului GA-PRO-RO CHEMICALS SRL până în 2012. SC GA-PRO-CO CHEMICALS SRL are o poveste foarte specială, strâns legată de devalizarea Combinatului de Îngrașăminte chimice de la Săvinești. GA-PRO-RO CHEMICALS SRL  este, alături de AMURCO SRL, NITROPOROS SRL, CHEMGAS HOLDING CORPORATION SRL, DONAU CHEM SRL şi VIROMET SA, parte a grupului de combinate chimice controlate de Nicolae.

GA-PRO-RO Chemicals SRL aparține în totalitate RAFFINACHEM LIMITED din Nicosia, Cipru care a plătit pentru activele combinatului o sumă de nimic raportată la valoarea lui, și anume 7.699.802 de dolar, inclusiv TVA. Despre RAFFINACHEM LIMITED nu există multe informații, însă este cert că în puzzle-ul “afacerilor” lui Niculae a avut un rol extrem de important.

Dan Anghel, omul-cheie al INTERAGRO, în structura GA-PRO-Co Chemicals

Revenind la Emil Dan Anghel, acesta are și experiență de consultant în lichidări, fiind asociat la o firmă de consultanță și management, SIERRA QUADRANT SRL din Bacău. Compania lui Anghel s-a ocupat, printre altele, și de lichidarea judiciară a RAFO Onești, dar și de S.C. Insula Mare a Brăilei SA, arendată fostului șef al Consiliului Județean Neamț,  Culiță Tărâță, pe 20 de ani. Tot SIERRA QUADRANT s-a ocupat de lichidarea S.C. SOFERT SA Bacău, combinat chimic preluat de Ioan Niculae la pachet cu AZOCHIM Săvinești, combinate pe care Niculae le-a acaparat și le-a distrus, lăsând în urma lui sărăcie și suferință peste tot unde a-a îmbogățit.

Așa că nu e de mirare că, atunci când și-a gândit strategia de recuperare a activelor INTERAGRO, Niculae s-a orientat către același Emil Dan Anghel. Dan Anghel, om loial și credincios propriilor interese, a fost desemnat de Ioan Niculae administrator special al InterAgro, poziție din care decide felul în care se derulează procedurile de insolvență.

Printre altele, Dan Anghel a încercat identifice un mecanism util lui Ioan Niculae pentru a prelua societatea North Chemical Complex SRL, activul “Platforma industrial GA-PRO-CO Chemicals SA”. Potrivit surselor noastre, din preţul total de achiziţie, adică 17,8 milioane de euro, North Chemical Complex SRL trebuia să mai achite circa 16,2 milioane euro în termen de 18 luni de la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare, în trei tranşe egale. Dan Anghel a votat pentru menţinerea contractului în luna februarie, când s-a pus în discuţie într-o ședință a creditorilor rezilierea contractului ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contratuale de North Chemical Complex SRL, care nu plătise cele trei tranșe.

La momentul acela, CITR Filiala Ilfov SPRL, administratorul judiciar al INTERAGRO nu a considerat că un astfel de vot, important pentru recuperarea datoriei, ar fi fost mai bine să fie luat la masa credală, având în vedere sumele uriașe despre care se discută în această speță.

Document din care reiese faptul că administratorul judiciar al INTERAGRO este CITR Filiala Ilfov SPRL

Un fapt și mai interesat am identificat în Buletinul Procedurilor de Insolvență cu numărul  3483/24.02.2021. În luna februarie a acestui an, Tribunalul București cita toți creditorii INTERAGRO, în număr de 196. Printre ei se numără Primăria Roșiorii de Vede, Primăria Orașului Zimnicea, Direcția de Taxe și Impozite locale Giurgiu, Oil Terminal Constanța, primarul municipiului Craiova, Editura Evenimentul și Capital SRL, Libra Internet Bank SA, Primăria comunei Nanov, Apa Serv Alexandria, CIRT Filiala Ilfov SPRL (chiar administratorul judiciar al companiei) și altele.

Lista creditorilor INTERAGRO

Și astfel ajungem într-un alt punct nevralgic al situației, și anume acest administrator judiciar CIRT Filiala Ilfov SPRL, reprezentată în afacerea INTERAGRO de Ionuț Șandor.

Acest Ionuț Șandor s-a născut odată cu Revoluția și are ca experiență profesională un internship la Instituţia Prefectului Cluj și unul la NNDKP Cluj Office, fiind extrem de motivat să se afirme în cadrul CITR, vizând chiar funcția de CEO. De aceea, insolvențele lui Ioan Niculae s-au potrivit mănușă pe ambițiile lui profesionale. Șandor este, potrivit surselor noastre, cel care a scos la vânzare ferma Palermo, un activ asupra căruia planează suspiciuni legale de titular, pentru că în unele documente titularul ar fi compania INTERVITT SRL, deținută tot de Niculae și aflată sub sechestru penal pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Niculae statului român, iar în altele INTERAGRO.

Societățile specializate în insolvență care se ocupă acum de imperiul financiar al lui Ioan Niculae se află în relații extrem de apropiate, iar oamenii-cheie pe care magnatul se bazează se găsesc strategic acolo unde contează. De exemplu, între administratorul judiciar CITR și Casa de Insolvență ISTRU SRL ar exista chiar decontări de servicii, iar la Casa de Insolvență ISTRU SPRL, Dan Anghel este asociat. Dacă aceste decontări de servicii sunt reale, atunci la mijloc e ceva extrem de putred, de vreme ce se presupune că cel care încasează banii trebuie să fie constant în gardă cu privire la gestiunea celui care face plățile.

Dar dincolo de asta, între CITR și Insolvență ISTRU SPRL mai există un punct comun, și anume insolvența VIROMET SA, a cărei creditor majoritar e INTERAGRO SA.

Atât CITR, cât şi principalul creditor au tolerat angrenarea combinatului din Braşov într-un contract cu grad ridicat de risc financiar prin care VIROMET SA este “,mutat” pe o societate controlată tot de Ioan Niculae. Este vorba despre North Chemical Complex SRL (acţionarul majoritar al VIROMET SA) care a semnat în 2020 un contract de asociere – participaţie cu Chem Factory SRL, o companie care se ocupă cu vânzarea de îngrășăminte chimice din Republica Moldova.  Ca atare, VIROMET SA are calitatea de procesator, iar furnizorii de materii sunt North Chemical SRL, respectiv Chem Factory SRL, ), fiind înfiinţată asocierea în participaţiune “P.M.A ASOCIERE”. Astfel, profitul pe care VIROMET SA îl putea duce la masa credală este acum încasat de PMA ASOCIERE, astfel că banii ajung tot la debitor prin intermediul administratorului judiciar CITR.

În acest moment, situația combinatelor lui Niculae este clară. CHEMGAS a fost vândut către POPASUL TREBEȘ SRL Bacău, controlată de Eusebiu Guțu, om de încredere al lui Niculae, despre care există zvonuri că ar urma să preia și Combinatul Chimic de la Turnu Măgurele, Donau Chem. De altfel, în perioada în care Niculae se pregătea pentru a doua sa încarcerare, muncitorii de la Donau Chem își cereau salariile în stradă, în timp ce conducerea se ascunsese atât de bine, încât n-o găsea nici măcar prefectul județului Teleorman. Ei bine, se pare că soluția pentru Donau Chem este același Eusebiu Guțu, care a cumpărat și Chemgas Holding Corporation din portofoliul Interagro în luna aprilie a acestui an. Celalalte combinate sunt în faliment sau în insolvență. Însă nucleul imperiului rămâne INTEGRO.

Este interesant cum și-au împărțit acești băieți deștepți din insolvență combinatele lui Niculae, astfel încât toată lumea să iasă în câștig, mai puțin statul român.

Așa cum am arătat, la GA-PRO-CO Chemicals SA, lichidatorul judiciar este SIERRA QUADRANT FILIALA BRĂILA SPRL; la AMURCO SRL , lichidatorul judiciar este SIERRA QUADRANT SPRL; la NITROPOROS SRL, lichidatourl judiciar este EXPERT INSOLVENŢĂ FILIALA BUCUREŞTI SPRL; la CHEMGAS HOLDING CORPORATION SRL, lichidatorul judiciar este EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL; la CIROMET SA, administrarea judiciară este asigurată de consorţiul CITR Filiala Bucureşti SPRL şi Expert Insolvenţă SPRL; la INTERAGRO SA, administratorul judiciar este CITR FILIALA ILFOV SPRL iar administrator special DAN ANGHEL, de la SIERRA QUADRANT SPRL, care deţine şi ISTRU SPRL.

Așadar, cele șase companii în care se învârt sume uriașe sunt administrate judiciar de cele trei societăți de insolvență, care și-au inclus în schemă și filialele, astfel încât să nu se încalce regula prevăzută în OUG privind organizarea activității practicienilor în insolvență, care arată că e interzis ca același practician în insolvență să fie concomitent și administrator judiciar al unui debitor și al creditorului acestuia. Așa că, dacă în drept, pare totul în regulă, în fapt interdicția prevăzută de lege este încălcată fără mari procese de conștiință, de vreme ce în aceleași ecuații toți sunt creditori și debitori în același timp. Și nimeni nu face nimic să recupereze sumele din procedurile de insolvență.

Așa că imperiul lui Niculae înflorește netulburat de statul român, deși miliardarul se află în spatele gratiilor tocmai pentru că s-a demonstrat că are o apetență specială pentru fraudarea statului român.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare