miercuri, decembrie 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAna Birchall avertizează că Săvulescu ar putea solicita daune de la statul...

Ana Birchall avertizează că Săvulescu ar putea solicita daune de la statul român pentru arestare ilegală în Grecia

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, atrage atenția asupra faptului că neglijența autorităților române ar putea constitui un motiv pentru fugarul Dragoș Săvulescu de a da statul român în judecată și de a solicita daune pentru arestare ilegală în Grecia.

Săvulescu fusese condamnat de instanța din România la cinci ani și jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat în dosarul retrocedărilor din Mamaia și Constanța, alături de Radu Mazăre sau Cristi Borcea. Prejudiciul din dosarul respectiv se ridică la 114 milioane de euro. Ulterior pronunțării sentinței, Săvulescu a fugit la Napoli, iar Curtea de Apel de la Napoli a convertit sentința acestuia într-una cu suspendare. La finalul anului trecut, Curtea de Apel București a confirmat, însă, pedeapsa de 5 ani și jumătate cu executare pentru Dragos Săvulescu.

Având în vedere această situație complicată, în care Săvulescu e liber într-o țară și urmărit în alta, Ministerul Justiției avea obligația sa informeze instanta de executare din România despre existența hotărârii de recunoaștere și de preluare a pedepsei în Italia cu consecințele și efectele legale aferente, precum retragerea tuturor formelor de executare emise în baza hotărârii de condamnare, respectiv mandatul european de arestare și mandatul de executare a pedepsei.

Pentru ca aceste formalități nu au fost îndeplinite, Săvulescu a fost arestat în Grecia în baza unui mandat european de arestare care conform legii trebuia retras imediat după ce hotărârea de condamnare a fost recunoscută de Italia.

Asta susține fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, care arată că neglijența autorităților române se poate solda cu niște consecințe deloc plăcute pentru statul român. Iar arestarea lui Săvulescu în Grecia, proclamată drept o victorie, n-a fost decât o perdea de fum, care nu s-a fundamentat pe absolut niciun temei legal.

Din informațiile publice aflam că se propagă o mare victorie cu arestarea lui Săvulescu în Grecia. Total eronat și fără suport legal pentru necunoscători printre care se numără și Stelian Ion care încearcă acum sa ne comunice ca MJ are doar atribuții administrative. Nimic mai fals! Și eu am sperat ca cererea de extrădare către România va fi admisă până la apariția comunicatului MJ. După ce am citit comunicatul MJ am rezerve că acest lucru se va întâmpla și, cel mai probabil, Săvulescu se va întoarce liniștit în vila sa de lux din Italia! Sper să mă înșel, dar după ce am citit și motivarea CAB sunt greu de înțeles erorile care s-au comis în aceasta procedură de extrădare de către autoritățile din România! Erori comise din neștiință de carte, neglijență … sau poate intenționat, nu?„, a punctat Ana Birchall pe pagina sa de Facebook.

Birchall explică, cu acest prilej, și cum stă situația lui Săvulescu din punctul vedere strict al legii și arată că sunt motive legitime pentru care acesta ar putea cere statului român daune pentru arestare ilegală.

În principiu, mandatul european de arestare în vederea executării unei pedepse stabilite printr-o hotărâre definitivă în România, emis de instanța de executare din România, se retrage atunci când executarea mandatului european a fost refuzată de un alt stat pentru faptul că a recunoscut hotărârea pronunțată de statul roman, a preluat executarea pedepsei și a adaptat pedeapsa potrivit legii statului căruia i s-a cerut executarea. Altfel spus, nu pot coexista două hotărârii de condamnare privind aceeași pedeapsă, una pronunțată de statul roman și alta de recunoaștere a statului străin ( în cazul de față Italia), întrucât ar fi încălcat principiul de drept „ne bis în idem” în componenta referitoare la executarea pedepsei.

Aplicate aceste principii la cazul concret, dacă lui Dragoș Săvulescu i-a fost recunoscută hotărârea de condamnare în Italia și a fost preluată executarea, instanța de executare din România corespunzătoare instanței care a pronunțat hotărârea de condamnare, după informarea primită de la statul italian cu privire la motivul de refuz a executării mandatului european de arestare întrucât a recunoscut hotărârea de condamnare și a preluat executarea, avea obligația legală să retragă mandatul european de arestare și mandatul de executare a pedepsei. Ca efect al acestor proceduri, condamnatul care a primit o pedeapsă în România recunoscută de alt stat nu mai poate fi arestat în baza unui mandat european de arestare, asa cum s-a întâmplat cu Săvulescu în Grecia.„, mai arată fostul ministru.

INVESTIGATORIA
INVESTIGATORIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare